Afleggen van zwaden met en zonder kneuzer. DISCO 9300 C AUTO SWATHER en DISCO 9300 DIRECT SWATHER 

Flexibele aansturing voor afleggen van zwaden met behulp van band of vijzel 

Wereldwijd leggen de DISCO maaiers voor grote percelen al 25 jaar nieuwe maatstaven aan als het om capaciteit, levensduur en efficiëntie gaat. Met de nieuwe DISCO 9300 DIRECT SWATHER met innovatieve vijzeltechnologie kunnen landbouwers en loonbedrijven nu ook bij het maaien zonder kneuzer kiezen uit zwaden afleggen of breed afleggen. Voor de meest uiteenlopende toepassingen introduceert CLAAS nu de nieuwe DISCO 9300 C AUTO SWATHER met  tandenkneuzer en dwarsafvoerbanden als alternatief.  

De DISCO maaiers voor grote percelen van CLAAS hebben al 25 jaar hun stempel gedrukt op  professionele groenvoerwinning van grote landbouwbedrijven en  loonbedrijven. Met de introductie van de AUTO SWATHER voor het afleggen van zwaden werd vanaf 2011 de inzet aanzienlijk flexibeler. Vanaf 2023 werd met de DISCO 9700 RC AUTO SWATHER, een van de meest productieve biomassamaaiers op de markt voor klanten met heel hoge eisen en opbrengsten van meer dan 60 t/ha, een nieuw niveau bereikt met betrekking tot capaciteit en betrouwbaarheid in de oogstketen. Dit kon primair worden toegeschreven aan de dubbele rollenkneuzer met een nieuwe HD-aandrijving en speciaal op de gewasstroom afgestemde XXL-banden in de rollenkneuzer. 

Het productassortiment wordt nu verder uitgebreid door CLAAS met twee modellen met een werkbreedte van 9,10 m. Daarmee worden nu in totaal vier maaiers met kneuzers voor grote percelen aangeboden met een motorvermogen van 180 tot meer dan 400 pk. 

De uitgekiende constructie met conische vijzel, groot invoerkanaal en aan de bovenzijde aangebrachte vijzelaandrijvingen, alsmede de gewasstroom achter de vijzel, zorgen voor een hoge doorvoer zonder verstoppingen. 

DISCO 9300 DIRECT SWATHER. Direct zwaden afleggen zonder kneuzer. 

Voor bedrijven die geen gebruikmaken van een kneuzer, bijvoorbeeld vanwege het langere droogproces of tractoren die over ontoereikend vermogen beschikken, werd het DIRECT DISC maaivoorzetstuk van de JAGUAR veldhakselaar met beproefde vijzeltechniek, doorontwikkeld tot de DIRECT SWATHER voor graslanden.  

Dankzij een groot aantal uitgekiende details beschikt de DISCO 9300 DIRECT SWATHER als maaier voor grote percelen voor melkveehouders die zich op de toekomst richten over vier maai- en aflegstrategieën: 

 1. Compleet breed afleggen voor snelle droging. 
 1. Maaien met geïntegreerde zwadaflegging voor snel en effectief ruimen van een perceel zonder schudders en zwadharken. 
 1. Maaien op 18 m met afleggen op 12 m (gecombineerd zwad/breed afleggen) om het droogproces te bevorderen en de veldhakselaar optimaal te benutten. 
 1. Maaien met eenzijdig afleggen van zwaden om de perceelranden te ruimen. 

Bediening. Intelligent en in meerdere opzichten ontlastend 

De standaard ACTIVE FLOAT ontlasting van de maaibalk kan met behulp van ISOBUS tijdens de maaiwerkzaamheden aan de oogstomstandigheden worden aangepast, om steeds met de laagste oplegdruk te kunnen werken, om zo niet alleen het voer en het materiaal te ontzien, maar ook brandstof te besparen. De als optie leverbare CLAAS hellingcompensatie stuurt de oplegdruk tijdens het maaien heuvelop en heuvelaf op verschillende manieren aan, om op deze wijze de zijdelingse krachten en de daaruit voortvloeiende verschuiving tussen de front- en achtermaaier tot een minimum te reduceren. Bovendien zorgt deze vorm van elektronische chauffeursassistentie vooral bij vochtige bodemomstandigheden dat de graszode wordt beschermd op hellingen.  

Voor ultiem bedieningscomfort is het opheffen van de maaiers direct in het kopakkermanagement opgenomen, terwijl de loadsensing-hydrauliek van de maaier direct met behulp van ISOBUS van de tractor of de CLAAS ISOBUS terminal CEMIS 700 of CEMIS 1200 wordt aangestuurd.  

DISCO 9300 C AUTO SWATHER. Met kneuzer voor alle soorten oogstmateriaal 

De nieuwe DISCO 9300 C AUTO SWATHER maakt gebruik van een klassieke kneuzer met stalen tanden om het materiaal op te nemen achter de maaischotels en naar de dwarsafvoerbanden te transporteren. Hiervoor is weliswaar meer vermogen vereist, maar het zorgt wel voor een betrouwbare en optimale doorvoer van de meest uiteenlopende soorten oogstmateriaal, ook onder uitdagende omstandigheden. Bovendien worden met de op snelheid aanstuurbare dwarsafvoerbanden luchtige en homogene zwaden gevormd, waardoor in de daaropvolgende stappen in de oogstketen meer doorvoer met minder vermogen tot stand kan worden gebracht. 

De geïntegreerde kneuzer garandeert ook bij omvangrijke bestanden en tijdens korte periodes met mooi weer voor een versneld droogproces, en is om die reden een vast bestanddeel van de oogstketen voor maximale voederkwaliteit. 

Krachtigere aandrijving, maximale bescherming tegen slijtage en nog veel meer comfort 

De nieuwe aandrijflijn van de  DISCO 9300 C AS zorgt wederom voor een nog hogere doorvoercapaciteit en betrouwbaarheid, en is goedgekeurd voor gebruik met tractoren met meer dan 400 pk. Door gebruik te maken van hoogwaardige hardox-componenten voor de kneuzer wordt nog meer bescherming tegen slijtage geboden, terwijl gelijktijdig het gewicht verder is afgenomen. Door de constructie van de dwarsafvoerbanden met lasers te lassen kon het gewicht verder worden geoptimaliseerd, terwijl de vier onderste steunen van de AUTO SWATHER banden voor maximale stabilisatie zorgen bij voortdurend gebruik onder harde omstandigheden. De nieuwe aandrijfrollen van de dwarsafvoerbanden zorgen voor duidelijk minder geluidsontwikkeling, waardoor het comfort voor de chauffeur verder toeneemt. Meer ruimte voor aanbouw aan de tractor en een compleet nieuwe steunpoot zorgen er tot slot voor dat de maaier snel kan worden aan- en afgekoppeld, en bovendien veilig kan worden weggezet in opgeklapte toestand.  

Smart mowing. Automatisering voor uiteenlopende doeleinden 

Dankzij het intelligente concept kan de bediening van de frontmaaier niet alleen in ISOBUS voor de achtercombinatie worden geïntegreerd maar ook in het kopakkermanagement van de tractor worden opgenomen, afhankelijk van de voorkeur van de chauffeur. Daarnaast beschikt de DISCO 9300 C AS over uitgekiende comfortfuncties  zoals de automatische bandversnelling BELT BOOST om de banden voor de kopakker te legen. Daartoe behoren ook de automatische reductie van de snelheid van de band wanneer de maaier slechts aan één kant wordt opgeheven en het automatisch opheffen van de maaiers wanneer wordt overgeschakeld naar achteruitrijden. De als optie leverbare CLAAS hellingcompensatie stuurt bij werkzaamheden op hellingen zowel de snelheid van de band als oplegdruk aan, waarmee niet alleen uitstekende zwaden kunnen worden gevormd en bovendien de graszode wordt beschermd. Tegelijkertijd wordt met deze functie wegglijden op hellingen voorkomen. 

Beproefde DISCO genen voor maximale productiviteit. Al jarenlang leidend  

Zoals bij alle DISCO maaiborden wordt voor het maaien gebruikgemaakt van de Beproefde MAX CUT maaibalk met snelle verwisseling van messen en ACTIVE FLOAT ontlasting. Deze kenmerken staan als vanouds voor schoon voer, optimale bescherming van de graszode, hoge capaciteit en uitstekende efficiëntie dankzij een hoge maaifrequentie bij slechts 850 t/min. Metingen van de Fachhochschule Kiel hebben hierbij een gemiddelde brandstofbesparing van 22 % aangetoond, wat bij gebruik van de DISCO 9300 C AS zou overeenkomen met een brandstofbesparing van 6 – 7 liter per uur.  

De nieuwe, op doorstroming afgestemde slijtsloffen voor een maaihoogte van 7 – 9 cm verminderen het aandeel ruwe as en dragen bij aan snelle hergroei. Daarbij worden ook de behoefte aan trekkracht en het dieselverbruik verminderd. 

MAX CUT staat echter niet alleen voor uiterste betrouwbaarheid en een lange levensduur. Alle maaischotels zijn bijvoorbeeld standaard van vier slijtagebestendige klinknagels voorzien voor een dubbel zo lange levensduur. Alle messenhouders zijn aan de onderzijde voorzien van een wolfraamcarbide-coating, die eigenlijk alleen bekend is van werktuigen die voor bodembewerking worden ingezet. 

De zijarmen zijn, net zoals bij alle DISCO maaiers voor grote percelen, afzonderlijk met een mechanische of hydraulische non-stop-botsbeveiliging met een zwaar uitgevoerd draaipunt uitgerust. Wanneer tegen een obstakel wordt gereden, wijkt de arm gelijktijdig naar achteren en boven uit, om zodoende de gevarenzone afdoende te ontwijken. 

De belangrijkste argumenten voor de DISCO 9300 DIRECT SWATHER in één oogopslag: 

 • Zwaden afleggen zonder kneuzer met laag vermogen. 
 • Werkbreedte 9,10 m
 • Ultieme flexibiliteit dankzij hydraulisch draaibare vijzel: zwaden afleggen, breed afleggen of aan één kant breed afleggen voor doelgericht drogen, perceelrand  ruimen of 18-op-12-procedure. 
 • Invoervijzel met conisch naar midden van de maaier toenemende diameter, gelijkmatige afstand tot maaibalk voor maximale doorvoer en minimaal verlies bij opname.  
 • Grote, naar achter uitdijende vijzelbehuizing met invoerkanaal voor een soepele gewasstroom, ook voor hoge gewassen. 
 • Tegenmes en instelbare messen bij vijzeluitgang zorgen voor een gewasstroom zonder verstoppingen. 
 • ISOBUS-comfortbediening en als optie leverbare hellingcompensatie. 

De belangrijkste argumenten voor de DISCO 9300 C AUTO SWATHER in één oogopslag: 

 • Slagvaardig, efficiënt maaien van alle gewassen met kneuzer en afleggen van zwaden,  
 • 9,10 m werkbreedte.  
 • Nieuwe heavy duty-aandrijflijn voor tractoren met vermogen tot meer dan 400 pk 
 • Met hardox verstevigde kneusborden voor meer weerstand en langere levensduur 
 • Nieuwe, door lasers gelast frame van zwadbanden, minder gewicht, robuustere constructie 
 • Vier steunen voor zwadeenheden, geoptimaliseerd zwaartepunt voor opklappen boven de maaibalk bij breed afleggen.  
 • Hoger aantal ribben op de aandrijfrollen van de invoerbanden voor duidelijk minder geluidsontwikkeling.  
 • Comfortabel aankoppelen en wegzetten dankzij grotere afstand van de armen tot de achterwielen van de tractor en nieuwe, achterste steunpoot.  
 • SMART MOWING met een groot aantal ISOBUS-comfortfuncties, hellingcompensatie voor maximaal bedieningscomfort en topprestaties op hellingen.