20 jaar CLAAS tractoren uit Le Mans

Jubileumjaar voor CLAAS standaardtractoren

Le Mans/Harsewinkel, 23 februari. Op 23 februari 2003, vandaag precies twintig jaar gelden, ondertekende Helmut Claas het contract voor een meerderheidsbelang in Renault Agriculture, de tractordivisie van het Renault concern. Sindsdien heeft CLAAS zijn positie internationaal steeds verder uitgebouwd. Daarnaast blijft CLAAS onverminderd investeren in innovaties die de efficiëntie en productiviteit verhogen en in ultramoderne productieprocessen.

Van de CELTIS, ARES en ATLES naar de ARION en AXION

Op 23 februari 2003 werden de kaarten in de wereldwijde branche voor landbouwtechniek opnieuw geschud. Met een meerderheidsbelang in Renault Agriculture die in 2008 zou resulteren in een volledige overname, breidde het in oogsttechniek gespecialiseerde CLAAS zijn portfolio uit met standaard- en speciale tractoren, die naadloos aansloten op de XERION serie die in Harsewinkel werd geproduceerd.

De ondertekening van het contract door Helmut Claas en Patrick Faure, directielid van Renault S.A., kreeg daags na de aankondiging op de SIMA beurs in Parijs enorm veel aandacht in de media. Eind april werd de stapsgewijze overname goedgekeurd door de mededingingsautoriteit.

Vanaf 1 oktober  werd in Le Mans begonnen met het wijzigen van de kleurstelling van het oranje van Renault-tractoren naar CLAAS groen. Een maand later al liepen alle series voor de bestaande en nieuwe markten van de band in de huiskleuren van CLAAS. Dankzij het uitgebreide verkoopprogramma kon CLAAS op de Agritechnica-beurs van 2003 een royaal assortiment producten presenteren. Naast de betreffende standaard- en speciale tractoren werden ook de LEXION 500, de zelfrijdende COUGAR maaier en de nieuwe generatie van de XERION tentoongesteld, die zich konden verheugen in grote belangstelling van het beurspubliek.

Aan het einde van 2003 werd eveneens begonnen met de ontwikkeling van de grote AXION 800 tractoren. Binnen drie jaar waren deze modellen al in het CLAAS verkoopprogramma opgenomen. Bovendien werd met deze modellen begonnen met het vernieuwen van het portfolio. De CELTIS, ARES en ATLES werden door de jaren heen getransformeerd tot de ARION en AXION, productnamen die zonder meer een nieuw tijdperk hebben ingeluid.

Baanbrekende innovaties voor de branche

Met de nieuwe ARION en AXION tractoren werden steeds weer innovaties geïntroduceerd die baanbrekend voor de branche waren. De grote CEBIS terminal met hoog contrast voor de AXION, bijvoorbeeld, die later ook bij de series van de ARION 500 en 600 werden geïntroduceerd. Of de PANORAMIC cabine voor de ARION 400, de AXION TERRA TRAC, de enige volledig geveerde halfrupstractor, TELEMATICS voor het management van het machinepark, en tot slot het geavanceerde, zelflerende chauffeursassistentie- en procesoptimalisatiesysteem CEMOS voor de  ARION en AXION CMATIC. Ook hebben de CLAAS tractoren uit Le Mans records weten te verbreken, zoals de in 2013 krachtigste standaardtractor AXION 950, met een vermogen van 416 pk. In opdracht van het vaktijdschrift profi mat het DLG Testcentrum bij deze tractor een nieuw record van 242 kW voor het trekvermogen! Bij de DLG PowerMix wist deze tractor met slechts 249 g/kWh alle testresultaten te verslaan met zegge en schrijve 15,6 %.

Voor dergelijke successen – en met het doel om voor agrariërs en loonbedrijven over heel de wereld de meest efficiënte en productieve tractoren te bouwen – werken ontwikkelaars in verschillende vestigingen van CLAAS nauw samen. De verworven kennis van TERRA TRAC rupsbandsystemen en CEMOS systeem- en procesintelligentie bij CLAAS Industrietechnik in Paderborn versmelt naadloos met de kennis van elektronica van CLAAS E-SYSTEMS in Dissen en de ontwikkelingservaring van standaardtractoren in Vélizy. Al deze divisies voeren onderzoek uit en ontwikkelen gezamenlijk de volgende generatie tractoren uit Le Mans.

Meer dan 80 miljoen euro voor hightech productie en ultramodern testcentrum

CLAAS investeert echter niet alleen in onderzoek en ontwikkeling, maar ook in ultramoderne productieprocessen en ergonomische werkplekken. Sinds 2003 zijn moderniseringsprojecten uitgevoerd met een totaalbedrag van meer dan 80 miljoen euro. Het grootste en belangrijkste project daarvan was CLAAS FORTH, waarmee met de feitelijke inbedrijfname eind 2020 de productie  van tractoren in Le Mans naar een geheel nieuw niveau werd getild. De fabriek geldt sindsdien als één van de modernste faciliteiten ter wereld, met  automatisch geleide transportsystemen en het gebruik van kunstmatige intelligentie. Tot slot werd in Le Mans ook een nieuw bezoekerscentrum geopend, waarvoor het Technoparc in Harsewinkel als voorbeeld diende.

Tractorproductie in Le Mans nadert 200.000 exemplaren

Nadat in de lente van 2019 de 150.000ste CLAAS standaardtractor in Le Mans van de band liep, wordt naar alle waarschijnlijkheid in het jubileumjaar het 200.000ste exemplaar geproduceerd. In de fabriek van Le Mans worden tegenwoordig meer dan 60 verschillende typen met een vermogen van 75 tot 445 pk geproduceerd. Hiertoe behoren eenvoudige tractoren voor markten waar minder strenge emissienormen gelden zoals Turkmenistan of Afrika, maar ook de succesvolle ARION 400 die hoofdzakelijk voor de Europese afzetmarkt is bestemd en de AXION 900 TERRA TRAC, de grote hightech tractor die over de hele wereld wordt gebruikt. De tractoren uit Le Mans worden vandaag de dag naar 80 landen van de wereld geëxporteerd, sinds 2019 ook naar Noord-Amerika.

20 jaar CLAAS tractoren uit Le Mans in één oogopslag:

 • 23 februari 2003: ondertekening van contract voor meerderheidsbelang in Renault door CLAAS.
 • 1 oktober 2003: de eerste standaardtractoren in de CLAAS kleurstelling lopen van de band in Le Mans.
 • 1 november 2003: alle tractoren worden uitgevoerd in het kleurenschema van CLAAS.
 • 9–15 november 2003: eerste optreden van CLAAS op de Agritechnica-beurs met een uitgebreid tractorprogramma, met onder andere de CELTIS, ARES, ATLES en XERION.
 • 2006: introductie van de compleet nieuw ontwikkelde AXION 800 serie met HEXASHIFT powershift-transmissie en CEBIS terminal.
 • 2007: nieuwe ARION 500 en 600 series verjongen het tractorprogramma uit Le Mans. De AXION 800 kan nu ook met een CMATIC traploze transmissie worden uitgerust in plaats van een HEXASHIFT powershift-transmissie.
 • 2008: voltooiing van de overname van de Renault tractordivisie.
 • 2008–2010: installatie van een nieuwe, voorgemonteerde cabine en nieuwe kleurstelling.
 • februari 2011: introductie op de SIMA in Parijs van de nieuwe serie  AXION 900 grote tractoren met CMOTION multifunctionele hendel.
 • 2012: introductie van de nieuw ontwikkelde series ARION 500 en ARION 600.
 • 2013: de AXION 950, de krachtigste standaardtractor ter wereld, verbreekt met  242 KW een nieuw record qua trekvermogen.
 • november 2013: première van de ARION 500/600 CMATIC met EQ200 traploze transmissie van CLAAS Industrietechnik.
 • 2014: introductie van de ARION 400 serie met toonaangevende PANORAMIC cabine.
 • 2016: CLAAS demonteert samen met het vaktijdschrift traction volledig een gebruikte AXION 920 om slijtageverschijnselen te analyseren.
 • november 2017: zilveren Agritechnica-medaille voor innovaties ‘AXION 900 TERRA TRAC‘  en CEMOS voor tractoren als eerste, zelflerende en op dialogen gebaseerde rijassistentie- en procesoptimalisatiesysteem.
 • lente 2019: 150.000ste CLAAS tractor loopt van de band in Le Mans.
 • vanaf 2019: modernisering van de fabriek met speciale aandacht voor de hoofdproductielijn, logistiek en productiemanagement in het kader van het CLAAS FORTH investeringsprogramma. De officiële ingebruikname van de ‘fabriek van de toekomst’ vindt plaats in mei 2022.
 • 2021: de AXION 960 CMATIC met CEMOS wordt uitverkoren als Sustainable Tractor of the Year.
 • september 2022: ingebruikname van de nieuwe CENTRAL ACADEMY in Le Mans.