CLAAS en 3A onderscheiden met twee zilveren Agritechnica Innovation Awards

Harsewinkel, november 2023. Met een zilveren Innovation Award voor de multidimensionale hefinrichting en een zilveren medaille voor het 3A-autonomiesamenwerkingsverband overtuigt CLAAS ook dit jaar opnieuw op de Agritechnica met innovatieve oplossingen. Beide ontwikkelingen hebben als doel automatisering en precisie in de landbouw verder te bevorderen.

Agritechnica Awards maken bij CLAAS deel uit van een lange traditie. Dankzij innovatieve ontwikkelaars en heel veel praktijkervaring ontstaan oplossingen die de efficiëntie en productie verhogen, en daarmee bovendien het bedieningsgemak verbeteren. Met de dit jaar toegekende onderscheidingen zet CLAAS deze lijn onverminderd voort.

CEMOS en 3A. Geavanceerde automatisering en autonomie worden realiteit

Driepuntshefinrichtingen worden al meer dan honderd jaar vrijwel ongewijzigd gebouwd en gebruikt. CLAAS heeft nu echter met een multidimensionale hefinrichting als toekomstige uitbreiding van CEMOS  de volgende generatie hefinrichtingen ontwikkeld voor tractoren en werktuigen en is daarvoor onderscheiden met een zilveren Agritechnica Innovation Award.

Dit is inmiddels al de derde toegekende Innovation Award aan CEMOS technologie voor tractoren. Dit systeem, het eerste op dialogen gebaseerde en zelflerende rijassistentie- en procesoptimalisatiesysteem voor tractoren, werd op de Agritechnica in 2017 voor het eerst met zilver bekroond. Eind 2021 volgde de tweede zilveren Innovation Award voor integratie van de grote  Terranimo®-databank in CEMOS voor tractoren. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat de bodem integraal wordt ontzien in nauwe samenwerking met CEMOS en de CLAAS CTIC bandenspanningsregeling. Sinds 2022 behoort geïntegreerde en automatische weergave van het risico op bodemverdichting tot de standaarduitrusting van CEMOS voor tractoren.

Bij de bekroonde multidimensionale achterhefinrichting wordt de hydraulische topstang of het aanbouwwerktuig met behulp van een hydraulisch regelventiel actief in de hefinrichting opgenomen, waardoor in combinatie met sensoren van het werktuig en ISOBUS aanbouwwerktuigen zoals ploegen en kunstmeststrooiers nauwkeurig kunnen worden aangestuurd. Bij bodembewerkingswerktuigen kan dan bijvoorbeeld het gewicht van het aanbouwwerktuig naar de achteras van de tractor worden overgedragen. Bij aangebouwde kunstmeststrooiers kan het strooiproces worden geoptimaliseerd, omdat de kunstmeststrooier steeds perfect horizontaal boven de grond hangt.  Kortom, bij alle mogelijke toepassingen wordt de werkkwaliteit verbeterd, terwijl gelijktijdig bij bodembewerking het brandstofverbruik met circa 5 tot 14 procent afneemt. De innovatieve hefinrichting gaat op middellange termijn deel uitmaken van CEMOS voor tractoren, waarmee het aanbouwen en aansturen van aanbouwwerktuigen naar een nieuw niveau wordt getild.

Sinds de introductie op de Agritechnica van 2019 werd CEMOS voor tractoren samen met bijbehorende technologieën drie keer bekroond met een Agritechnica Innovation Award.

Het samenwerkingsverband 3A – ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY is eveneens bekroond met een zilveren medaille voor het bevorderen en doorontwikkelen van geavanceerde automatisering voor de landbouw. 3A werd in de nazomer van 2023 door CLAAS, AgXeed en Amazone opgericht en is inmiddels verder uitgebreid met Müthing als vierde partner. Tot nu toe zijn inmiddels ook al gesprekken gevoerd met verdere ondernemingen die in landbouwmechanisatie zijn gespecialiseerd.

“Het verheugt ons zeer dat we al voor het begin van de grootste beurs voor landbouwmechanisatie zijn uitgeroepen tot prijswinnaar“, aldus de oprichters van 3A: CLAAS, AgXeed en Amazone. “De open, merkonafhankelijke instelling van het samenwerkingsverband  zorgt ervoor dat ook kleinere fabrikanten met minder ontwikkelingsmiddelen deel kunnen nemen aan de voortschrijdende automatisering in de landbouw. De voordelen daarvan liggen immers voor de hand: door kennis te bundelen kunnen technologieën sneller worden ontwikkeld om op de markt te worden geïntroduceerd. Bovendien wordt daarmee de standaardisatie versneld. Daarnaast hebben agrariërs en loonbedrijven toegang tot een breed assortiment oplossingen om zo de optimale techniek voor hun bedrijf en behoeften te kunnen kiezen.”

Het doel van het samenwerkingsverband is om technische ontwikkelingen op het gebied van geavanceerde automatisering en autonomie door gezamenlijke werkzaamheden aan de standaardisering van interfaces te versnellen en verdiepen. Hetzelfde geldt voor het vinden van op de praktijk gerichte oplossingen voor uitdagingen in de meest uiteenlopende toepassingen voor geautomatiseerde en autonome landbouwtechniek. De eerste technologische oplossingen daarvoor zijn op dit moment CLAAS Autonomy connect, de AgXeed Box en Amazone AutoTill. Verdere merkonafhankelijke toepassingen voor alle gebruikelijke praktische landprocessen zullen spoedig volgen. Daarvoor zullen verdere fabrikanten zich bij dit samenwerkingsverband aansluiten om actief mee te werken aan verdere uitbreiding van de toepassingen.

Verschillende technologische prototypen, oplossingen en producten uit het 3A-samenwerkingsverband zijn op de stands van CLAAS, AgXeed en Amazone op de Agritechnica te zien.