CLAAS bouwt 100ste JAGUAR TERRA TRAC veldhakselaar
Harsewinkel, februari 2022. Na iets meer dan drie jaar productietijd heeft CLAAS al de honderdste JAGUAR TERRA TRAC opgeleverd. Deze machine rolde op 4 februari van de band in Harsewinkel en wordt nu naar de Verenigde Staten verscheept, de belangrijkste afzetmarkt voor de JAGUAR TERRA TRAC.
CLAAS introduceerde eind 2018 de succesvolle TERRA TRAC rupsbandtechnologie voor de JAGUAR veldhakselaar, die vervolgens op de SIMA in 2019 werd bekroond met een gouden medaille. Met features die speciaal zijn afgestemd op de eisen voor dit machinesegment, zoals het ontzien van de kopakker en graszode, werd het voor het eerst mogelijk om ook veldhakselaars met rupsbanden te gebruiken voor de grasoogst. “Het was Helmut Claas zelf die zich heel sterk heeft gemaakt voor de verdere doorontwikkeling van TERRA TRAC rupsbanden voor veelzijdig gebruik,” herinnert zich Dominik Grothe, Senior Vice President Forage Harvester. “Een van de eisen daarbij was een krachtige machine te ontwikkelen die ook de bodem ontziet bij het oogsten van maïs onder zware omstandigheden. Zo’n machine moest echter net zoals een klassieke wielmachine ook voor de grasoogst kunnen worden gebruikt. Positieve neveneffecten zoals de rustige loop van de machine en de geringe neiging om op hellingen weg te glijden zijn voor landbouwers en eigenaars van loonbedrijven eveneens doorslaggevend.”
Veelzijdig gebruik voor klanten
CLAAS biedt TERRA TRAC rupsbanden aan voor de JAGUAR 960 met een vermogen van 653 pk en JAGUAR 990 met een maximumvermogen van 925 pk. Door de middelste loopwielen hydraulisch naar beneden te drukken, wordt het contactvlak van de rupsbanden korter. Dit heeft tot gevolg dat de rupsbanden duidelijk minder contact met de bodem hebben wanneer er door bochten wordt gereden, waardoor de kop akker wordt ontzien.
Ook tijdens het oogsten zelf worden de bodem ontzien en rijsporen tot een minimum gereduceerd. Bij extreme omstandigheden tijdens de maïsoogst, zoals die in Noord-Duitsland en Denemarken voorkomen, zorgen de rupsbanden voor geringe spoorvorming en maximale tractie. Op straat blijft de JAGUAR met 635 mm brede rupsbanden onder een buitenbreedte van 2,99 m, hetgeen ideaal is als er veelvuldig tussen percelen moet worden gewisseld.
De grootste afzetmarkt voor de JAGUAR TERRA TRAC blijven echter de Verenigde Staten. De transportbreedte is daar echter van ondergeschikt belang. “Voor melkveebedrijven in het oosten van het land, waar ongeveer twee derde van de geïmporteerde modellen van de JAGUAR TT wordt verkocht, vormen de TERRA TRAC rupsbanen een soort verzekering voor de oogst, omdat daarmee onafhankelijk van de weersomstandigheden hoogwaardig voer kan blijven worden geoogst. Maar ook klanten in Wisconsin, Minnesota, en in het westen weten de TERRA TRAC technologie op waarde te schatten“, aldus Dominik Grothe.”Dankzij de lengte van de rupsbanden en langere wielbasis ten opzichte van een wielmachine blijft de JAGUAR TERRA TRAC vooral op besproeide of bevloeide percelen rustig doorwerken.” Ook de honderdste JAGUAR TERRA TRAC met serienummer 49900100 is op weg naar Amerika, om daar in eerste instantie in april gebruikt te gaan worden voor technische cursussen in een JAGUAR EXPERT CAMP. “Meer dan 90 % van onze TERRA TRAC machines is de JAGUAR 990 TT, ons vlaggenschip,” zegt Matt Jaynes, Product Manager JAGUAR bij CLAAS of America. “Het slagvaardig oogsten van wintervoer en silomaïs van besproeide akkers in de zuidelijke staten levert heel hoge opbrengsten op, waarvoor veel motorvermogen wordt vereist. Daarvoor wordt dan ook de JAGUAR 990 gebruikt, met een maximumvermogen van 925 pk.
Uitgekiende features, lage TCO
CLAAS, wereldleider op het gebied van veldhakselaars, biedt op dit moment 13 JAGUAR basismodellen aan met een maximumvermogen van 408 tot 925 pk. Deze veldhakselaars kunnen worden uitgerust met talrijke uitgekiende features zoals uiteenlopende kneuzers als INTENSIV CRACKER, MCC CLASSIC, MCC MAX en MCC SHREDLAGE®, verschillende aandrijvingen voor voorzetstukken en de TERRA TRAC technologie. De JAGUAR modellen onderscheiden zich echter primair door waardebehoud en lage onderhoudskosten. “Veldhakselaars zijn zonder meer de duurste landbouwmachines die er zijn. Daarom moeten ze niet alleen continu worden gebruikt, maar dient ook uitstekende service te worden geleverd met een betrouwbare en snelle voorziening van reserveonderdelen,” legt Dominik Grothe uit. “Bij heel veel klanten is de Total Cost of Ownership, oftewel TCO, een belangrijk criterium bij de aanschaf. Dankzij geringe slijtage en een heel goede verkoopwaarde overtuigt de JAGUAR ook in dit opzicht, waardoor zo’n machine tijdens zijn totale levenscyclus minstens drie tot vier keer van eigenaar wisselt.”