25 jaar TERRA TRAC van CLAAS uit Paderborn – 35 jaar ervaring met TERRA TRAC

Harsewinkel/Paderborn, mei 2022. CLAAS Industrietechnik in Paderborn kijkt deze zomer terug op 25 jaar ontwikkeling en productie van de eigen TERRA TRAC rupsonderstellen en 35 jaar ervaring met TERRA TRAC.

In de zomer van 1997 werd niet alleen een nieuwe mijlpaal behaald in maaidorstechnologie maar werden ook bodemvriendelijke rupsonderstellen van zelfrijdende oogstmachines algemeen geaccepteerd door de markt. De door CLAAS Industrietechnik (CIT) in Paderborn ontwikkelde en uitvoerig geteste rupsonderstellen met frictieaandrijving gelden sindsdien als absolute benchmark in de branche. Het systeem was in eerste instantie voor de LEXION leverbaar maar maakte een stormachtige doorontwikkeling mee. In 2004 werd bijvoorbeeld dankzij de introductie van rubberen dempers op de assen van de tot dusver starre rupsonderstellen het rijcomfort aanzienlijk verbeterd. Met de komst in 2011 van hydropneumatische vering voor de nieuwe TERRA TRAC generatie werd een enorme sprong voorwaarts gemaakt. Een ontwikkeling die tot op de dag van vandaag kenmerkend is voor het uitstekende comfort van TERRA TRAC machines. Deze vering leverde niet alleen een betere aanpassing aan de bodem op maar zorgde er eveneens voor dat voor het eerst op straat een topsnelheid van 40 km/h kon worden behaald. “Na aanvankelijke scepsis hebben we in heel korte tijd steeds meer agrariërs en eigenaars van loonbedrijven kunnen overtuigen van de voordelen van TERRA TRAC technologie”, aldus Dr. Ulf Leinhäuser, woordvoerder van de directie van CLAAS Industrietechnik in Paderborn. “Hoewel in het begin ruim tien procent van de machines met TERRA TRAC rupsonderstellen werd uitgerust, is dit nu bij de LEXION alleen al meer dan vijftig procent. In Noord-Amerika is dit inmiddels meer dan zeventig procent, terwijl in Groot-Brittannië meer dan negentig procent met een dergelijk systeem is uitgerust.

De TERRA TRAC rupsonderstellen worden tot op de dag van vandaag doorontwikkeld.  In 2019 werd het aanbod high performance-maaidorsers met een TERRA TRAC rupsonderstel verder uitgebreid met de introductie van de LEXION 5000/6000/7000/8000. In datzelfde jaar werd begonnen met de serieproductie van twee modellen van de AXION TERRA TRAC, die in 2017 op de Agritechnica als studiemodel waren getoond. Tot op heden zijn dit de enige volledig geveerde halfrupstractoren op de markt. In 2018 was het TERRA TRAC productportfolio compleet met de introductie van twee JAGUAR veldhakselaars met een rupsonderstel.  Deze onderstellen beschikken over een gepatenteerde functie waarmee tijdens het draaien op de kopakker de bodem wordt ontzien door het contactoppervlak van het rupsoppervlak te verkleinen. Dankzij deze vinding kunnen de JAGUAR TERRA TRAC modellen ook worden gebruikt voor het oogsten op grasland en andere gevoelige bodems.

Het jongste lid van de TERRA TRAC familie van CLAAS is de in 2021 geïntroduceerde TRION. Daarmee kunnen klanten al af fabriek over een maaidorser met een rupsonderstel uit de middenklasse 5-schudders uit Paderborn beschikken.

Ook andere fabrikanten profiteren van de 35 jaar TERRA TRAC kennis van CLAAS.

De ervaring van CLAAS met bodemvriendelijke rupsonderstellen gaat nog eens tien jaar verder terug, naar 1987. “Op de destijds gehouden Farm Progress Show toonde CLAAS een DOMINATOR CS met twee rupsbanden van Caterpillar”, aldus Robert Obermeier-Hartmann, Senior Manager Product Strategy & Advanced Development, in een korte terugblik op de ontwikkeling van het systeem. Omdat de betreffende machines echter meer dan vier meter breed waren, werden ze uitsluitend op de Noord-Amerikaanse markt gebruikt. “Vanwege de ontbrekende vering liet het rijcomfort nogal te wensen over”, vult Robert Obermeier-Hartmann aan. “Met de huidige TERRA TRAC rupsonderstellen bevinden we ons echter op een heel ander niveau. Op akkers, en steeds vaker ook op straat, zijn onze onderstellen in een groot aantal opzichten – ook als het om rijcomfort gaat – zonder meer onovertroffen”. De technologie en ervaring van CLAAS op dit gebied wordt ook al vele jaren op prijs gesteld door andere fabrikanten. TERRA TRAC rupsonderstellen van CLAAS Industrietechnik worden bijvoorbeeld niet alleen gebruikt voor zelfrijdende bietenrooiers en oogstmachines voor bladgroenten, maar ook voor zowel getrokken als zelfrijdende aardappelrooiers. Verdere toepassingen zijn onder andere giertanks met TERRA TRAC rupsonderstellen en een ACTIVE DRIVE aandrijfas.  Dankzij de extra geleverde kracht kan gier worden uitgereden met een lichtere tractor met minder trekkracht, waarbij wielslip dankzij de onder de tank aangebrachte aandrijfas aanzienlijk wordt verminderd. Het lagere gewicht, minder wielslip en het grote contactvlak zorgen er op ongekende wijze voor dat de bodem wordt ontzien.

CLAAS Industrietechnik in Paderborn heeft tot nu toe 35.000 TERRA TRAC rupsonderstellen in Paderborn vervaardigd en afgezet.

Mijlpalen van de TERRA TRAC technologie in één oogopslag

  • 1997: introductie van TERRA TRAC voor CLAAS LEXION maaidorsers
  • 2004: introductie van rubberen schokdempers voor meer rijcomfort
  • 2006: tweede generatie TERRA TRAC met verstevigde, uit één deel gegoten frame voor de nieuwe LEXION 600
  • 2011: introductie van hydropneumatische vering en topsnelheid van 40 km/h
  • 2017: studiemodel van de AXION TERRA TRAC op de Agritechnica-beurs
  • 2018: introductie van twee modellen van de JAGUAR TERRA TRAC met uitgekiende functie voor kopakker
  • 2019: start van de serieproductie van twee modellen van de AXION TERRA TRAC
  • 2019: introductie van de LEXION 5000/6000/7000/8000 serie met tien TERRA TRAC modellen
  • 2021: introductie van de TRION serie met zes TERRA TRAC modellen
  • februari 2022: de honderdste JAGUAR TERRA TRAC loopt in Harsewinkel van de band
  • …next stop: Agritechnica 2023

CLAAS biedt TERRA TRAC rupsonderstellen voor de volgende series:

  • AXION TERRA TRAC 930/960
  • JAGUAR TERRA TRAC 960/990
  • LEXION 5000/6000/7000/8000
  • TRION 500/600/700