AMAZONE stelt nieuwe aanhangertank XTender-T voor.

augustus 30, 2017

Nieuw bij Amazone is nu de XTender-T, een flexibel inzetbare aanhangertank op onderstel met enkele as. De XTender-T is ontworpen voor bedrijven, die naast de grondbewerking met een cultivator of compacte schijveneg gelijktijdig kunstmest en/of zaad willen uitbrengen. Zo kan de XTender-T bijvoorbeeld worden gebruikt voor een gecombineerde compensatiebemesting voor het verrotten van het stro of voor het zaaien van groenbemesters met of zonder extra kunstmest gift. De combinatie van deze werkzaamheden met de grondbewerking maakt een duidelijke toename van de efficiëntie mogelijk.

De XTender-T kan worden gebruikt achter tractoren met een motorvermogen tot 600 pk. Dankzij het eigen onderstel kan de tank ook achter tractoren met een beperkt hefvermogen of helemaal zonder hefinrichting worden gebruikt. De aankoppeling van de navolgende machine aan de XTender-T gebeurt met een gestandaardiseerde hefinrichting met onderaanspanning in de cat. III of cat. IV N. Met deze aanspanning kan de XTender-T ook met werktuigen van andere fabrikanten worden gecombineerd. Alleen de aanvoerslangen moeten op het betreffende werktuig aanwezig zijn of worden aangepast. Omdat de maximale oplegdruk van de hefinrichting 4.500 kg bedraagt, is het gebruik van zeer grote machines achter de XTender-T, zoals de 12 m compacte schijveneg Catros 12003-2TS geen enkel probleem.

De trechter van de XTender-T, die in de basisuitvoering wordt geleverd met 1 kamertrechter, heeft een inhoud van 4.200 l. Als optie is deze ook leverbaar met een 50/50-verdeling, zodat kunstmest en zaad of twee verschillende soorten kunstmest probleemloos van elkaar gescheiden kunnen worden getransporteerd.

 

Aan de achterzijde van de trechter bevinden zich twee goed bereikbare elektrisch aangedreven doseerinrichtingen, waarmee 2 tot 400 kg/ha kan worden uitgebracht. De bediening en regeling van de XTender-T gebeurt via ISOBUS, zodat de machine met een ISOBUS-terminal van Amazone of elke andere ISOBUS-compatibele terminal kan worden bediend. Als extra uitvoering biedt Amazone bovendien de uit de zaaitechniek bekende TwinTerminal 3.0 op de XTender-T aan, om voor de bestuurder het kalibreren en verwijderen van resthoeveelheden zo eenvoudig mogelijk te maken. Dankzij de ISOBUS-besturing zijn ook plaatspecifieke kunstmestgiften met de XTender-T mogelijk.

Naast de nieuwe X-Tender-T biedt Amazone sinds vorig jaar de X-Tender aan als trechter voor de driepuntshefinrichting van de tractor. Met deze trechter kan de grondbewerking eveneens optimaal  met het uitbrengen van zaad en kunstmest worden gecombineerd.