CLAAS DISCO 9700 RC AUTO SWATHER. De specialist voor grote hoeveelheden voer en behoedzaam kneuzen

Bad Saulgau/Harsewinkel, 18 juli 2023. Met de DISCO 9700 RC AUTO SWATHER heeft CLAAS een nieuwe klasse maaiers voor grote percelen op de markt gebracht. Dankzij een werkbreedte tot 9,50 m, ACTIVE FLOAT oplegdrukregeling, non-stop-botsbeveiliging, een rollenkneuzer en de flexibele, krachtige AUTO SWATHER voor het samenvoegen van zwaden met een geoptimaliseerde gewasstroom, is de DISCO 9700 RC bij uitstek de professionele machine om snel en behoedzaam voer en biomassa te oogsten.

Het maaien van luzerne, wintervoer en gehele plant silage vormt een grote uitdaging voor maaiers. Terwijl het kneuzen van kwetsbare luzerne behoedzaam moet worden uitgevoerd, dienen bij het maaien van wintervoer en gehele plant silage grote oogsthoeveelheden met enorme gewasstromen te worden verwerkt.  Vanuit die optiek is een efficiënte gewasstroom net zo belangrijk als een robuuste aandrijving en een krachtig systeem om optimale zwaden te produceren en af te leggen. Deze factoren spelen een steeds grotere rol bij de toenemende teelt van biomassasubstrata zoals sorghum en het groeiende aandeel luzerneteelt voor de productie van eiwitten voor de veehouderij.

Pure performance. De nieuwe CLAAS DISCO 9700 RC AUTO SWATHER met rollenkneuzer en zwadaflegging voor het oogsten van biomassa en luzerne.

Een combinatie van een snelle gewasstroom en behoedzaam kneuzen

De DISCO 9700 RC AUTO SWATHER, het vlaggenschip van de nieuwe DISCO 9700 serie, werd speciaal ontwikkeld om grote hoeveelheden voer te oogsten in combinatie met behoedzaam kneuzen en  samenvoegen van zwaden. Daarmee is deze maaier voor grote oppervlakken niet alleen bij uitstek geschikt om biomassa en luzerne te oogsten, maar ook om behoedzaam gras en wintervoer te maaien op percelen met een hoge opbrengst.

Een bijzonder detail van de DISCO 9700 RC AUTO SWATHER is de innovatieve gewasstroom. De rollen van de kneuzers worden standaard door middel van een dubbele rollenaandrijving met een speciaal ontwikkeld schaarmechanisme aangedreven voor een maximale doorvoer en lange levensduur, ook wanneer er langdurig onder zware omstandigheden wordt gewerkt.  De aandrijfkast en aandrijflijn zijn onder andere, samen met de door Walterscheid ontwikkelde, grote P-Line drievoudige, telescopische aftakassen van speciaal gehard staal en een nieuwe K-90 wrijfkoppeling, ontworpen voor gebruik met tractoren tot 500 pk. Dankzij deze combinatie is de DISCO 9700 RC AUTO SWATHER op dit moment de krachtigste bandmaaier met kneuzer op de markt.

Twee tegen elkaar in draaiende polyurethaan rollen kneuzen het oogstmateriaal behoedzaam zonder verlies. Omdat de kneuzer de volledige breedte van de maaibalk in beslag neemt, komt een rechtlijnige gewasstroom tot stand zonder verstoppingen. Dankzij de geoptimaliseerde doorvoer van het oogstmateriaal naar de 1100 mm brede en met behulp van kevlar verstevigde dwarsafvoerbanden  worden de AUTO SWATHER bandunits gelijkmatig gevuld. Hierdoor worden gelijkmatige, losse en perfect gevormde zwaden opgebouwd, die door de  achteropkomende oogstmachine eenvoudig kunnen worden opgepakt en verder verwerkt.

Indien er zonder zwadaflegging of bij minder oogstsopbrengsten conform de ’19 naar 12‘-methode met een werkbreedte van 19 naar 12 m en daaropvolgend met een zwadhark met vier rotoren van 12,7 m wordt gewerkt, kunnen de bandunits aan beide zijden of afzonderlijk naar boven worden gedraaid.

In combinatie met CLAAS tractoren en het nieuwe GPS PILOT CEMIS 1200 kunnen de percelen dan eenvoudig worden opgedeeld in stroken.

De dubbele rolaandrijving met nieuw schaarmechanisme en dwarsafvoerbanden die in twee verschillende schuine standen kunnen worden gezet, verwerken moeiteloos grote hoeveelheden oogstmateriaal.

Beproefde DISCO kenmerken standaard: lage energiebehoefte, perfecte snede, schoon voer en eenvoudig onderhoud, gecompleteerd door een groot aantal comfortfuncties

Bij de DISCO 9700 RC AUTO SWATHER zijn innovatieve, nieuwe ontwikkelingen gecombineerd met beproefde DISCO kenmerken, zoals de lage energiebehoefte en uitstekende snijkwaliteit, die dankzij de hydropneumatische ACTIVE FLOAT ontlasting en als optie leverbare verhoogde glijsloffen voor een laag ruweasgehalte in het voer zorgt. Verdere kenmerken zijn de geringe slijtage, comfortfuncties zoals de automatische hellingsregeling, spiegelen van de bandunits wanneer slechts aan één zijde zwaden worden afgelegd, automatisch terugdraaien, automatisch opklappen van de bandunits voor transport, BELT BOOST voor een perfecte punt van het zwadeinde, non-stop-botsbeveiliging, uiterst eenvoudig onderhoud en nog veel meer. Daarvoor deelt de DISCO 9700 RC AUTO SWATHER dan ook een groot aantal kenmerken met de DISCO 9700 BUSINESS modellen, zoals:

 • Uitschuifbare maaiarmen voor een traploos verstelbare werkbreedte van 8,80 – 9,50 m.
 • Automatisch intrekken van de maaiarmen in transportstand die onder 4 meter blijft.
 • MAX CUT maaibalk met sne wissel van messen en SAFETY-LINK beveiligingsmodule.
 • Aftakastoerental 850 t/min voor minder brandstofverbruik.
 • Als optie leverbare  glijsloffen voor 15 mm hogere snijhoogte voor lager ruweasgehalte in voer en snellere hergroei na het maaien.
 • Verwijderbare, draagbare messenbox met drie vakken voor rode en zwarte reservemessen, alsmede gebruikte messen.
 • Dankzij ACTIVE FLOAT ontlasting met hellingsregeling en dankzij permanente bewaking altijd de juiste oplegdruk voor weinig trekweerstand, een zuivere snede, minimaal ruweasgehalte in voer en minder wegglijden op hellingen.
 • Hydraulische non-stop-botsbeveiliging met schuine draaipunten voor de maaiarmen om naar achter en boven uit te wijken.
 • Aandrijving met door Walterscheid ontwikkelde, grote P-Line drievoudige, telescopische aftakassen van speciaal gehard staal en nieuwe K-90-wrijfkoppeling.
 • Rollenkneuzers met dubbele aandrijving met behulp van speciaal ontwikkeld schaarmechanisme.
 • Geoptimaliseerde gewasstroom dankzij innovatief transport van de rollenkneuzers naar de dwarsafvoerbanden.
 • 1100 mm brede transportbanden die in twee schuine standen kunnen worden gezet voor maximale doorvoer en optimale zwadvorming.
 • Automatisch aanpassen van de bandsnelheid wanneer de hellingsregeling is geactiveerd.
 • Automatisch opklappen van AUTO SWATHER bandunits in transportstand; eenvoudig spiegelen wanneer slechts aan één zijde zwaden worden afgelegd; BELT BOOST voor perfecte beëindiging van zwadaflegging.
 • Hydraulisch load-sensing-systeem, als optie met grote oliekoeler.
 • ISOBUS-bediening standaard.
 • Hydraulische slangen met Kennfix-koppelingen standaard.

Dit is een internationaal persbericht. Om die reden kunnen bepaalde producten of uitrustingen afwijken in bepaalde landen. Bij twijfel kunt u altijd contact opnemen met uw CLAAS dealer of neemt rechtstreeks contact op met Kamps de Wild.