CLAAS introduceert nieuwe maisplukkers CORIO en CORIO CONSPEED

oktober 14, 2016

Bij de mais- en zonnebloemoogst zijn grote slagvaardigheid en een zorgvuldige behandeling van de planten voor een verliesarme oogst van groot belang. De nieuwe modellen van de CLAAS maisplukkers CORIO en CORIO CONSPEED verbinden deze pretenties op een optimale manier. Alle modellen uit de CORIO serie werken met een zeer kleine arbeidshoek, een innovatieve kapvorm voor een gewasontziende geleiding van de planten en verschillende plukwalsen voor een maximale slagvaardigheid onder alle oogstomstandigheden.

 

Vlakke arbeidshoek beperkt de kolfverliezen

De arbeidshoek van de nieuwe CLAAS maisplukkermodellen is met 17° bewust zeer vlak georiënteerd. Daardoor worden kolfverliezen, met name door het zogenaamd kolfspringen, tot een minimum beperkt. Daarnaast zorgt de vlakke arbeidspositie ook bij opslagmais voor een constant grote capaciteit. Beide modelreeksen worden mechanisch aangedreven via twee haakse overbrengingen en een drijfas, zodat er sprake is van een efficiënte krachtoverbrenging met weinig benodigd onderhoud.

 

Speciale kapvorm voor zorgvuldige plantengeleiding

Alle nieuwe CORIO en CORIO CONSPEED  modellen beschikken over speciaal vormgegeven kappen, die zich onderscheiden door een bijzonder smalle punt en slanke zijpanelen. Bij de oogst vindt daardoor het contact met de maisstengel pas laat plaats, die vervolgens bijzonder voorzichtig wordt geleid. Een voortijdig afbreken van de kolven wordt daardoor voorkomen en het korrelverlies wordt tot een minimum beperkt. Ook bij de opslagmais biedt de gunstige kapvorm voordelen en vergroot de slagvaardigheid.

 

Nieuw openingsmechanisme voor bijzonder eenvoudig onderhoud

De nieuw ontworpen kappen vereenvoudigen bovendien bij alle nieuwe modellen het onderhoud en de reiniging van de mechanische elementen. Via een speciaal ontwikkeld openingsmechanisme kan iedere kap met enkele handelingen zonder gereedschap met bijna 90° worden opengeklapt. Op die manier kunnen de transportkettingen snel en comfortabel worden gespannen, vervangen en bijvoorbeeld opnieuw worden uitgelijnd voor de zonnebloemoogst.

 

Veilig transport door nieuw klapmechanisme

Alle klapbare modellen uit de nieuwe CORIO serie zijn bovendien uitgerust met een nieuw bijzonder compact klapmechanisme. Het voorzetelement wordt hierbij met 80 centimeter verkort en biedt de bestuurder een vrij uitzicht voor maximale veiligheid bij het rijden op de weg. Het opklappen wordt comfortabel vanuit de bestuurderskabine gedaan, er is geen extra gereedschap voor nodig.

 

Rechtlijnige en conische plukwalsen voor alle oogstomstandigheden

Alle CORIO modellen zijn uitgerust met rechtlijnige plukwalsen, die het onder de meest uiteenlopende oogstomstandigheden mogelijk maken om kolven voorzichtig te plukken en hierbij slechts weinig stengelmateriaal in de maaidorser transporteren. Iedere wals beschikt over vier opschroefbare, individueel instelbare messen en nieuwe plukplaten, die zorgen voor een optimale plantengeleiding.

De nieuwe CORIO CONSPEED maisplukkers werken met conisch vormgegeven plukwalsen. Door de naar achteren toe toenemende diameter van de walsen wordt de maisplant ook bij hogere rijsnelheden er voorzichtig in getrokken en pas in het verdere verloop toenemend sneller. Dat maakt het vooral in droge maisbestanden mogelijk een groter debiet te realiseren en zodoende een maximale slagvaardigheid te realiseren, omdat het voorzichtige intrekken onnodig kolvenverlies, schade door brekend of ongewenst plantenmateriaal in de machine door het afscheuren van de planten voorkomt.

Naast de standaardwalsen zijn alle CORIO CONSPEED modellen ook beschikbaar met hybride walsen. Ze werken met een combinatie van agressieve messen en zacht in elkaar grijpende walsen en zijn door hun agressieve intrekpatroon ideaal voor het gebruik in nog zeer groene, vochtige maisbestanden.

 

Grote keuze aan werk- en rijbreedten

De CORIO maisplukkers zijn als variant met 4, 5, 6 en 8 rijen beschikbaar, terwijl de CORIO CONSPEED modellen leverbaar met 6, 8 of 12 rijen. Beide plukkersystemen worden bovendien met rijdbreedten van 90, 80, 75 en 70 centimeter aangeboden. Alle modellen uit de nieuwe CORIO serie zijn leverbaar voor de oogst 2017.

281283 - 1 Speciaal vormgegeven kappen met bijzonder smalle punt en slanke zijpanelen

281137 - 1 Maisplukkerproductie bij CLAAS Hongarije

 

281287 - 1

 

 

 

 

Veilig transport door de met 80 cm verkorte maisplukkers, hier CORIO

 

281057 - 1

 

 

 

 

Nieuwe onderhoudspositie van de kappen