CLAAS presenteert de nieuwe ELIOS 200, ELIOS 300 en AXOS 200

Harsewinkel/Paderborn, 18 juli 2023. Onder het motto ‘Samen meer voor elkaar krijgen‘ introduceert CLAAS drie nieuwe series met in totaal negen compacte tractoren met een vermogen van 75 tot 103 pk. Gemengde en speciale bedrijven, alsmede grotere en kleinere agrarische bedrijven vormen hierbij de klantdoelgroepen die in het middelpunt staan.

Eenvoudig, comfortabel en veelzijdig. Negen modellen voor de meest uiteenlopende eisen en toepassingen.

Met drie nieuwe series breidt CLAAS duidelijk het aanbod in het segment compacte tractoren uit. Afhankelijk van de eisen van de klant met betrekking tot uitrusting en toepassing beschikken de tractoren over uiteenlopende technische kenmerken als het om vermogen, krachtoverbrenging, comfort en laadvermogen gaat. De bandbreedte beslaat een maximumvermogen dat varieert van 75 tot 103 pk, met handmatige transmissies met vier versnellingen tot powershifttransmissies met vijf versnellingen met REVERSHIFT en TWINSHIFT, 30 tot 34 inch achterwielen, een toegestaan totaalgewicht van 5,1 tot 6,0 ton, en een cabine met een transmissietunnel of een comfortabele commandocentrale met een vlakke cabinebodem.  Bij de ontwikkeling van de nieuwe tractoren stonden vier eigenschappen centraal: veelzijdigheid, vermogen, comfort en betrouwbaarheid. ‘Betrouwbaarheid‘ is daarbij de constante voor alle drie de series, terwijl veelzijdigheid, vermogen en comfort voor elke afzonderlijke serie uiteenlopen.

ELIOS 200, ELIOS 300 en AXOS 200 completeren het productportfolio onder de ARION 400.

Elios 200. Eenvoudig meer bereiken.

De ELIOS 200 serie bestaat uit vier modellen met een maximumvermogen van 75 tot 103 pk. Het instapmodel ELIOS 210 beschikt over het welbekende uiterlijk en is zowel zonder als met cabine leverbaar met een totale hoogte van 1,89 m zonder cabine en 2,40 m met cabine. Het toegestaan totaalgewicht bedraagt 5,1 ton, waarbij de achteras is voorzien van 30 inch wielen. Met dergelijke eigenschappen is de ELIOS 200 vooral geschikt voor eenvoudige werkzaamheden op het erf en in de stal voor veelvuldig gebruik voor logistieke taken met of zonder frontlader en voor lichte tot middelzware trekwerkzaamheden.

ELIOS 300. Comfortabel meer produceren.

In tegenstelling tot de ELIOS 200 bestaat de ELIOS 300 serie uit drie modellen met een maximumvermogen van 92 pk. Het belangrijkste verschil met de ELIOS 200 serie is echter de transmissie met vijf versnellingen met standaard een TWINSHIFT powershifttransmissie en hydraulische REVERSHIFT omkeerschakeling. Bovendien beschikt deze serie over een vlakke cabinebodem. Dankzij deze features kan nog comfortabeler worden gewerkt, waardoor de ELIOS 300 niet alleen voor het nodige werkplezier op het erf en in de stal zorgt, maar ook in weilanden, op akkers, plantages en in de bosbouw. Het leeggewicht begint bij 3600 kg, terwijl de uitwendige breedte van 1,65 m en minimale hoogte van 2,60 m ervoor zorgen dat de ELIOS 300 in oudere stallen en op plantages kan worden gebruikt. Dankzij de maximale spoorbreedte van 2310 mm kan de ELIOS 300 ook op oneffen terrein en op hellingen veilig worden gebruikt. Om de bodem te ontzien en spoorvorming op grasvelden van parken, maneges en sportvelden te voorkomen, kan de ELIOS 300 als optie af fabriek met speciale Trelleborg-banden voor grasvelden worden geleverd met bandenmaat 600/55 R26.5 achter en 400/55 R22.5 voor.

AXOS 20. Dankzij veelzijdigheid meer voor elkaar krijgen.

De AXOS 200 is nog rijker uitgerust en daarmee nog veelzijdiger. Twee modellen met een maximumvermogen van 92 en 103 pk en een transmissie met vijf versnellingen met zowel TWINSHIFT als REVERSHIFT completeren vanaf nu het tractorsegment van CLAAS direct onder de ARION 400. Met iets meer hefkracht en meer laadvermogen dan de ELIOS serie beschikt de AXOS 200 vooral over grotere banden tot 34 inch op de achteras. Daarmee is dit model robuuster en krachtiger – een compacte allrounder, ook op uitdagend terrein in de akkerbouw, groenteteelt en bosbouw. Met een totale hoogte van 2,62 m vormen ook lage doorrijhoogtes geen enkel probleem, terwijl een draaicirkel van slechts 3,79 m voor verbazingwekkende wendbaarheid zorgt.

Viercilindermotoren van FTP. Krachtig, efficiënt en onderhoudsarm.

Alle nieuwe tractoren van de ELIOS 200, ELIOS 300 en AXOS 200 series putten hun kracht uit ultramoderne viercilinder-turbomotoren met Common Rail-inspuiting en emissienorm Stage V. De AXOS 200 en ELIOS 300 zijn uitgerust met een motor met een cilinderinhoud van 3,6 liter en een inspuitdruk van 1800 bar. Dankzij een wastegate-turbocompressor, intercooler en viscofan wordt een vermogen geleverd van 83 tot 98 pk bij 2300 t/min en een maximumvermogen van 85 tot 103 pk bij 2000 t/min. Afhankelijk van het model bedraagt het maximumkoppel 334 – 406 Nm, waarbij het volledige motorkoppel bij een breed toerentalbereik ter beschikking staat. Bij de ELIOS 210 daarentegen word gebruikgemaakt van een motor met een cilinderinhoud van 3,4 liter met een inspuitdruk van 1600 bar, een intercooler en viscofan, die een vermogen van 75 pk en koppel van 309 Nm oplevert.

De brandstoftank van de AXOS 200 en ELIOS 300 heeft een inhoud van 105 liter. Bij de ELIOS 200 is dit 95 liter. Daarbij komt echter nog 10 liter voor de ureumoplossing (AdBlue) voor de nabehandeling van uitlaatgassen. De uitlaatgasreiniging conform Stage V wordt bij alle motoren uitgevoerd met behulp van een SCR-katalysator (met uitzondering van de ELIOS 210), dieselpartikelfilter (DPF), dieseloxidatiekatalysator (DOC) en extern gekoelde uitlaatgasrecirculatie (EGR). Alle componenten zijn uit het zicht van de chauffeur onder de motorkap aangebracht. Daardoor kon de slanke uitlaat perfect voor de linker A-stijl worden aangebracht, zonder het zicht van de chauffeur op enige wijze te belemmeren en bleef de motorkap slank en laag. Als alternatief kan de uitlaat echter ook goed beschermd aan de onderzijde tussen de opstap aan de rechterzijde en frontconsole worden aangebracht. En ondanks de geïntegreerde uitlaatgasnabehandeling zijn alle modellen uiterst onderhoudsvriendelijk.

Alle motoren zijn standaard uitgerust met motorluchtvoorverwarming. Als optie is eveneens een elektrische koudstarthulp leverbaar, waarbij bij buitentemperaturen tot -30 °C de motor zonder problemen kan worden gestart.

Voor alle AXOS en ELIOS modellen kan als optie in plaats van een motortoerentalgeheugen een uitvoering met twee geheugens worden besteld. Hiermee kunnen vooral werkzaamheden met een aftakas of hydraulisch aangedreven aanbouwwerktuigen eenvoudiger worden uitgevoerd. Nadat het toerental is opgeslagen via het gaspedaal of handgas kan vervolgens het toerental met behulp van twee druktoetsen nog nauwkeuriger worden ingesteld.   

Veelzijdigheid. Werken met snelheden variërend van 500 m/h tot 40 km/h.

Degenen die voor de ELIOS 200 kiezen, hebben de keuze uit een mechanische versnellingsbak met drie groepen en vier versnellingen met een tweevoudige, mechanische kruipgroep of een uitvoering met een TWINSHIFT powershifttransmissie en REVERSHIFT omkeerschakeling. Beide transmissies beschikken over 24 vooruit- en 12 achteruitversnellingen, met acht versnellingen tussen 5 en 15 km/h in het hoofdwerkbereik. Dankzij een minimumsnelheid van 500 m/h (300 m/h bij 1400 t/min) zijn de tractoren bij uitstek geschikt voor gebruik in speciale culturen. Hetzelfde geldt voor de transmissie met vijf versnellingen van de AXOS 200 en ELIOS 300, die met 30 vooruit- en 15 achteruitversnellingen is uitgerust. Dankzij tien versnellingen in het hoofdwerkbereik en een korte schakelhendel kan heel eenvoudig worden geschakeld, op vrijwel dezelfde wijze als in een personenauto. De TWINSHIFT powershifttransmissie voor circa 20% meer trekkracht kan met een druk op de knop worden ingeschakeld en maakt net zoals de elektrohydraulische REVERSHIFT omkeerschakeling deel uit van de standaarduitrusting. De koppelingsknop aan de achterzijde van de schakelhendel biedt hetzelfde comfort als bij grote tractoren, waarmee bij vrijwel alle werkzaamheden en transportritten geen gebruik meer hoeft te worden gemaakt van het koppelingspedaal. Hetzelfde geldt voor de als optie leverbare SMART STOP functie, waarmee de transmissie bij het afremmen bij kruisingen, voor stoplichten en bij werkzaamheden met een frontlader bij stilstand automatisch koppelt nadat het gaspedaal weer in gebruik wordt genomen. Bij deze transmissies kan al bij een toerental van 1750 t/min een topsnelheid van 40 km/h worden bereikt.

Veelzijdige tractoren voor aanbouwwerktuigen

Met hefkrachten van 3200 tot 3350 kg kunnen de ELIOS 200, ELIOS 300 en AXOS 200 soepel overweg met typische aanbouwwerktuigen voor de akkerbouw, onderhoudswerkzaamheden en graslanden. Als optie kunnen alle typen met een fronthefinrichting met een hefkracht van 3200 kg worden uitgerust, wat ook voor vrijwel alle frontaanbouwwerktuigen meer dan voldoende is. Voor alle ELIOS en AXOS modellen staan standaard 87 l/min in een open hydraulisch circuit ter beschikking. Alle drie de versies kunnen als optie met een derde pomp worden uitgerust met een opbrengst van 114 l/min. Voor deze uitrusting kan als alternatief voor de mechanische bediening bij de ELIOS 300 en AXOS 200 een elektrohydraulische uitvoering worden geleverd, waarbij het systeem wordt bediend met ELECTROPILOT en tuimelschakelaars. Aan de achterzijde kunnen de ELIOS en AXOS met maximaal drie dubbelwerkende hydraulische circuits en een drukloos retour worden geleverd. Voor de ELIOS 300 en AXOS met een derde pomp is een vierde dubbelwerkend regelventiel aan de achterzijde leverbaar. Bovendien kunnen alle ELIOS en AXION modellen van twee dubbelwerkende aansluitingen in het midden worden voorzien voor gebruik met een frontlader, op plantages of voor gemeentelijke werkzaamheden.

Ook de aftakasuitrusting mag er wezen. Als alternatief voor de combinatie 1000/540 kunnen alle modellen van de ELIOS en AXOS 200 met de combinatie 540/540E worden uitgerust. Daarnaast is als optie een rijafhankelijke aftakas leverbaar. Als aanvulling op de fronthefinrichting is bovendien een frontaftakas met 1000 t/min of als 540E leverbaar. De elektrohydraulische koppeling van de aftakas zorgt ervoor dat het systeem soepel start en de aftakastransmissie, as en aandrijflijn ontziet.

Maar dat is nog niet alles. Voor regio’s als Frankijk kunnen alle ELIOS en AXOS 200 modellen als optie worden uitgerust met een gescheiden hydraulisch remsysteem.

Als gegoten. Vijf frontladers voor alle voorkomende werkzaamheden.

De ELIOS 200, ELIOS 300 en AXOS 200 worden nog veelzijdiger met frontladers op maat uit het CLAAS assortiment. Voor alle modellen zijn frontladers uit de FL 60 serie met hydraulische parallelle geleiding PCH leverbaar, maar ook frontladers uit de series FL C 40/60 en FL E 40/60 met mechanische parallelle geleiding. Daarnaast kunnen AXOS 200 tractoren worden uitgerust met de grotere frontladers van de series FL 80 met hydraulische parallelle geleiding en FL 80 C met mechanische parallelle geleiding. De ver naar achter aangebrachte frontladerconsole zorgt ook bij zware lasten voor de nodige stabiliteit, waarbij de stevige, geschroefde verbinding van de uit gegoten staal vervaardigde console aan het tussenframe van de motor geen belemmering vormt voor de stuuruitslag of onderhoudsvriendelijkheid.

Dankzij het FITLOCK systeem en de MACH snelkoppelingen voor hydraulische en elektrische aansluitingen kan alles snel en soepel worden aangesloten en ontkoppeld. Ook de montage en demontage van aanbouwwerktuigen aan de frontlader kan snel en eenvoudig worden uitgevoerd dankzij de FASTLOCk vergrendeling en SPEEDLOCK aansluiting. Dansonderdrukking SHOCK ELIMINATOR is daarbij standaard voor alle frontladers.

Naar keuze kunnen voor de bediening van de frontlader E-PILOT S of ELECTROPILOT binnen handbereik in de rechter bedieningsconsole worden ondergebracht. Terwijl E-PILOT S uitsluitend wordt gebruikt om de functies van de frontlader fijngevoelig aan te sturen, kan ELECTROPILOT ook voor de bediening van hydraulische functies van aanbouwwerktuigen aan de achterzijde worden gebruikt. Bovendien kan met ELECTROPILOT met behulp van twee druktoetsen de rijrichting met REVERSHIFT omkeerschakeling worden bediend in plaats van met de hendel links van de stuurwielconsole. Hierdoor bevinden zich bij werkzaamheden met frontladers alle relevante functies direct binnen handbereik.

Met welbehagen geconcentreerd werken. Cabine met ergonomische zijconsole, airconditioning en luchtgeveerde stoel.

Dankzij het ver openende linker portier van de cabine kunnen zowel de chauffeur als de bijrijder veilig en soepel in- en uitstappen. De ELIOS 300 en AXOS 200 beschikken over een vlakke cabinebodem en kunnen als optie met airconditioning en een luchtgeveerde chauffeursstoel worden uitgerust. Dankzij de smalle stijlen is er standaard uitstekend zicht rondom, waarbij vanwege de gebogen zijruiten vooral het uitstekende zicht naar achteren direct opvalt. De voor- en zijruiten kunnen worden uitgezet. Voor nog beter zicht kan als optie een extra achteruitkijkspiegel in de cabine worden aangebracht.

De bijrijdersstoel aan de linkerzijde van het portier is eveneens standaard en kan worden opgeklapt wanneer deze niet wordt gebruikt. Het in hoogte en hoek verstelbare stuurwiel kan optimaal worden afgestemd op het postuur van de chauffeur.

De belangrijkste bedieningselementen zijn gegroepeerd binnen handbereik gerangschikt. De zijconsole bevat diverse opbergvakken. Op het 4,2 inch kleurendisplay op de stuurwielconsole kan alle relevante informatie, zoals het dieselverbruik per uur, de temperatuur van de transmissie-olie of het vulniveau van het dieselpartikelfilter naar behoefte worden opgeroepen. Bovendien kunnen functies als de hefsnelheid van de achterhefinrichting en, bij uitrustingen met elektronische regelventielen (alleen ELIOS 300 en AXOS 200), het reactievermogen van de hydraulische regelventielen, de maximale opbrengstregeling en tijdregelaar hier worden ingesteld.

Samen meer voor elkaar krijgen. De ELIOS 200, ELIOS 300 en AXOS 200, de compacte tractoren van CLAAS.

TypeMax. vermogenMax. koppelMotorTransmissieLeeggewichtToegest. totaalgewichtHef-kracht
ELIOS 210*75 pk309 NmFPT 3,4 l  24/12 4-versn.   Optie TWINSHIFT & REVERSHIFT3550 kg5100 kg3240 kg
ELIOS 33092 pk366 Nm  3635 kg5200 kg3240 kg
AXOS 23092 pk366 Nm4080 kg6000 kg3350 kg
AXOS 240103 pk406 Nm4080 kg6000 kg3350 kg
*naar keuze met cabine of als platform zonder cabine

De belangrijkste noviteiten kort samengevat:

 • Drie nieuwe series compacte tractoren. ELIOS 200, ELIOS 300 en AXOS 300 met maximumvermogens van 75 tot 103 pk
 • ELIOS 210 naar keuze als platform- of cabinetractor met het bekende uiterlijk
 • Pittige, zuinig viercilindermotoren van FPT met Common Rail-inspuiting conform Stage V
 • Uitlaatgasrecirculatie volledig onder motorkap aangebracht voor onbelemmerd zicht rondom en uitstekende toegang voor onderhoud
 • Olie verversen na 600 bedrijfsuren
 • Transmissie met vijf versnellingen met TWINSHIFT en REVERSHIFT standaard + SMART STOP optie voor ELIOS 300 en AXOS 200; 40 km/h bij 1800/1750 t/min; korte schakelhendel
 • Minimumsnelheid 500 m/h (400 m/h bij 1400 t/min)
 • Koppelen met druk op de knop voor alle transmissie-uitvoeringen
 • Banden tot 34 inch voor AXOS 200
 • Twee hydraulische pompen standaard: ELIOS 200 met 60 of 87 l/min, ELIOS 300 en AXOS 200 met naar keuze 87 l/min of met derde pomp 114 l/min
 • Mechanische bediening standaard; optie met drie hydraulische pompen voor ELIOS 300 en AXOS 200 elektrohydraulische bediening met ELECTROPILOT en tuimelschakelaars
 • Max. 4 dubbelwerkende regelventielen achter, max. 2 aansluitingen midden
 • Gescheiden hydraulisch remsysteem optie
 • Frontladers van series FL 60/80, FL C 40/60/80 en FL-E 40/60 leverbaar
 • Ver naar achter aangebrachte aanbouwconsole voor maximale stabiliteit
 • Veilig en eenvoudig frontlader aan- en afkoppelen dankzij FITLOCK en MACH
 • Snel aankoppelen van aanbouwwerktuigen frontlader met FASTLOCK en SPEEDLINK
 • Bediening frontlader met E-PILOT S of ELECTROPILOT
 • Cabine met smalle stijlen voor onbelemmerd zicht rondom; gebogen zijruiten
 • Airconditioning en luchtgeveerde stoel optie
 • Uitzetbare voor- en zijruiten
 • 4,2 inch kleurenmonitor in stuurwielconsole

Dit is een internationaal persbericht. Om die reden kunnen bepaalde producten of uitrustingen afwijken in bepaalde landen. Bij twijfel kunt u altijd contact opnemen met uw CLAAS dealer of neemt rechtstreeks contact op met Kamps de Wild.