De BERGMANN CAREX-serie bevat een uitgebreide upgrade en nieuwe instapmodellen

De CAREX-serie bevat een omvangrijke upgrade en wordt met twee nieuwe, compacte, krachtige instapmodellen naar beneden uitgebreid. De innovaties zijn hoofdzakelijk gericht op de opname van voer, de snijkwaliteit en het bedieningscomfort.

CAREX-serie met nieuwe instapmodellen

De CAREX-serie met 2.050 mm brede pick-up en 850 mm rotordiameter wordt met de CAREX 330 S (31,5 m³ laadvolume) en de CAREX 350 K (33 m³ laadvolume) naar beneden uitgebreid. De CAREX-serie dekt daarmee het laadvolume van 31,5 m³ tot 43 m³. Diverse opzetschotten voor het uitbreiden van het laadvolume zijn beschikbaar voor alle CAREX-modellen.

De CAREX 330 S en CAREX 350 K zijn met een rigide voorwand en vulklep uitgerust. Voor gebruik tijdens de maïsoogst wordt de nieuwe, optioneel verkrijgbare, hydraulisch zwenkbare hakselklep aanbevolen. Door het naar-voren-zwenken van de hakselklep wordt bij het hakselen het doelbereik voor de hakselaarbestuurder vergroot. Bij de vier grotere CAREX-modellen die met een hydraulisch zwenkbare voorwand zijn uitgerust, behoort de hakselklep tot de standaarduitrusting.

Beide nieuwe CAREX-instapmodellen zijn standaard met een mechanisch tandem-onderstel uitgerust en hebben een toegestaan totaalgewicht van 22 t. De grootst mogelijke bandenmaat is 710/50 R26.5.

Optioneel kan worden gekozen voor een hydraulisch tandem-onderstel met 300 mm ascompensatie en een toegestaan totaalgewicht van 24 t. Bij dit onderstel zijn verschillende bandenvarianten tot 800/45 R30.5 mogelijk. Het tandem-onderstel met hydraulische ascompensatie is standaard bij de vier grotere CAREX-modellen.

De afkorting ‘S’ staat bij BERGMANN voor de uitvoering met doseerwalsen en ‘K’ is de aanduiding voor een opraapwagen zonder doseerwalsen. De S-voertuigen zijn standaard uitgerust met drie doseerwalsen. De doseerwalsen zorgen ervoor dat het materiaal gelijkmatig en krachtig wordt gefreesd.

De K-modellen zonder doseerwalsen zijn bijzonder geschikt voor het snel afladen van grote voermassa’s voor de of ongedoseerd op de silo. In minder dan een minuut is de wagen gelost. Het walsvoertuig kan hierdoor de voermassa vlot verdelen en heeft vervolgens meer tijd om deze te verdichten.

De CAREX 330 S met ongestuurde EasyLoad-pick-up met tanden van PUR.

EasyLoad – de nieuwe pick-up met PUR-tanden

EasyLoad is de nieuwe, ongestuurde pick-up met tanden van hoogwaardig polyurethaan (PUR). Ongestuurd betekent dat er geen curvebaan met keerrollen op de tandendrager en een overeenkomstige lagering nodig is. De PUR-tanden worden paarsgewijs met slechts een schroef op de pick-up-trommel mechanisch beveiligd. Een tandenwissel kan daarom snel en gemakkelijk worden uitgevoerd. De tanden van polyurethaan bieden een hoge flexibiliteit en zijn slijtvast. Als de grond een keer wordt geraakt, wijken de tanden dankzij hun flexibiliteit uit, ontzien daarbij de grasnerven en voorkomen voerverontreinigingen. De gladde, gesloten pick-up-trommel maakt de gewone scheidingsstrips van een pick-up overbodig. Voor een nette overgang van het voer van de pick-up naar de rotor worden korte afstrijkers gebruikt. De hydraulisch aangedreven pick-up overtuigt doordat deze heel zacht loopt. Met een opnamebreedte van 2.050 mm worden ook grote en in bochten gelegde zwaden probleemloos opgenomen, wat voor een grondige en voorzichtige opname van het voer zorgt.

De BERGMANN EasyLoad-pick-up kort samengevat:

  • Eenvoudig opgebouwd
  • Eenvoudig in te stellen
  • Eenvoudig onderhoud
Ongestuurde EasyLoad-pick-up met tanden van PUR.

Naast de EasyLoad-pick-up is bovendien de 2.050 mm brede, gestuurde pick-up met verenstaal verkrijgbaar. De gestuurde pick-up is qua onderhoudsgemak geoptimaliseerd en draagt de naam ActiveLoad. De naam ActiveLoad verklapt dat het gaat om een actief gestuurde pick-up met curvebaan.

Gestuurde ActiveLoad-pick-up met stalen tanden en sturing van de curvebaan.

BERGMANN biedt als enige fabrikant een gestuurde en een ongestuurde pick-up voor opraapwagens aan. De gebruiker kan daardoor bepalen welke pick-up het beste past bij zijn gebruiksomstandigheden.

Het nieuwe 45 messen kortsnij-snijwerk

Door de bredere rotor in combinatie met het nieuwe 45 messen kortsnij-snijwerk wordt een optimale overgang van de 2.050 mm brede pick-up naar de rotor gegenereerd. Met een theoretische snijlengte van 35 mm is de CAREX de ideale opraapwagen voor de hoogste voerkwaliteit.

Het nieuwe 45 messen snijwerk zorgt voor een optimale voerstructuur.

Meer comfort voor de gebruiker

Dankzij de hydraulische aandrijving kan het pick-up-toerental onafhankelijk van het motortoerental (aftakas-toerental) van de tractor worden ingesteld. De bestuurder kan afhankelijk van de gebruiksomstandigheid bepalen met welk toerental de pick-up moet lopen.

De nieuwe, standaard inbegrepen rijsnelheidsafhankelijke toerentalregeling van de pick-up zorgt voor een continue voertoevoer van de pick-up naar de rotor en ontlast de bestuurder, zodat ook lange werkdagen kunnen worden gemaakt zonder vermoeid te raken. Afhankelijk van de gebruiksomstandigheid kan de bestuurder de toerentalregeling in- of uitschakelen.

Standaard hydraulische pick-up-aandrijving met rijsnelheidsafhankelijke toerentalregeling van de pick-up.

Alle BERGMANN opraapwagens beschikken standaard over een ISOBUS-bediening. Als de opraapwagen direct met de ISOBUS van de tractor is verbonden, en de bestuurder bij het achteruitrijden naar de bedienmodus ‘Laden’ wisselt, dan worden de pick-up automatisch opgetild, de stuuras, bij uitvoering met naloopbesturing, geblokkeerd en het achteruitrijlicht ingeschakeld, indien aanwezig. Als de bestuurder weer vooruit gaat rijden, worden de pick-up neergelaten, de stuuras ontgrendeld en het achteruitrijlicht uitgeschakeld. De bestuurder wordt zo duidelijk ontlast.

Alle gebieden goed verlicht

Voor een betere verlichting van de werkgebieden is het verlichtingsconcept geheel herzien en geoptimaliseerd. Er kan een keuze worden gemaakt tussen twee verlichtingspakketten:

  • Het eerste pakket bestaat uit vier led-stroken voor het verlichten van de laadruimte en twee led-achteruitrijlampen.
  • Het tweede pakket bevat de verlichting uit het eerste pakket en bevat daarnaast twee led-stroken boven de pick-up, zodat de opname van het zwad geheel verlicht wordt. Voor een optimale verlichting naast de opraapwagen zijn er ook twee led-werklampen aan de zijkant naast het snijwerk geplaatst. Deze twee werklampen kunnen, ten behoeve van het verlichting van het snijwerkbereik, handmatig worden gezwenkt en gedraaid.
Vier optionele led-stroken laten de laadruimte in het donker helder oplichten.
Twee optionele achteruitrijlampen gaan bij het achteruitrijden automatisch branden.
In het grote verlichtingspakket zijn aanvullend twee led-stroken inbegrepen, die het opnamebereik geheel verlichten.
Het grote verlichtingspakket bevat bovendien twee led-werklampen op het snijwerk, die handmatig gedraaid en gezwenkt kunnen worden. Deze twee werklampen gaan bij het achteruitrijden eveneens automatisch branden.

Nieuw ontwerp BERGMANN opraapwagen

De herziene CAREX-serie zal met een nieuwe, moderne look in 2024 te koop staan.