CLAAS DISCO 1010 met vectoropklapmechanisme. De breedste aanbouwmaaier zonder telescooparmen 

Harsewinkel/Bad Saulgau, 11 augustus 2022. CLAAS introduceert met de DISCO 1010 TREND/COMFORT de breedste aanbouwmaaier op de markt zonder telescooparmen. Dankzij het in 2021 geïntroduceerde vectoropklapmechanisme zorgen de twee in het zwaartepunt opgehangen armen ervoor dat de maaier compact en veilig over de weg kan worden getransporteerd. De DISCO 8500 en DISCO 9300 worden eveneens uitgerust met nieuwe features. 

In 2021 werd met de DISCO 4400 CONTOUR het unieke vectoropklapmechanisme door CLAAS geïntroduceerd. Dit systeem wordt nu ook voor de nieuwe DISCO 1010 gebruikt, waardoor de maaier  met een werkbreedte van net onder de 10 m veilig kan worden gebruikt en getransporteerd door tractoren uit de viercilinderklasse/150 pk.

Het topmodel DISCO 1010 is naast de uitvoering TREND ook als COMFORT model leverbaar met load sensing-hydrauliek, ISOBUS-bediening met CEMIS 700 en standaard onafhankelijk opheffen van de maaiers. 

Maximale slagvaardigheid, geoptimaliseerde efficiëntie en ontzien van de bodemstructuur 

De DISCO 8500, 9200 en 1010 zijn als slagvaardige maaiers voor grote oppervlakken zonder kneuzer ontworpen, waarbij eersteklas snijkwaliteit gecombineerd wordt met onovertroffen efficiëntie. De werkbreedte kan hierbij met behulp van twee bevestigingspunten op de armen worden gewijzigd van 9,70 naar 9,90 m. Omdat er bovendien slechts een vermogen van 150 pk wordt vereist, is de maaier onovertroffen als het om efficiëntie en ontzien van de bodemstructuur gaat. De grote werkbreedte zorgt er immers voor dat er minder werkgangen hoeven te worden uitgevoerd. Omdat er ook slechts een laag vermogen wordt vereist, kan de maaier bovendien worden gebruikt met tractoren uit de viercilinderklasse. De lagere toerentallen van de MAX CUT maaibalk, die door een aftakas met 850 t/min kan worden aangedreven, zorgen ervoor dat er tot 20% op diesel kan worden bespaard, waardoor de bedrijfskosten eveneens afnemen.  Met CLAAS ARION en AXION tractoren met een CMATIC traploze transmissie kunnen bovendien verdere optimalisaties worden uitgevoerd met behulp van het zelflerende, interactieve chauffeursassistentie- en procesoptimalisatiesysteem CEMOS voor tractoren. 

Het hoofdchassis met een massief frame is volledig nieuw ontworpen, waarbij de hoofdaandrijving iets naar achteren is verplaatst en de haakse aandrijvingen voor de maaibalken 2° schuiner zijn aangebracht.  Hierdoor wordt een rechtlijnige aandrijving door de aftakassen gewaarborgd, waardoor zowel het geluidsniveau als de slijtage afnemen. De afgeschuinde bevestigingsstrips zorgen ervoor dat de maaier eenvoudig kan worden aangebracht dankzij geleiding van de vanghaken en trekstang. De maaicombinatie is standaard uitgerust met gekleurde antislip-Kennfixx-koppelingen. 

MAX CUT met gekleurde messen 

De robuuste, continu gesmeerde MAX CUT maaibalk, opgebouwd als een geschroefde, torsiebestendige constructie, heeft sinds 2014 de markt weten te veroveren. De speciale, gegolfde vorm met ver naar voren aangebrachte aandrijftandwielen zorgt voor grote overlap, waarbij steeds meerdere tanden op twee plaatsen in elkaar grijpen. De DISCO 1010 is uitgerust met maaibalken met steeds negen tegen elkaar in draaiende maaischotels. Bij de DISCO zijn dit er acht, bij de DISCO 8500 zeven. De uniforme afstand tussen de schotels zorgt voor een gelijkmatig maaibeeld. De golfvormige, uit één stuk vervaardigde goot van 5 mm staalprofiel zorgt samen met de glijsloffen voor een vuilafstotend tunneleffect.  Dankzij de nieuwe slijtagesloffen voor een extra maaihoogte van 15 mm kan het ruweasgehalte worden verminderd, terwijl gelijktijdig nieuwe aangroei wordt versneld.  De speciaal geharde tussenstukken van de naar elkaar toe en uit elkaar lopende maaischotels zijn verschillend van vorm om de messen effectief in beide richtingen te kunnen laten maaien. Bovendien zorgt dit voor maximale overlap voor een optimale gewasstroom zonder strepen. De slijtagebestendige klinknagels en de coating van wolframcarbide van de messenhouders zorgen ervoor dat er snel van messen kan worden gewisseld. 

De veiligheidsmodule SAFETY LINK is standaard, waarbij elke maaischotel is voorzien van een gedefinieerd breekpunt, dat ervoor zorgt dat de betreffende maaischotel van de aandrijflijn wordt gescheiden zodra contact optreedt met een vreemd voorwerp. Een axiale bout voorkomt dat de losgeraakte maaischotel mogelijk in de rondte gaat vliegen. 

Transport op straat conform wettelijke voorschriften, machine veilig wegzetten 

Dankzij het vectoropklapmechanisme kan de DISCO 1010 met zijn imposante werkbreedte veilig en vooral conform de wettelijke voorschriften veilig over de weg, en zelfs op krappe landweggetjes, worden getransporteerd. Voor transport worden de armen, net zoals bij de andere modellen van de CONTOUR serie, hydraulisch in de transportstand van 120° gezet. Vervolgens worden de armen met behulp van de hydraulische cilinder voor de nonstop-botsingsbeveiliging iets naar achteren gedraaid en hydraulisch vergrendeld. Dankzij de schuine stand blijft de transporthoogte van de maaicombinatie onder de 4,0 m. Omdat de maaier echter schuin achter de tractor op de aanbouwbok ligt, wordt het zwaartepunt verplaatst naar de lengteas van de tractor. In vergelijking met andere naar achteren gedraaide maaiers wordt de vooras van de tractor hierbij echter 50 % minder belast, wat vooral bij lichte tractoren met een korte wielbasis een positief resultaat uitoefent op het stuurgedrag.

Bovendien zwenkt de DISCO 1010 in krappe bochten en bij het afslaan nauwelijks naar buiten aan de achterzijde, waardoor de overige verkeersdeelnemers hiervan vrijwel geen hinder ondervinden. De DISCO 9300 en 8500 worden voor veilig transport over de weg op de gebruikelijke wijze opgeklapt. 
De DISCO 1010 COMFORT kan net zoals de twee andere modellen met een kleinere werkbreedte zowel in de werkstand als met de meegeleverde steunen in de transportstand worden geparkeerd. 

Ophanging in het zwaartepunt, ACTIVE FLOAT en nonstop-botsingsbeveiliging. Al duizenden keren beproefd in de praktijk. 

De maaibalken van de nieuwe DISCO maaibalken voor grote oppervlakken zijn in het midden van de armen in het zwaartepunt opgehangen, wat voor een optimale aanpassing aan de bodemstructuur zorgt en maximale bodemvrijheid bij het opheffen van de balken. Een instelbare spiraalveer zorgt ervoor dat de maaier bij het dalen gelijkmatig op de bodem rust, terwijl een trillingsdemper de maaibalk stabiliseert bij het opheffen. De draaipunten van de arm dwars op de rijrichting zorgen ervoor dat de maaier zich optimaal kan aanpassen aan een oneven bodemstructuur.  

De al meer dan vijftien jaar beproefde hydropneumatische ACTIVE FLOAT ontlasting voor minder vervuiling van het voer en slijtage zorgt daarbij met behulp van een eigen hydraulisch circuit voor een onafhankelijk van de hefkinematica aanpassing van de oplegdruk. Deze druk kan met behulp van een ISOBUS-functietoets of bedieningseenheid direct vanuit de tractor worden ingesteld. De oplegdruk wordt dan onafhankelijk van de maaibalk constant gehouden. De oplegdruk zelf wordt op twee manometers op de aanbouwbok weergegeven. Voor het maaien van randen of op hellingen kan de oplegdruk eenzijdig worden aangepast.  

Beide armen van de maaier zijn voorzien van de uitgekiende  bostingsbeveiliging van CLAAS.  Zodra contact wordt gemaakt met een obstakel wijkt de maaibalk aan de hand van de hoek van 15° van het draaipunt gelijktijdig iets naar achteren en boven. Hiermee wordt effectief bescherming geboden tegen beschadigingen. Zodra het obstakel is gepasseerd, keert de maaibalk aan de hand van de oliedruk  automatisch terug naar de eerdere werkstand. De armen kunnen individueel worden opgeheven, waarvoor op de bedieningseenheid een voorkeuzetoets voor afzonderlijk opheffen kan worden gebruikt. Daarnaast kan voor elke arm een hydraulische aansluiting worden geleverd, waarmee de maaiers op de kopakker automatisch kunnen worden opgeheven. 

Exemplarische toegang en eenvoudig onderhoud 

Omdat de beschermingsdoeken ver kunnen worden opengeklapt, zijn de maaibalken uitstekend toegankelijk. Net zoals alle andere vanaf 2022 geproduceerde DISCO schotelmaaiers, zijn ook bij de nieuwe DISCO maaiers voor grote oppervlakken de kappen en messen van de tegen de klok in draaiende maaischotels rood gemarkeerd. Daardoor kunnen reservemessen direct aan de juiste maaischotels worden gemonteerd. De praktische messenbox is in drie vakken ingedeeld voor rode, zwarte en gebruikte messen.  

Hoogwaardige schijven van messing of kunststof en bouten van rvs aan de beschermingsdoeken en houders voorkomen dat de draai- en bevestigingspunten kunnen gaan vastroesten en zorgen daarmee bovendien voor een lange levensduur en uitstekend behoud van waarde. Tot slot zijn bij alle smeerpunten de betreffende smeerintervallen steeds duidelijk aangegeven. 

Alle kenmerken en noviteiten in één oogopslag: 

 • DISCO 1010 TREND/COMFORT: 9,70 – 9,90 m werkbreedte – breedste aanbouwmaaier zonder telescooparmen op de markt. 
 • Nieuwe DISCO 9500 TREND en 8300 TREND met respectievelijk een werkbreedte van 8,10 – 8,30 en 8,90 – 9,10 m. 
 • Vereist vermogen slechts 120 tot 150 pk, waardoor efficiënt gewerkt kan worden met lichte tractoren uit de viercilinderklasse en de bodemstructuur wordt ontzien. 
 • Eersteklas snijkwaliteit, uiterst rustig lopende maaier, weinig vermogen voor aandrijving vereist dankzij permanente smering van de MAX CUT maaibalken. 
 • Nieuwe 15 mm glijsloffen voor lager ruweasgehalte en snelle aangroei van gewassen. 
 • Uiterst efficiënt dankzij lager toerental van 850 t/min van aftakas. 
 • Bij  CLAAS ARION CMATIC en AXION CMATIC verdere procesoptimalisaties via CEMOS voor tractoren. 
 • Hydropneumatische ontlasting ACTIVE FLOAT en nonstop-botsingsbeveiliging. 
 • DISCO 1010 TREND/COMFORT met vectoropklapmechanisme voor compact en veilig transport op straat conform wettelijke voorschriften. 
 • DISCO maaiers voor grote oppervlakken kunnen worden weggezet in werk- of transportstand. 
 • Standaard gekleurde kappen en messen om messen snel en eenvoudig te kunnen verwisselen. 
 • Praktische messenbox met drie vakken voor nieuwe en gebruikte messen. 
 • Afzonderlijk opheffen maaiers per voorkeuze of direct met regeleenheid (optie voor TREND). 
 • Alle onderhoudspunten uitstekend toegankelijk. 
 • Kennfixx-koppelingen standaard. 
 • DISCO 1010 COMFORT: load sensing-hydrauliek en  ISOBUS-bediening met CEMIS 700 of andere universele ISOBUS-terminals.