CLAAS JAGUAR met SHREDLAGE® technologie is ‘Machine van het jaar 2017’

maart 14, 2017

CLAAS heeft bij de prijsuitreiking „Machine van het jaar 2017“ de speciale prijs van de jury gewonnen voor de JAGUAR met SHREDLAGE® technologie. Talrijke toeschouwers volgden de prijsuitreiking op de stand van het Franse agrarische tijdschrift „Terre-net“.

De onder de merknaam SHREDLAGE® bekende technologie is oorspronkelijk afkomstig uit de Verenigde Staten en is een nieuwe soort van kuilvoermaïsbewerking, die steeds meer melkveehouders toepassen in streken met weinig weideland. Hierbij wordt de maïs met buitengewoon grote snijlengten van 26 tot 30 millimeter gekneusd. Doorslaggevend is de navolgende behandeling met de SHREDLAGE® Cracker-technologie. De intensieve opening van het materiaal vergroot de oppervlakte van het gekneusde product met een veelvoud, hetgeen dient te leiden tot een aanmerkelijk verbeterde bacteriële fermentering bij het inkuilen en vooral bij de vertering in de pens van de koe. Deze methode dient de structuurwerking van kuilmaïs in de pens sterk te vergoten en tegelijkertijd de beschikbaarheid van het in alle plantendelen aanwezige zetmeel te verbeteren. Dit zou tot een stijging van de melkproductie kunnen leiden. Bovendien bevordert de pensvriendelijke structuur van het kuilvoer ook de gezondheid van de veestapel.

Naast een grotere melkproductie en betere gezondheid van het vee biedt SHREDLAGE® melkveehouders nog meer voordelen. Door het optimale ontsluiten van het zetmeel kan de hoeveelheid krachtvoer worden verlaagd, terwijl de melkproductie toch toeneemt. Ook het aanvullen met componenten met veel vaste stoffen, zoals stro, kan worden beperkt of zelfs helemaal komen te vervallen, waardoor er nog meer mogelijkheden ontstaan om te sparen.

De SHREDLAGE® walsen worden geproduceerd bij CLAAS Industrietechnik in Paderborn.

De prijsuitreiking voor de „Machine van het jaar“ vond voor de tweede keer plaats op de SIMA en werd georganiseerd door het Franse tijdschrift „Terre-Net“ in samenwerking met de DLV. De prijzen zijn een beloning voor de wereldwijd beste innovaties in de landbouwtechniek. Een op landbouwtechniek gespecialiseerde jury van journalisten uit meerdere Europese landen beslist in 17 verschillende categorieën over de winnaars van de wedstrijd. Dit jaar werden er zo’n 70 aanmeldingen ter beoordeling bij de jury ingediend.