CLAAS LINER zwadharken met vier rotoren per direct leverbaar met Section Control

Bad Saulgau, november 2023. Alle CLAAS LINER 4700, 4800 en 4900 zwadharken met vier rotoren en een BUSINESS uitrusting zijn vanaf productiejaar 2024 leverbaar met SECTION CONTROL. Daarmee wordt voor chauffeurs duidelijk werk uit handen genomen bij het automatisch opheffen en laten zakken van de rotoren. Ook het gebruik in de dagelijkse praktijk wordt hierdoor aanzienlijk vereenvoudigd.

Werkzaamheden met harken voor grote oppervlakken waarbij de rotoren afzonderlijk kunnen worden opgeheven vergen veelal hoge concentratie van de chauffeur wanneer op de kopakker moet worden gedraaid of wanneer het einde van een spits toelopend perceel wordt bereikt. Om op dit punt het werk voor chauffeurs duidelijk te verlichten, kunnen alle LINER 4700/4800/4900 BUSINESS modellen vanaf productiejaar 2024 met Section Control worden uitgerust. Afhankelijk van de positie van de tractor-zwadharkcombinatie worden de rotoren op de kopakker en spits toelopende percelen automatisch opgeheven. Section Control stuurt hierbij het opheffen en laten zakken van de rotoren zowel dwars op de rijrichting als in de rijrichting zelf aan. Voorwaarde voor het gebruik van Section Control is dat task controller TC-SC zowel op een LINER 4700/4800/4900 BUSINESS model als op het stuursysteem van de tractor is geactiveerd.

Wanneer geen gebruik wordt gemaakt van dit automatisch systeem, moeten chauffeurs onder bepaalde omstandigheden alle vier de rotoren afzonderlijk laten opheffen en zakken, wat niet alleen hoge concentratie vergt maar vaak ook een lagere rijsnelheid. Vanwege bedieningsfouten of onnauwkeurigheden kan dit bovendien nadelige gevolgen hebben voor de capaciteit per hectare en de kwaliteit van het geleverde werk. Automatisering met Section Control daarentegen vereenvoudigt het werk dat met een zwadhark voor grote oppervlakken wordt uitgevoerd, zodat ook minder ervaren chauffeurs schone percelen achterlaten. Ook ervaren chauffeurs wordt op lange werkdagen duidelijk werk uit handen genomen. Bovendien worden hiermee mogelijke fouten tijdens het rijden voorkomen, vooral als er ‘s nachts wordt gewerkt. 

De volgende stap op weg naar een volledig geautomatiseerde procesketen

“Met een werkbreedte van 12,70 m en een gemiddelde perceellengte van 250 m ontstaan bij een dagcapaciteit van 100 hectare tijdens het werk meer dan 300 situaties op de kopakker die door automatisch heffen kunnen worden overgenomen“, aldus Peter Weinand, hoofd sales voederwinning bij  CLAAS. “Section Control levert dan ook enorm veel meer comfort op voor chauffeurs. En als deze functie samen met het GPS PILOT CEMIS 1200 stuursysteem en CLAAS rijspoorplanning wordt gebruikt – kortom, wanneer er maximaal wordt geautomatiseerd – levert dit nog veel meer voordelen op en wordt er ook heel veel werk uit handen genomen tijdens de gehele procesketen, tot aan de uiteindelijke veldhakselaar toe.”

De functie Section Control kan nu al worden besteld voor modellen van de  LINER 4700/4800/4900 van productiejaar 2024. Bij reeds bestaande LINER BUSINESS modellen kan Section Control achteraf worden aangebracht.

Met Section Control voor de LINER 4700/4800/4900 BUSINESS modellen kunnen de vier rotoren automatisch op de kopakker en op spits toelopende percelen automatisch worden opgeheven en vervolgens weer zakken. Hierdoor wordt zowel voor onervaren als ervaren chauffeurs veel werk uit handen genomen. Bovendien zorgt dit voor hogere werkkwaliteit en productiviteit bij werkzaamheden overdag en ’s nachts.