BERMANN SpeedControl – afgiftehoeveelheidsregeling via ISOBUS-TIM-rijsnelheid

De precieze afgifte van organische strooimaterialen wordt door economische aspecten en omwille van milieubescherming steeds belangrijker. De transportbodemsnelheid heeft bij de organische bemesting door middel van stalmest- of universeelstrooiers direct invloed op de verdeling van het strooimateriaal. Wordt het voor een goede strooikwaliteit optimale bereik van de transportbodemsnelheid verlaten, dan heeft dat negatieve gevolgen voor de gelijkmatige dwarsverdeling.

De bediening en besturing via ISOBUS heeft het gebruik van stalmest- en universeelstrooiers al fundamenteel veranderd en vormt de basis voor smart farming. De tractors en strooiers met vele digitale functies stellen de bestuurder echter vaak voor grote uitdagingen. Bij het gebruik komen veel factoren samen: het besturen en bedienen van de tractor, het bewaken en bedienen van de machine en de controle van het werkresultaat.

Daarom heeft BERGMANN bij de verdere ontwikkeling van de ISOBUS-bediening de volgende doelen:

 • verhoging van de efficiëntie en benutting van de tractor en strooier
 • een constant goede werk- resp. strooikwaliteit
 • ontlasting van de bestuurder

SpeedControl: afgiftehoeveelheidsregeling via TIM-rijsnelheid (Tractor Implement Management)

BERGMANN SpeedControl is de eerste afgiftehoeveelheidsregeling bij stalmest- en universeelstrooiers op basis van de AEF ISOBUS-TIM-standaard. Uniek is dat de transportbodemsnelheid – afhankelijk van het materiaal en de afgiftehoeveelheid – tijdens het strooien binnen het optimale bereik constant wordt gehouden.

Vergeleken met de bekende techniek, waarbij de afgiftehoeveelheid met de aanpassing van de transportbodemsnelheid wordt geregeld, kan de strooikwaliteit zo op een constant topniveau worden gehouden.

Om bij een constante transportbodemsnelheid op veranderingen van de afgiftehoeveelheid door bijv. het gebruik van taakkaarten of op afwijkingen van de afgiftehoeveelheid (vergelijking doel- en werkelijke afgiftehoeveelheid) te kunnen rea­geren, wordt de rijsnelheid van de tractor tijdens het strooien automatisch door SpeedControl d.m.v. ISOBUS-TIM gevarieerd. De besturing vergelijkt permanent de doel- met de werkelijke afgiftehoeveelheid, om bij eventuele afwijkingen de rijsnelheid van de tractor aan te passen.

Het resultaat van SpeedControl: precieze afgifte van organische materialen met gelijkmatige langs- en dwarsverdeling voor de hoogste strooikwaliteit.

Een overzicht van de voordelen van SpeedControl:

 • verbeterde strooikwaliteit
  • transportbodemsnelheid blijft voor een precieze strooikwaliteit constant in het optimale bereik
  • minimalisering van het verschil tussen doel- en werkelijke afgiftehoeveelheid
 • betere benutting naar behoefte van de voedingsstoffen in het strooimateriaal
  • de oppervlakken worden van voedingsstoffen voorzien overeenkomstig wat nodig is
  • precieze afgifte zorgt voor geoptimaliseerde milieubescherming
 • ontlasting van de bestuurder
  • automatische aanpassing van de rijsnelheid van de tractor, passend bij het strooimateriaal en bij de gespecificeerde afgiftehoeveelheid (t/ha)
  • in combinatie met taakkaarten (VRC) en GPS-stuursysteem is vrijwel autonoom werken mogelijk
  • verhoogde focus op de bewaking van het strooiproces
  • hogere motivatie/tevredenheid
  • minder vermoeidheid op lange werkdagen, daardoor meer veiligheid
  • duidelijke vereenvoudiging van de bediening van de strooier en tractor voor ongeoefende bestuurders
 • geoptimaliseerde benutting van de tractor

BERGMANN SpeedControl bevindt zich momenteel in de testfase en zal vanaf 2025 voor geselecteerde strooiers beschikbaar zijn als optie.

Op de Agritechnica 2023 presenteert BERGMANN SpeedControl in hal 27, stand B30.

SpeedControl – de afgiftehoeveelheidsregeling via ISOBUS-TIM-rijsnelheid kan vanaf 2025 bij geselecteerde BERGMANN stalmest- en universeelstrooiers worden ingezet.
De rijsnelheid verandert bij constante transportbodemsnelheid (0,9 m/min) en veranderde afgiftehoeveelheid: hier 2,1 km/h bij 25 t/ha afgiftehoeveelheid.
De rijsnelheid verandert bij constante transportbodemsnelheid (0,9 m/min) en veranderde afgiftehoeveelheid: hier 3,5 km/h bij 15 t/ha afgiftehoeveelheid.
Het werkingsprincipe van BERGMANN SpeedControl.