Highlights CLAAS LINER zwadhark 4 rotoren

Nieuwe CLAAS zwadharken met een werkbreedte tot 15 m.

CLAAS is wereldwijd toonaangevend op het gebied van zwadharken. Met vier nieuwe, moderne zwadharken met vier rotoren wordt het portfolio nu verder vernieuwd. De modellen zijn volledig nieuw ontworpen, beschikken over vele innovatieve kenmerken en uitgekiende functies waarmee het werk lichter wordt. Bovendien wordt met deze nieuwe zwadharken een hoge kwaliteit van het voer en de capaciteit gewaarborgd.

De nieuwe LINER zwadharken met vier rotoren van CLAAS in één oogopslag:

LINERWerkbreedteDiameter rotorTandarmen per rotor
LINER 4900 BUSINESS10,10 – 15,00 m3800 mm14
LINER 4800 BUSINESS9,30 – 13,60 m3500 mm12
LINER 4800 TREND9,30 – 13,60 m3500 mm12
LINER 4700 TREND9,30 – 12,70 m3300 mm12

Robuust hoofdframe, inwendige leidingen, gepatenteerde telescooparmen

De ruggengraat van de nieuwe LINER modellen wordt gevormd door het innovatieve hoofdframe van stevig staal, waarvan de geometrie overeenkomt met die van telescoopkranen. Dankzij de enorme diameter zorgt de constructie in combinatie met het trapezeprofiel voor een uitgebalanceerd vermogen en stabiliteit, die beide uitgebreid en langdurig op de teststand op de proef zijn gesteld. Het inwendige van de zwadharken bevat een stuurblok, elektronische modules en hydraulische ventielen.

Anders dan bij de vorige modellen worden de armen met behulp van een gepatenteerd systeem met C-profiel en rails uitgeschoven, waardoor de werkbreedte snel kan worden aangepast. Bij BUSINESS modellen worden de armen afzonderlijk uitgeschoven, terwijl dit bij TREND modellen paarsgewijs wordt uitgevoerd. Omdat alle modellen van boven worden aangestuurd, beschikken zij over hoge bodemvrijheid en doorvoer.

Afhankelijk van het model kan de werkbreedte van de rotoren worden versteld van 3,40 naar 4,90 m, waardoor de totale werkbreedte van de modelserie kan variëren van 9,30 tot 15 m.  De breedte van een zwad kan worden versteld van 1,30 – 2,20 m bij LINER 4700, 1,40 – 2,40 m bij LINER 4800 en 1,40 – 2,50 m bij LINER 4900. Bij de BUSINESS Modellen wordt de breedte van een zwad hydraulisch met behulp van ISOBUS versteld, waarbij op de terminal meerdere breedtes kunnen worden opgeslagen. Bij de TREND modellen daarentegen kan de breedte van een zwad zonder gereedschap in de transportstand worden ingesteld met behulp van een veerbelaste hendel en geperforeerde plaat.

Alle vier de rotoren worden direct en efficiënt aangedreven door middel van een  aftakas. Hierdoor zijn 50% hogere harkkrachten mogelijk in vergelijking met een hydraulische aandrijving. Alle rotoren zijn afzonderlijk met slipkoppelingen tegen overbelasting beveiligd die, in tegenstelling tot nokkenschakelingkoppelingen, zachter aangrijpen en ook bij voorkomende belastingspieken ervoor zorgen dat er non-stop kan worden doorgewerkt. In de twee Y-aandrijfkasten op het hoofdframe wordt het toerental van de aftakas gereduceerd van 540 t/min naar 350 t/min, waardoor de aandrijflijn wordt ontzien. De vrijloop van de aftakas is in de Y-aandrijfkast ondergebracht, waardoor de rotoren in de transportstand vrij kunnen draaien.

Zwadklok met duurzame curvebaan

De diameter, het aantal tanden en toerental zijn identiek bij de rotoren voor en achter. Op deze manier komt een optimaal samenspel tussen de voorste, breed harkende rotoren en de achterste, grote massa’s verplaatsende rotoren tot stand, waardoor niet alleen een optimale doorvoer maar ook homogene zwaden worden gerealiseerd.  De diameter van de rotoren van LINER 4700 is 3,30 m. Bij LINER 4800 is dit exact 3,50 m. De rotoren van LINER 4900 hebben een diameter van 3,80 m en beschikken met 14 tandarmen over 2 tandarmen meer dan de kleinere modellen. Met een diameter van 57 mm zijn de lagerpijpen tegen zware belasting bestand. De permanent gesmeerde Profi-zwadklokken zijn hermetisch afgesloten en beschikken over een slijtvaste, duurzame curvebaan van gietijzer. De grote stuurrollen lopen nagenoeg zonder wrijving in een oliebad.

Nieuwe cardanische ophanging voor uitgekiende aanpassing aan de bodem

Alle vier de rotoren van de LINER zwadharken zijn cardanisch opgehangen en kunnen dankzij de nieuwe cardanconstructie vrij in drie richtingen bewegen. De gepatenteerde GRASS CARE rotorgeleiding met dubbele vering zorgt ervoor dat de rotoren rustig blijven draaien, ook bij hoge snelheden. In combinatie met de ophanging wordt daardoor slechts 20% van het gewicht naar de voorste wielen van de rotoren overgebracht, met optimale aanpassing aan de bodemcontouren als resultaat. Bij het dalen van de tandarmen worden eerst de achterste loopwielen van de rotoren op de grond gezet –  het zogenaamde ‘jet’-effect – waardoor de  graszode niet wordt beschadigd. Bij zowel de BUSINESS als TREND uitvoeringen kunnen de voorste en achterste rotoren na elkaar worden opgeheven en neergelaten. Bij de BUSINESS modellen kunnen de rotoren bovendien worden geprogrammeerd om afzonderlijk te worden opgeheven. 

Alle vier de modellen van de zwadharken zijn standaard voorzien van een onderstel met vier wielen. De wielen zijn dicht bij de werpcirkel van de  tanden aangebracht,  voor een rustige geleiding van de rotoren en optimale aanpassing aan de bodemcontouren. De twee achterwielen van het onderstel kunnen bij alle modellen vrij ronddraaien. Als optie kunnen alle modellen ook worden uitgerust met een onderstel met zes wielen, waarbij de achterwielen van de rotoren worden vervangen door pendelassen. Bovendien zijn als optie voor het onderstel brede banden leverbaar voor een uiterst nauwkeurige geleiding van de rotoren, waarbij de graszode optimaal wordt ontzien. De nieuwe constructie van het onderstel zorgt in combinatie met de cardanische ophanging voor een royale bewegingsvrijheid van de rotoren in drie richtingen voor uitstekende aanpassing aan de bodem, ook wanneer op een beperkt oppervlak met oneffenheden wordt gewerkt.  Op deze manier kan bij het harken hoge kwaliteit van het voer worden gewaarborgd met zo min mogelijk vervuiling. De harkhoogte kan heel snel met behulp van een slinger aan de rotor zelf worden ingesteld. Voor de instelling is een goed zichtbare schaalverdeling op de centrale pijp van de rotoren aangebracht. Voor de BUSINESS modellen kan als optie de verstelling van de harkhoogte voor alle vier de rotoren hydraulisch vanuit de cabine worden uitgevoerd, waarbij in totaal vier harkhoogtes kunnen worden opgeslagen.

De uit 20 delen bestaande multisplines van de tandarmen zijn spelingsvrij gemonteerd en voorzien van een PROFIX beugelbeveiliging. Deze kunnen dan ook heel eenvoudig worden verwijderd en vervangen. Ook de zwadklok is uitstekend beveiligd met een geïntegreerde, gedefinieerde buigplaats voor alle tandarmen. De dubbele tanden worden op de tandarmen geschoven en vervolgens met een bout vastgezet om het risico op breuk te verminderen. Mocht dit echter toch optreden, dan blijft de betreffende tand op de arm aanwezig en gaat dan niet verloren. Per tandarm zijn vier dubbele tanden met een diameter van 9,5 mm gemonteerd. Dankzij de dubbel geknikte vorm van de silagetanden met een hoek van 10 graden aan het uiteinde en naloop van 10 mm, kan niet alleen gelijkmatig worden geharkt maar kunnen ook optimaal zwaden worden gevormd.

Compact transport

Voor transport op de weg worden de telescooparmen volledig ingetrokken en 90° naar frame toe gedraaid. Nadat het hoofdonderstel hydraulisch is neergelaten, heeft het systeem een transporthoogte die minder dan 4,0 meter bedraagt, zonder dat de tanden hoeven te worden gedemonteerd. Hierdoor neemt de ombouwtijd af omdat het inklappen naar de transportstand en uitklappen naar de werkstand in luttele seconden kan worden uitgevoerd, zonder dat de tractorchauffeur hoeft uit te stappen. Voor rustig transport wordt de cardanische ophanging van de voorste rotoren automatisch mechanisch vastgezet. De armen zelf beschikken over een automatische transportvergrendeling. Bij de BUSINESS modellen wordt de ontgrendeling van de armen hydraulisch uitgevoerd. De grote banden van het hoofdonderstel met een diameter tot 1240 mm zorgen niet alleen voor veilig transport op straat en op onverharde veldwegen tot een snelheid van 40 km/h maar ook dat de bodem wordt ontzien bij het draaien op de kopakker. Tot slot blijven de nieuwe LINER zwadharken met vier rotoren ook met de grootste banden van 800/35 R22.5 onder een transportbreedte van 3,0 m. 

De nieuwe tweepunts aanbouwbeugel met een maximale stuurhoek van  80° zorgt voor maximale wendbaarheid bij het manoeuvreren. De achterste verlichtingshouders kunnen voor instelwerkzaamheden of bij nauwe ingangen van percelen naar binnen worden gedraaid.

Bediening voor BUSINESS verder uitgebreid

De bediening voor de TREND wordt op de gebruikelijk wijze direct uitgevoerd met behulp van de regelventielen van de tractor. Als optie kan dit echter ook worden uitgevoerd met de PLUS bediening op CEMIS 10 met zes backlit hardkeys voor voorkeuzes. In combinatie met het  sequentiemanagement en de elektrohydraulische regelventielen kan daarbij de intelligentie van de tractor voor de automatisering van bepaalde functies worden benut.
De LINER 4800 BUSINESS en de LINER 4900 BUSINESS met standaard loadsensing-hydrauliek kunnen naar keuze worden bediend met een universele ISOBUS-terminal of de ISOBUS-terminal van de tractor, de CEMIS 700 ISOBUS-terminal of het nieuwe CEMIS 100. Op het laatstgenoemde systeem beschikt de gebruiker over 10 backlit hardkeys en een éénkleurig display voor de bediening en bewaking van afzonderlijke functies. Het omschakelen van een open naar een gesloten hydraulisch systeem wordt op BUSINESS modellen uitgevoerd met behulp van een kartelschroef op het hydrauliekblok.

De halfautomatische steunpoot en de opbergruimte voor de slangen met eenduidige markering voor de betreffende hydraulische slangen zorgen ervoor dat de nieuwe LINER zwadhark met vier rotoren heel eenvoudig kan worden aan- en afgebouwd.