CLAAS introduceert de nieuwe ROLLANT 630 RC UNIWRAP met nieuwe maatstaven qua capaciteit en levensduur

CLAAS breidt assortiment pers-wikkelcombinaties verder uit 

De betrouwbaarheid en lange levensduur van de ROLLANT UNIWRAP heeft al tientallen jaren agrariërs op heel de wereld weten te overtuigen. CLAAS introduceert nu de nieuwe ROLLANT 630 RC UNIWRAP, een doorontwikkeling van de beproefde serie en tegelijkertijd een uitbreiding op het huidige assortiment. Bij de ontwikkeling van deze machine stonden met name meer capaciteit, meer bedieningscomfort en lagere bedrijfskosten centraal. Ook werd een zwaardere constructie toegepast voor de aandrijvingscomponenten die zwaar belast worden. 

Vanwege de eenvoud en robuuste constructie is de ROLLANT van CLAAS al tientallen jaren lang een van de populairste rondebalenpersen met een vaste kamer. De uitvoering als ROLLANT UNIWRAP pers-wikkelcombinatie geniet vooral bekendheid vanwege de productie van stevige balen en korte verwerkingstijden. Met het nieuwe model hebben de ontwikkelaars van CLAAS de eigenschappen van deze beproefde machine nog verder weten te verbeteren met opnieuw geoptimaliseerde aandrijvingen, een verbeterde wikkelaar en nog meer bedieningscomfort. Ook de slijtbestendigheid is opnieuw verder toegenomen. Al deze verbeteringen zijn in een machine gecombineerd met een hoge bodemvrijheid en laag overdrachtzwaartepunt. Tot slot is de ROLLANT 630 RC UNIWRAP de eerste machine die is uitgevoerd in het geavanceerde Y-ontwerp van de CLAAS productfamilie, dat in 2019 voor het eerst bij de LEXION werd ingevoerd.

Nieuwe pick-up en hydraulische groepenschakeling van de messen 
In 1934 ontketende CLAAS het oogsten van ruw voer met een PICK-UP met een aangestuurde tandentrommel voor opname van het gewas. Het basisprincipe van een dergelijke constructie bleek dusdanig geavanceerd en succesvol te zijn dat het tot op de dag van vandaag is doorontwikkeld.  De nieuwste generatie van de pick-up, de CLAAS Multiflow met een werkbreedte van 2,10 m (DIN-harkbreedte 1,90 m), zorgt er bij de ROLLANT 630 RC UNIWRAP voor dat er nog minder verlies optreedt en de doorstroom nog constanter is. De standaard pick-up is uitgerust met vier gestuurde tandendragers. Afneembare afstrijkbanden van een speciale soort kunststof zorgen voor snelle en eenvoudige toegang voor onderhoud. Als optie is een HD-pick-up leverbaar met vijf balken, waarmee nog hogere rijsnelheden kunnen worden behaald met maximale efficiëntie.  

De pick-up draagt het oogstmateriaal over aan de beproefde heavy duty-snijrotor ROTO CUT met in een spiraal aangebrachte dubbele tanden van 8 mm, vervaardigd van dubbel gehard boriumstaal. Vier tandrijen transporteren het oogstmateriaal met maximaal 13.800 sneden per minuut naar keuze door een maaibord met 17 messen of 25 messen, met een theoretische haksellengte van respectievelijk 63 of 44 mm. De betreffende messengroepen (17/9/8/0 of 25/13/12/0) kunnen comfortabel elektrohydraulisch vanuit de cabine worden bediend.  

Bij onregelmatige zwaden kan de snijbodem PRO 30 mm meegeven, om zich aan de gewasstroom aan te passen en verstoppingen te voorkomen. Daarnaast zorgt een optisch en akoestisch early warning system ervoor dat de chauffeur de capaciteit van de pers tot het uiterste kan benutten en bovendien de rijsnelheid kan verminderen wanneer de gewasstroom duidelijk toeneemt. Mocht er dan echter toch nog een verstopping optreden, dan kan de snijbodem met een druk op de knop op de bedieningsterminal hydraulisch worden neergelaten.  

Constructief sterke aandrijvingen, chassis en achterklepophanging voor een lange levensduur 

In de delen van de aandrijving die het zwaarst worden belast, zijn de kettingaandrijvingen duidelijk verstevigd. De schakels zijn hier niet alleen langer maar ook steviger, waardoor de kettingen samen met de grotere tandwielen minder zwaar worden belast. De geleiding aan beide zijden van de kettingspanningswielen zorgt eveneens voor minder slijtage, omdat de ketting niet kan verschuiven of kantelen. Het grotere oliereservoir met een inhoud van 7,2 liter voor smering van de kettingen zorgt eveneens voor een langere levensduur vanwege een royale hoeveelheid aanwezige olie. Dankzij de afzonderlijke aansturing van de benodigde hoeveelheden olie wordt louter de vereiste benodigde hoeveelheid olie voor elke ketting verbruikt. Hierdoor wordt niet alleen het milieu ontzien maar kan er ook efficiënt worden doorgewerkt – 14 uur aaneengesloten, voordat er olie moet worden bijgevuld. 

De nieuwe centrale smering is eveneens ontworpen voor zware en uiteenlopende oogstomstandigheden. Hiervoor staat, naast de bekende smering, de uitgebreide centrale smering PLUS ter beschikking, waarop ook de wikkeltafel is aangesloten. Hierbij neemt het onderhoud met nog eens 10 minuten verder af. 

Om bij extreme omstandigheden voor nog meer stabiliteit van het chassis te zorgen, is bij de zwaar belaste onderdelen van de machine gebruikgemaakt van de beproefde techniek van de QUADRANT grootpakpersen. Twintig procent dikkere staalprofielen zorgen voor weerstand, betrouwbaarheid – en een lange levensduur – bij extreem zware belasting, bijvoorbeeld bij werkzaamheden met natte gewassen. 

Verstevigde aandrijvingen en royale smering van de kettingen dankzij een royaal oliereservoir waarborgen een lange levensduur en weinig onderhoud.  

Keiharde, zware balen en hoge kernverdichting naar keuze 

De grote perskamer van 1,25 x 1,20 m werkt met 16 geprofileerde persrollen van de nieuwste generatie. Voor de delen die het zwaarst worden belast is overgeschakeld naar aandrijfassen van 55 mm. Op deze manier kunnen met royale reserves continu hogere persdichtheden en baalgewichten worden vervaardigd. Hetzelfde geldt voor de verstevigde ophanging van de achterklep, met een frame dat van harder staal is vervaardigd. 

Om vooral onder extreme oogstomstandigheden voor nog meer stabiliteit van het chassis te zorgen en bovendien aan de trend te voldoen om steeds zwaardere balen te produceren, is het frame van de overlaadtafel opnieuw geconstrueerd. 

De overlaadtafel is nu niet alleen nog steviger, maar werkt bovendien, dankzij een nieuwe demping in de eindpositie, niet alleen snel maar ontziet eveneens de machine. Dezelfde techniek is ook bij de achterklep ingevoerd. De diameter van de balen kan worden ingesteld van 1,25 tot 1,35 m.  

Als optie kan de ROLLANT 630 RC UNIWRAP met het MAXIMUM PRESSURE SYSTEM PLUS (MPS PLUS) worden geleverd. Het draaibare segment met drie rollen zorgt daarbij voor extra druk, om zo keiharde balen met een hoge verdichting tot aan de buitenzijde te produceren. Aan het begin van het productieproces van de balen bevinden de drie MPS-rollen zich in de perskamer.  Naarmate de diameter van de balen toeneemt, worden de rollen naar boven in hun eindstand gedrukt. Hierdoor gaat de baal vanaf het begin draaien en wordt al vanaf een diameter van 90 cm verdicht. De druk kan hierbij vanuit de cabine worden ingesteld tussen 60 en 120 bar.. 

In recordtijd efficiënt wikkelen met weinig folie 

Voor maximale flexibiliteit kan bij de ROLLANT 630 RC UNIWRAP voor de binding worden gekozen voor netten of folie. In het laatste geval is het silageproces in de baal betrouwbaarder en is de uiteindelijke afvoer eenvoudiger, omdat bind- en wikkelfolie niet van elkaar gescheiden hoeven te worden. 

Een van de UNIWRAP 400 overgenomen feature is de imposante wikkeltafel, die dankzij een nieuwe hydraulische rem nu nog minder folie verbruikt. Omdat er slechts 12 seconden nodig zijn om de achterklep te openen en te sluiten, is het overdrachtproces vanuit de perskamer naar de wikkeltafel onovertroffen snel. Dit kan worden toegeschreven aan speciale overdrachtkinematica, waarbij de achterklep al tijdens de overdracht opnieuw in de werkstand wordt teruggezet. Het daaropvolgende wikkelproces wordt door de highspeed-aandrijving tot 36 t/min aanzienlijk versneld. Op deze manier kunnen zes lagen folie met een overlap van 52 % in slechts 23 seconden worden aangebracht. Dankzij de nieuwe hydraulische folierem kan de folie nu nog verder worden uitgestrekt, voor nog meer efficiëntie. Het voorstrekken kan met behulp van de twee 750 mm-voorstrekkers worden ingesteld op 67 of 82 %. 

Onder de grote onderhoudskleppen bevindt zich een tegen vocht en vuil afgeschermde ruimte waarin maximaal twaalf reserverollen kunnen worden ondergebracht. Daarnaast kunnen ook nog twee reservenetrollen of mantelfolie worden meegenomen. 

De ROLLANT 630 RC UNIWRAP is een van de krachtigste pers-wikkelcombinaties – ook op heuvels – dankzij de snelle overdracht van balen met een laag zwaartepunt, krachtige wikkelaar en royale ruimte voor reserverollen. 

Laag zwaartepunt. Bodem ontzien. 

De ROLLANT 630 RC UNIWRAP onderscheidt zich duidelijk van andere pers-wikkelcombinaties door het gebruik van banden tot 600/55 R 26.5. Met een bandendiameter 1,35 m ontziet de machine de bodem, is deze bij uitstek geschikt voor transport en uiterst stabiel bij gebruik op hellingen. In het laatste geval wordt daaraan bovendien bijgedragen door het lage zwaartepunt bij de overdracht van balen. 

Comfortabel en gebruiksvriendelijk met ISOBUS en CEMIS 

De nieuwe ROLLANT 630 RC UNIWRAP kan intuïtief worden bediend met behulp van het 7-inch kleurendisplay van CEMIS 700 met touchfunctie, tien toetsen voor directe toegang en een draai-/drukschakelaar. Daarnaast kan de combinatie ook met andere geschikte ISOBUS-terminals worden bediend. 

De CEMIS 100 is vooral bedoeld als terminal aan de achterzijde voor de bediening van de wikkelaar, waarmee snel en eenvoudig toegang wordt verkregen tot alle belangrijke functies. 

De belangrijkste argumenten voor de ROLLANT 630 RC UNIWRAP in één oogopslag: 

  • Instelbare baaldiameter van 1,25 tot 1,35 m; MAXIMUM PRESSURE SYSTEM PLUS als optie leverbaar voor nog hogere verdichting van de kern van de baal. 
  • Robuuste, lasergelaste persrollen en verstevigde ophanging achterklep. 
  • Verstevigd frame onderstel met staalprofielen van 20 mm. 
  • Grote banden met een diameter tot 1,35 m; laag zwaartepunt bij de overdracht van balen om bodem nog beter te ontzien en voor meer stabiliteit op hellingen. 
  • Nieuwe MULTIFLOW pick-up voor minder vereiste aandrijvingskracht en eenvoudiger onderhoud. 
  • Heavy duty-snijrotor met 17 of 25 messen en snijbodem PRO. 
  • Geoptimaliseerde, stevigere aandrijvingen met individueel instelbare kettingsmering, olievoorraad voor 14 uur aaneengesloten doorwerken zonder bijvullen en nieuwe centrale smering voor lange levensduur en lage slijtage. 
  • Binding met net of folie.