Snel en nauwkeurig met de Precea 6000

december 10, 2020

AMAZONE breidt de Precea-familie uit met een nieuwe 8-rijige machine. De 3-punts gedragen snelle precisiezaaimachine met overdrukverenkeling is zeer geschikt voor het zaaien van rijengewassen zoals maïs, soja, zonnebloem, bieten, koolzaad en sorghum. In de toekomst zullen er de starre Precea 6000 en de opklapbare Precea 6000-2 zijn. Beide machines kunnen worden uitgerust zonder kunstmestapparatuur of als CC-typen met een kunstmesttank aan de achterzijde. De Precea 6000-2FCC, die de fronttank FTender heeft voor bemesting, biedt het maximale. De machine van 6 m zal in eerste instantie in het voorjaar van 2021 in beperkte aantallen verkrijgbaar zijn.

De nieuwe 8-rij Precea overtuigt door zijn gebruiksgemak en precisie.

Star en klapbaar frame voor 6 m werkbreedte

De Precea 6000 is optioneel verkrijgbaar met een star of als de Precea 6000-2 met een opklapbaar frame. De 8 tot 9 verenkelingsaggregaten staan ​​op een speciaal draagframe waarin de units op een profielrail vrij kunnen worden verschoven. Dit betekent dat de chauffeur afhankelijk van de uitvoering de afstand tot 12 rijen kan veranderen. Onafhankelijk van de ingestelde rijafstanden kunnen extra hulpstukken zoals tractor-sporenwissers of een laadtrap voor het vullen worden bevestigd. Het korte, compacte ontwerp zorgt voor een laag hefvermogen.

Exacte verenkeling door overdruk

Het verenkelen bij de Precea gebeurt door overdruk. De zaadtrechter en het complete doseersysteem worden door de ventilator van overdruk voorzien. De zaden worden vanuit een zaadtrechter naar de betreffende verenkelingsschijf gevoerd, die de dosering luchtdicht afschermt, en ze tegen de gaten drukt. Exacte verenkelen vindt nu plaats door de volgende drie afstrijkers. De korrels komen dan in het schietkanaal, waar de aandrukkracht wordt gestopt en de korrels precies in de zaaivoor worden geschoten en door de vangrol worden tegengehouden. Een optische zender bewaakt nauwkeurig de verenkeling en meldt fouten of dubbele zaden aan de tractorterminal. De techniek van de afstrijkers kan dan eenvoudig worden aangepast. Een andere uitbreidingsstap is de elektrische en volautomatische instelling van de afstrijkers via SmartControl.

Bij de elektrische aandrijving van de overdrukverenkeling in de uitrustingsvariant Precea Super is ook de individuele uitschakeling van rijen geïntegreerd, zodat rijpaden eenvoudig kunnen worden geschakeld of rijen in wiggen kunnen worden uitgeschakeld. Hogere zaaihoeveelheden in de rijen aan de randen van het veld en in rijpaden kunnen eenvoudig vanuit de tractorcabine worden aangepast. In combinatie met de elektrische aandrijving kan met de Precea met snelheden tot 15 km/u worden gezaaid. 

De starre Precea 6000 is als alternatief ook verkrijgbaar als speciale variant met de SpeedShaft mechanische verenkeling. De verenkelingsschijf wordt aangedreven door een Flex-as. In combinatie met de zeer licht draaiende overdrukverenkeling kunnen in dit segment al rijsnelheden tot 12 km/u gehaald worden zonder invloed op de lengteverdeling.

Mulchzaaikouter PreTeC

Het nieuw ontwikkelde PreTeC-mulchzaaikouter kan mechanisch onder druk worden gezet tot 220 kg kouterdruk. Bij de hydraulische variant is het zelfs mogelijk om tijdens het rijden in het veld de druk tot 350 kg op te voeren direct vanuit de tractorcabine. Dit zorgt voor een rustige loop en een gelijkmatige opkomst in het veld bij het ploegen of mulchzaaien.

De koutereenheid kan snel en zonder gereedschap aan de plaatselijke omstandigheden worden aangepast. De aflegdiepte kan individueel worden ingesteld met behulp van een gatenrooster en in de parkeerpositie worden gebracht om de machine weg te zetten. Ook de aandrukkracht en de openingshoek van de V-aandrukrollen zijn zeer eenvoudig en zonder gereedschap in te stellen. De complete schaarunit is goed bereikbaar en de onderhoudsvrije lagers en bussen zijn optimaal beschermd tegen stof.

Grote zaadtrechter

De zaadtrechters van de Precea hebben een inhoud van 55 l of 70 l. De drukvaten zijn beschermd tegen het binnendringen van stof door een rubberen lip. De dosering is zeer eenvoudig te realiseren en de unit kan snel en zonder gereedschap worden leeg gemaakt. De meegeleverde zaadgoot kan van beide kanten aan de verenkelingsunit worden bevestigd. Naast de zaadtrechters kan op elke rij een extra microgranulaatstrooier met elektrische dosering worden gemonteerd.

Kunstmesttank achter met kunstmestdoseersysteem Precis

De grote kunstmesttank aan de achterzijde met 950 l en 1.250 l Precea 6000-CC en 6000-2CC zorgt voor minder stilstand tijden en snel en eenvoudig vullen. De trechtervorm met twee punten zorgt voor lage resthoeveelheden en zuivere meststofdosering. Dit gebeurt per rij afzonderlijk met het Precis-doseersysteem, dat wordt ingesteld door het SmartCenter-bedieningspaneel. De kunstmest kan centraal worden afgedraaid en in een kalibreergoot worden opgevangen, die aan de linkerzijde wordt verwijderd en gewogen. In combinatie met de elektrische dosering kan het afdraaien ook direct op de machine worden uitgevoerd met de optionele TwinTerminal. De kunstmest wordt via luchtondersteuning actief naar het in diepte verstelbare kunstmestkouter FerTeC Twin geleid en naast elke zaairij in de grond toegediend.

Fronttank FTender voor optimale gewichtsverdeling

Voor maximale efficiëntie is de Precea 6000-2FCC uitgerust met de nieuwe FTender fronttank voor bemesting. Vulvolumes van 1.600 l of 2.200 l leiden tot minder stilstand en dus hogere capaciteit. De FTender is standaard voorzien van elektrische dosering en aansturing door de ISOBUS-terminal. Het afdraaien is hier direct op de fronttank mogelijk met behulp van de optionele TwinTerminal. U vindt de bijgeleverde weegschaal en een opvouwbare emmer veilig opgeborgen in de buurt van de gemakkelijk toegankelijke doseerunit.

De FTender biedt een meerwaarde doordat deze ook als zaadtank in de Avant zaaicombinatie kan worden ingezet. Maar deze is ook te combineren met het AMAZONE grondbewerkingssysteem om in één werkgang tussengewassen en/of kunstmest toe te dienen.

Machinebesturing

De Precea Super is erg gemakkelijk te bedienen met behulp van de zelf ontwikkelde software met ISOBUS-terminals, zoals de AmaTron 4 of AmaPad 2 mogelijk. De geoptimaliseerde bediening door aanraakscherm vereenvoudigt voor de gebruiker de oriëntatie in de software. Voor de uitrustingsvariant Precea Special is voor pure monitoring de AmaCheck-terminal leverbaar.

Voor de video: https://youtu.be/k4_ONNh5jjc

Het hart van de Precea is de overdrukverenkeling voor een nauwkeurige aflegging, zelfs bij hoge rijsnelheden tot 15 km/u.