CLAAS XERION 12.650 TERRA TRAC is Tractor of the Year 2024

CLAAS ontvangt felbegeerde internationale prijs

Harsewinkel, november 2023. Trekkrachtefficiëntie, comfort, connectiviteit en duurzaamheid – het waren deze sterke argumenten die de internationale Tractor of the Year jury ervan overtuigden om de nieuwe XERION 12.650 TERRA TRAC van CLAAS te onderscheiden, die in de zomer van 2023 werd gelanceerd in de hoofdcategorie van de gerenommeerde prijs, en daarmee drie concurrenten heeft verslagen.

Met de XERION is CLAAS al 25 jaar één van de technologische drijvende krachten in de tractorbouw. De XERION 12-serie, een nieuw ontwikkelde serie met motorvermogens tot 653 pk, werd in de zomer van 2023 gelanceerd. Het lage toerentalconcept 2.0 met een maximumkoppel tot 3.100 Nm bij 1.300 t/min, CMATIC continu variabele transmissie met een maximumsnelheid van 40 km/u, werkhydrauliek voor lage motortoerentallen met doorstroomsnelheden tot 537 l/min en nieuw ontwikkelde TERRA TRAC driehoekige rupsbanden. Het ongeëvenaard zicht rondom vanuit de cabine met vierpuntsvering, die de grootste ruimte van alle premium trekkers heeft, is ook een van de unieke kenmerken van de machine. Net als de extreme belastbaarheid en de nauwkeurige besturing dankzij het doorlopende frame met twee stuurassen.

Maar dankzij de uitgebalanceerde 50/50 gewichtsverdeling is de XERION 12-serie, met het topmodel XERION 12.650 TERRA TRAC, een absolute specialist voor zwaar trekwerk in alle snelheidsbereiken. Of het nu voor een cultivator, schijveneg, ploeg, zaaimachine of aanhangwagen is. “Ondanks het enorme vermogen waarover hij beschikt en zijn enorme afmetingen, is de XERION zeer gemakkelijk te hanteren, dankzij de nieuwste generatie van de CMATIC continu variabele transmissie met vier mechanische groepen en bijgestaan door het CEMOS lerend ondersteuningssysteem en informatie invoer om de transmissie, tractie en ballast te optimaliseren – met duidelijke voordelen op het gebied van prestaties en brandstofverbruik”, aldus de jury.

Hoogste erkenning in het 25-jarig jubileum jaar

“Tractie efficiëntie is altijd stevig verankerd geweest in het DNA van onze tractoren,” voegt Dr. Johannes Weisbrodt, Senior Vice President Product Unit System Tractors en verantwoordelijk voor de XERION, toe. “De XERION in het bijzonder onderscheidt zich door zijn vierwielaandrijvingsconcept met compromisloos efficiënte en bodemvriendelijke meervoudige tractietransmissie. Met de XERION 12-serie hebben we de bekende sterke punten, die door XERION-klanten van over de hele wereld worden gewaardeerd verder ontwikkeld en gecombineerd met meer dan 25 jaar TERRA TRAC ontwikkelings- en productie-ervaring in een sterk, overtuigend totaalconcept. Het feit dat de XERION, waarvan we het
bestaan persoonlijk aan Helmut Claas te danken hebben, nu voor het eerst in zijn 25e jaar op de markt de TOTY Award ontvangt, is een groot succes voor het hele ontwikkelingsteam.”

De XERION 12-serie omvat twee modellen, de 12.590 en de 12.650, die in de hoofdfabriek van CLAAS in Harsewinkel worden geproduceerd voor de wereldwijde markt in zowel TERRA TRAC als TRAC-versies op wielen. De 15,6 l Mercedes-Benz zescilindermotoren zijn goedgekeurd voor gebruik met gehydrogeneerde plantaardige oliën (HVO) – alle nieuwe machines worden ook in de fabriek gevuld met de duurzame brandstof die wordt geproduceerd uit afval en restmaterialen. Geavanceerde on- en offboard functies voor digitale landbouw maken niet alleen automatische besturing, sectiecontrole, variabele snelheid en automatische documentatie mogelijk, maar ook de optimalisatie van machine- en procesprestaties met CEMOS. Vanaf eind 2024 zal de XERION 12-serie ook nog meer verbonden zijn dankzij het nieuwe CLAAS Connect, dat de basis zal vormen voor verdere ontwikkeling in de richting van hoge automatisering van werkprocessen en zelfs autonomie.

Kracht is meer dan vermogen: De XERION 12-serie staat voor meer trekkrachtefficiëntie, meer rendement en meer comfort – maar ook voor meer assistentie dankzij CEBIS, CEMOS en connectiviteit.

Van links naar rechts: Jan-Hendrik Mohr, Jan-Willem Verhorst, Johannes Weisbrodt, Ingo Kirchbeck, Dr. Martin von Hoyningen-Huene en Matthias Mumme zijn blij met de Tractor of the Year 2024.