CLAAS AQUA NON STOP COMFORT

https://www.youtube.com/watch?v=v3yBdFnp5yE&t=7s

De slimme en volledig automatische messenslijper van CLAAS.

De CLAAS volautomatische messenslijper is sinds zijn lancering in 2013 een groot succes. Tot nog toe behoort de AQUA NON STOP COMFORT tot de enige volautomatische machine in de markt van mes slijpsystemen. Ondanks de uitgebreide en innovatieve technologie van de machine is deze ontzettend eenvoudig te bedienen. Slimme systemen zoals inductieve sensoren zorgen voor nauwkeurige en betrouwbare mesdetectie, en door het geïntegreerde spoelsysteem in de slijpkamer kan je de machine na iedere slijpcyclus perfect reinigen. Aan de binnenkant van de slijpkamer zit een LED-lamp voor perfect zicht op het slijpproces.

De machine is heel gemakkelijk en snel in te stellen. Daardoor heb je tijd over om te gebruiken voor andere belangrijke taken op je bedrijf.
Met de AQUA NON STOP COMFORT heb je iedere keer weer perfect geslepen, scherpe messen door het volautomatisch proces dat tot maar liefst 51 messen per cyclus kan verwerken. Met meer dan 90 beschikbare sjablonen kunnen messen van vrijwel elke fabrikant volgens fabrieksspecificaties geslepen worden, zelfs rechte messen zonder radius.

Regelmatig slijpen voor top silagekwaliteit.

Om kwaliteitsvoer te leveren moeten de messen van opraapwagens en balenpersen goed en vooral regelmatig worden geslepen. Bovendien verminderen scherpe messen het brandstofverbruik en ontlasten ze de aandrijving van de machine, waardoor de verwerkingscapaciteit toeneemt.
Handmatig slijpen van messen kost veel tijd en de kwaliteit is niet consistent. De slijpkwaliteit neemt snel af naarmate het aantal messen toeneemt, meestal als gevolg van vermoeidheid.

De messen worden automatisch in positie gebracht.

Daar bovenop is het slijpen zonder slijpemulsie, in tegenstelling tot nat slijpen, een veel grotere belasting voor zowel het apparaat als de messen. Bovendien is droog slijpen door de stofontwikkeling ook nog eens erg ongezond voor de bediener. De volautomatische AQUA NON STOP COMFORT gebruikt een nat slijpproces om een constant goed slijppatroon te garanderen. Door de verschillende sjablonen wordt ieder mes exact volgens de fabrieksspecificaties geslepen.

Een perfect snijvlak krijg je door de juiste slijphoek te gebruiken. Een constante slijphoek tussen de 10° en 12° is cruciaal voor het ideale slijpproces.

Nieuw mes: Heeft een hoek van ongeveer 10°.
Correct geslepen mes: Heeft een hoek van ongeveer 10°.
Incorrect geslepen mes: Heeft een hoek van ongeveer 22°.

Nat en droog slijpen.

Bij droog slijpen wordt geen water of emulsie gebruikt. Door de hitte die ontstaat bij de wrijving verandert de staalstructuur van het mes en verliest daardoor zijn hardheidsgraad. Dit heeft negatieve gevolgen voor de levensduur van het mes en de kwaliteit van het snijwerk. Bij de AQUA NON STOP COMFORT wordt naast het nat slijpen ook een koelemulsie op de snijkant aangebracht zodat de warmte afgevoerd kan worden.

Hierdoor is er vrijwel geen effect op de hardheidsgraad. AQUA NON STOP COMFORT hoeft slechts één keer aan het begin van het seizoen met koelemulsie bijgevuld te worden en kan vervolgens het hele seizoen gebruikt worden.

Een praktijkvoorbeeld.

Uit een onderzoek van DEULA Sleeswijk-Holstein is gebleken dat bij de juiste slijphoek minder vermogen nodig is. De correct geslepen messen zorgden niet alleen voor een lagere belasting van de aandrijflijn, maar ook een hogere verwerkingscapaciteit, een grotere oppervlakteafgifte en minder slijtage. De scherpe messen konden het brandstofverbruik verminderen met ongeveer 7 liter per uur als dagelijks gemiddelde.

In deze grafiek wordt het verbruik aangegeven op basis van incorrect geslepen messen (1), en de door de AQUA NON STOP COMFORT correct geslepen messen (2).
Mes met de verkeerde slijphoek van 22°.
Mes met de correcte slijphoek van 10°, geslepen met de AQUA NON STOP COMFORT.

Meer informatie nodig of interesse?

Neem dan contact op met je lokale CLAAS dealer en informeer naar onze 0,0% financieringsactie!