2017: De omzet van AMAZONE stijgt tot € 457 miljoen.

januari 12, 2018

In het boekjaar 2017 is de omzet van de AMAZONE-groep verder toegenomen. De geconsolideerde totale omzet steeg tot € 457 miljoen. Dit is een nieuw record in de geschiedenis van het bedrijf. In vergelijking met het vorige jaar (€406 miljoen) komt dit overeen met een omzetgroei van 12,6 %.

De vraag naar nieuwe machines is over het complete AMAZONE productieprogramma gelijkmatig goed gestegen. De omzet van de productgroepen grondbewerking en gewasbescherming ontwikkelden zich boven het gemiddelde. Met een exportaandeel van ongeveer 80% was er sprake van aanzienlijke omzetstijgingen, vooral in de markten in Polen, Roemenië, Oekraïne, Kazachstan, Zuid-Afrika en Wit-Rusland. Een positieve omzetontwikkeling werd ook geconstateerd in de belangrijke afzetmarkten in Duitsland en Oostenrijk. Beter dan oorspronkelijk in 2017 verwacht, ontwikkelde zich de verkoop in Frankrijk positief.

In totaal werkten er in 2017 bij AMAZONE ongeveer 1.850 medewerkers waarvan 130 leerlingen. Op het gebied van onderzoek en ontwikkeling heeft het bedrijf meer dan 7% van de omzet geïnvesteerd. De investeringen in vaste activa bedroegen meer dan € 15 miljoen.

Succes door innovatie
De directeuren van AMAZONE Christian Dreyer en Dr. Justus Dreyer zien het bedrijf op een solide weg naar succes: “Het zeer goede resultaat in 2017 laat zien, dat onze innovaties en de toegenomen inzet op vele markten hun vruchten afwerpen. Samen met onze verkooppartners, die wederom uitstekend werk hebben geleverd, bevinden wij ons als specialist voor de intelligente landbouw in een zeer goede positie. Wereldwijd worden innovatieve machines en processen gevraagd, die niet alleen meer presteren, maar ook nauwkeuriger werken en nog gebruiksvriendelijker zijn. Daarvoor bieden wij de boeren en de loonwerkers met ons programma voor alle bedrijfsgroottes optimale techniek.”

Uitbreiding van de fabriekslocaties
De belangrijkste gebeurtenis voor de uitbreiding van de Amazonen-Werke was in augustus 2017 de start voor de nieuwbouw op de nieuw opgerichte locatie in Bramsche. Op een 24 ha groot terrein bouwt AMAZONE momenteel montage- en opslaghallen met een totale grondoppervlakte van 16.000 m² en een groot kantoorgebouw. In de nieuwe hallen zal in de toekomst de eindmontage van de AMAZONE UX-getrokken veldspuiten worden uitgevoerd.

In de fabriek in Hude-Altmoorhausen vond in april 2017 de officiële opening plaats van de KTL-lakinstallatie. De installatie, gebouwd op een overdekte oppervlakte van ongeveer 8.000 m², is ontworpen voor het verven van 750.000 m² materiaal per jaar.

In het Hongaarse Mosonmagyaróvár, waar AMAZONE in het najaar van 2016 de ploegenproductie van de Firma Vogel & Noot heeft gekocht, is de productie van de Cayros-ploegen verder uitgebreid. Hier werd vooral geïnvesteerd in de modernisering van de productiefaciliteiten. Dit wordt in 2018 voortgezet met een investering van meer dan € 1 miljoen in een nieuw bewerkingscentrum.

Dealerdagen en 26 noviteiten op de Agritechnica
Bijzondere evenementen van het afgelopen jaar waren de internationale AMAZONE dealerdagen op fabriek in Hude-Altmoorhausen. Ongeveer 700 dealers en handelaren uit Duitsland en 27 exportlanden maakten van dit evenement gebruik om gedetailleerde informatie te verzamelen over de AMAZONE-innovaties in aanloop naar de Agritechnica 2017.

De Agritechnica 2017, ’s werelds toonaangevende beurs voor landbouwmachines, was voor AMAZONE een groot succes. Hier kon het bedrijf wederom een groot aantal noviteiten presenteren, waaronder verschillende compleet nieuwe producttypen. Tot de belangrijkste behoorden de getrokken kunstmeststrooier ZG-TS 01, de gewasbeschermingsveldspuiten UF 02 en UX 01, de zaaicombinatie Cataya en Centaya evenals de schijveneg cultivatorcombinatie Ceus.

Bij de grondbewerkingsmachines bleek op de beurs, dat AMAZONE met zijn rotorkopeggen en rotorcultivatoren, cultivatoren en ploegen op dit gebied tot de top-leveranciers behoort. Na de aankoop van de ploegenfabriek van Vogel & Noot biedt AMAZONE een zeer uitgebreid ploegenprogramma, waaronder een aanbouw wentelploeg met maximaal 8 scharen.

Drie van de AMAZONE innovaties, die op de Agritechnica werden gepresenteerd werden door de noviteitencommisie onderscheiden met een zilveren medaille. Daarmee heeft AMAZONE opnieuw haar positie bevestigd als een van de meest innovatieve fabrikant van landbouwmachines. Daarnaast werd de nieuwe getrokken veldspuit UX 01 genomineerd als ‘machine van het jaar’.  De prijs werd uitgereikt door de redacteuren van de landbouwbladen van de Duitse landbouw uitgeversbond dlv en de collega’s van de verschillende internationale landbouwtijdschriften.

Vooruitzichten
Voor het komende jaar houden de directeuren vast aan doelstelling van een „Ontwikkeling van de onderneming met aangepaste groei” en voortzetting van de het innovatieve leiderschap voor de kerncompetenties van AMAZONE. Naast het doel om machines te ontwikkelen, die tot nog meer precisie en verdere kostenbesparingen leiden, zien ze de verandering in Agriculture 4.0 als een belangrijk thema voor de toekomst. Onder het trefwoord “AMAZONE 4.0” zijn hier ontwikkelingen gepland, die het digitale netwerk in de landbouw ondersteunen om verdere optimaliseringsmogelijkheden te creëren.

De directeuren schatten de verdere verkoopontwikkelingen voor 2018 positief in:  “De laatste maanden van het afgelopen jaar hebben al aangetoond, dat het investeringsklimaat in de landbouw positief is. Tegelijkertijd is de belangstelling van onze klanten voor moderne landbouwmachines en onze innovaties zo groot, dat we ook het komende jaar met een omzetstijging kunnen rekenen.”