CLAAS en Hellmann breiden strategische
samenwerking uit

Osnabrück/Harsewinkel, september 2022. Hellmann Worldwide Logistics opent een nieuw magazijn met een oppervlak van in totaal 18.000 m2 in Oelde in de Duitse deelstaat Westfalen. Het is de bedoeling dat vanuit dit magazijn de fabriek van CLAAS in het naburige Harsewinkel, wereldwijd de grootste van het concern, van onderdelen voorzien gaat worden.

Op dit moment heeft het magazijn van Hellmann een oppervlak van 9.000 m2, waaraan echter na afsluiting van de tweede bouwfase in de loop van dit jaar nog eens 9.000 m2 worden toegevoegd. Met deze aanzienlijke capaciteitsuitbreiding reageert Hellmann op de aanhoudende groei van de internationaal opererende landbouwmachinefabrikant CLAAS. Bij de feestelijke opening van het nieuwe magazijn, dat bovendien een van de grootste vestigingen van Hellmann in Duitsland is, waren naast diverse directieleden van CLAAS en Hellmann ook vertegenwoordigers van de gemeente Oelde aanwezig.

Duurzaam onderdelen opslaan en orders samenstellen, variërend van eenvoudige schroeven tot complete trommelaandrijfkasten

Hellmann huurt het nieuwe magazijn uitsluitend voor de opslag van onderdelen uit Indië, Turkije en China voor CLAAS, waarmee het logistieke bedrijf al heel lang een uitstekende relatie heeft. Vanuit dit magazijn wordt de bevoorrading van de CLAAS productielijnen in het naburige Harsewinkel gewaarborgd. In Oelde worden onderdelen variërend van eenvoudige schroeven tot 120 kg zware trommelaandrijfkasten voor maaidorsers en hakselaars opgeslagen, verpakt en verwerkt, om vervolgens meerdere keren per dag met een shuttle naar de productielijnen te worden vervoerd. Het nieuwe magazijn kenmerkt zich door ultramoderne opslagtechniek en een duurzame bouwwijze. Op het dak van het magazijn staat bijvoorbeeld een enorme fotovoltaïsche installatie met een oppervlak van 9000 m2, waarmee wordt voorzien in een deel van de eigen energiebehoefte.

“Hellmann is voor ons al jarenlang een vooraanstaande, strategische partner voor ons Europese goederenvervoer en voor lucht- en zeevracht over de hele wereld. In de herfst van 2018 hebben we onze samenwerking verder kunnen uitbreiden door de vestiging in Oelde in gebruik te nemen voor de contractuele logistiek. Nadat er in eerste instantie alleen maar sprake was van pure opslag, zijn de werkzaamheden inmiddels verder uitgebreid met het samenstellen van complete orders. Daarmee is Hellmann een belangrijk onderdeel geworden van onze leveringsketen en ons productieproces. Het verheugt ons dan ook dat we samen in Oelde met duidelijke procesverbeteringen vorm kunnen geven aan onze groei”, aldus Bastian Linnenbrink, hoofd van Supply Chain Management CLAAS zelfrijdende oogstmachines.

“CLAAS en Hellmann vullen elkaar perfect aan in een bijzonder succesverhaal. In de afgelopen tien jaar hebben we onze samenwerking steeds verder kunnen uitbreiden. Naast de gebruikelijke contractuele logistiek voeren we nu ook allerlei andere logistieke werkzaamheden voor CLAAS uit. Met het nieuwe magazijn kunnen we dit succes verder bestendigen om niet alleen samen met CLAAS verder te groeien maar uiteraard ook om meer werkgelegenheid in de regio te creëren en waarborgen”, voegt Volker Sauerborn, Chief Operating Officer Contract Logistics Hellmann Worldwide Logistics hieraan toe.

Andre Franz (Hellmann), Bastian Linnenbrink (CLAAS), Patrick Oestreich (Hellmann), Kai Gieselmann (CLAAS), Volker Sauerborn (Hellmann), Stefan Schulte (CLAAS), Sven Eisfeld (Hellmann)