De tractorcabine wordt virtueel

maart 14, 2017

CLAAS heeft tijdens de SIMA 2017 een interactieve attractie gepresenteerd. Met de CLAAS Tractor Interactive Guide volgen virtual reality en augmented reality nu ook de weg naar de wereld van de landbouwmachines – in het voordeel van de klanten.

De guide legt de verschillende functies uit in de CLAAS tractorcabine en draait als gratis app op de smartphone en het tablet. Het klassieke handboek op papier wordt niet vervangen door de app, maar de klant hoeft niet langer iedere vraag over de cabine daarin na te slaan. Het is voldoende om met de smartphone de bedieningselementen van de tractor te fotograferen.

Gebruik in de cabine

Dankzij augmented reality vindt de app het gezochte element; van het eenvoudige controlelampje tot aan het CSM (CLAAS Sequence Management) toe. Wie met zijn smartphone of tablet in de cabine zit, kan met een eenvoudige klik de uitleg voor de gezochte functie oproepen in de vorm van een tekst met afbeeldingen die op het toestel wordt weergegeven. Bepaalde complexe functies worden in de toekomst als tutorials aangeboden, zodat de gebruiker ze beter kan begrijpen.

Hoe vindt je een bedieningselement in de cabine? De app beschikt over een geïntegreerde zoekfunctie, die het opzoeken van het element met behulp van het lokaliseringssysteem van de telefoon mogelijk maakt.

Gebruik met de VR-bril

De gebruiker heeft echter nog een tweede mogelijkheid, zonder dat hij in de cabine hoeft te zitten. Via de app kan hij dankzij virtual reality met een dienovereenkomstige bril in een virtuele cabine plaats nemen (in 2D of 3D). Dit eenvoudige en snelle hulpmiddel maakt het de klant mogelijk om zich sneller met zijn tractor vertrouwd te maken en het potentieel van alle ondersteunende systemen die CLAAS ter beschikking stelt, volledig te benutten – voor maximaal comfort en maximaal vermogen. De app is er voor alle CLAAS tractoren met traploze CMATIC versnellingsbak (ARION 500 en 600, AXION 800 en 900) en binnenkort ook voor andere modellen. De momenteel beschikbare talen zijn Engels en Frans. Een Duitse versie is in voorbereiding. De app kan nu in de app store (iPhone en iPad) of op Google Play (Android) op de smartphone of het tablet worden gedownload.

CLAAS Tractor Interactive Guide