CEMIS 1200 wordt nieuwe standaard voor Precision Farming-applicaties bij CLAAS

Harsewinkel/Dissen, 11 augustus 2022. Nadat CEMIS 1200 in 2021 bij de TRION werd geïntroduceerd, is het nieuwe systeem van CLAAS nu ook beschikbaar voor de LEXION, JAGUAR en CLAAS tractoren. Naast geautomatiseerd sturen wordt CEMIS 1200 eveneens gebruikt voor het online samenstellen van documentatie, ISOBUS- en TASK controller-applicaties, section control en variabele aansturing van hoeveelheden. 

Het nieuwe CEMIS 1200 is een ontwikkeling van CLAAS ELECTRONIC SYSTEMS en vervangt de tot nu toe gebruikte universele terminal S10. Het ontwerp, de grafische vormgeving en bediening van het 12-inch multi-touchscreen is afgeleid van CLAAS CEBIS, voor een intuïtieve, eenvoudige bediening. De in CEMIS gebruikte ontvangst- en aansturingstechnologie is in het kader van een strategisch partnerschap in nauwe samenwerking met Trimble ontwikkeld.  

Kristalheldere resolutie en begrijpelijke weergave 

CEMIS 1200 bestaat uit een 12-inch high-brightness display met multitouch, waarbij met de hand kan worden overgeschakeld van dag- naar nachtweergave. De gedeelten van het systeem voor geautomatiseerd sturen, aansturing van hoeveelheden voor secties en online documentatie kunnen naar eigen inzicht worden geconfigureerd. Quick Access zorgt er daarbij voor dat belangrijke functies en menu’s snel toegankelijk zijn. 

Maximale bandbreedte voor geautomatiseerd sturen 

Voor een zo groot mogelijk toepassingsbereik is CEMIS 1200 voorzien van multi-GNSS-ontvanger SAT 900. De ontvanger en ondersteunend sensorssysteem zijn in één enkele component ondergebracht. SAT 900 ondersteunt alle correctiesignalen (SATCOR by Trimble RTX wereldwijd; EGNOS voor Europa; RTK NET en RTK ready, SBAS voor Amerika en Japan). Bovendien kan worden gebruikgemaakt van GPS, GLONASS, Galileo en BEIDOU. De ontvanger en terminal kunnen snel en eenvoudig tussen verschillende machines van een machinepark worden uitgewisseld. 

CEMIS 1200 wordt standaard geleverd met een geïntegreerd CLAAS licentiemanagement en GPS COPILOT voor door satellieten ondersteunde parallelle geleiding. Voor geautomatiseerd, eveneens door satellieten ondersteund sturen, staat CLAAS GPS PILOT ter beschikking. Het systeem bevat ook standaard een licentie voor vijf jaar voor het correctiesignaal SATCOR 15 by Trimble RTX, waarmee een nauwkeurigheid tot +/- 15 cm wordt bereikt. Voor een nog grotere precisie bij het uitvoeren van werkzaamheden staat als optie SATCOR 3 by Trimble RTX met een nauwkeurigheid tot op +/- 3 cm ter beschikking als alternatief voor RTK-correctiesignalen. In Noord-Amerika en Europa is bovendien SATCOR 3 FAST by Trimble RTX leverbaar, dat bij eenzelfde nauwkeurigheid in minder dan twee minuten kan worden geactiveerd. 

Vooral bij Controlled Traffic Farming of in strip till-bewerkingsprocedures kan via de RTK NET-interface worden gebruikgemaakt van verschillende RTK-correctiesignalen, waarmee herhaling met een uiterst hoge nauwkeurigheid van +/- 2 tot 3 cm gedurende meerdere jaren mogelijk is. Een vast onderdeel van alle RTK-vrijschakelingen is het overbruggingssignaal RTK BRIDGING STANDARD, dat 20 minuten lang backup-correcties tot op een nauwkeurigheid van enkele centimeters blijft leveren wanneer het correctiesignaal uitvalt. Voor ongelimiteerde backup-correcties tot op centimeterniveau is een licentie voor RTK BRIDGING PREMIUM leverbaar.

Multifunctionele ISOBUS 

Naast GPS PILOT voor geautomatiseerd sturen, beschikt CEMIS 1200 over de functies ISOBUS UT/AUX-N en ISO-task controller TC-BAS voor de aansturing van ISOBUS-aanbouwapparatuur en online gegevensoverdracht voor documentatiedoeleinden. Met behulp van TC-BAS kunnen werkopdrachten worden geïmporteerd en geëxporteerd met referentiesporen, perceelgrenzen en werkzaamheden in ISO-XML-formaat in combinatie met een Farm Management-programma. Samen met TELEMATICS of FMIS-systemen zoals 365FarmNet en Omnia kunnen werkopdrachten online worden uitgewisseld.

De volgende functies zijn als optie beschikbaar: 

  • TC-SC voor section control-activering voor met ISOBUS compatibele aanbouwapparatuur zoals zaaimachines, mestverspreiders, spuitmachines of hakselaars. Er kunnen maximaal 80 secties worden aangestuurd. 
  • TC-GEO voor vastleggen, overdragen en kartering van gegevens en als basis voor de akkerplanning. 
  • Variable Rate Application (VRA) voor op GPS gebaseerde aansturing van hoeveelheden bij het zaaien, mesten of spuiten van gewassen. Applicatiekaarten worden als ISO-XML-opdrachten aan de task manager overgedragen.