DISCO 9700 combineert hoge capaciteit met bedieningscomfort en veelzijdig gebruik

Bad Saulgau/Harsewinkel, 18 juli 2022. CLAAS breidt zijn maaierprogramma voor grote oppervlakken uit met de nieuwe DISCO 9700 met een werkbreedte tot 9,50 m. Dit model is in vijf uitvoeringen met een tanden- of rollenkneuzer en met AUTO SWATHER zwadaflegging leverbaar. De nieuwe DISCO 9700 RC AUTO SWATHER neemt daarbij een speciale plaats in als maaier voor grote oppervlakken voor biomassa met een opbrengst van maximaal 60 ton en met tractoren tot 500 pk.

Hoge flexibiliteit in uitrusting en bediening

De nieuwe DISCO 9700 serie van CLAAS is primair bedoeld voor agrariërs en loonbedrijven die, vanwege ongelijkmatige of glooiende percelen, hoge eisen stellen aan overlapping. Daarnaast zijn deze maaiers bij uitstek geschikt voor hoge oogstopbrengsten. De volgende vijf modellen zijn leverbaar:

 • DISCO 9700 COMFORT zonder kneuzer
 • DISCO 9700 C BUSINESS met tandenkneuzer
 • DISCO 9700 RC BUSINESS met rollenkneuzer
 • DISCO 9700 C AUTO SWATHER met tandenkneuzer en zwadaflegging
 • DISCO 9700 RC AUTO SWATHER met rollenkneuzer en zwadaflegging

Bij de nieuwe maaiers voor grote oppervlakken zijn bekende en beproefde kenmerken als de MAX CUT maaibalk met messen snelwisselsysteem en ACTIVE FLOAT ontlasting gecombineerd met innovatieve nieuwe ontwikkelingen. Met als resultaat schoon voer, ontzien van de graszode en een hoge, efficiënte snijcapaciteit met een toerental van slechts 850 t/min. De in 2022 ingevoerde en op een optimale gewasstroom ingestelde, nieuwe glijsloffen voor een extra snijhoogte van 15 mm voor de  DISCO 8500, DISCO 9300 en DISCO 1010 zijn nu ook leverbaar voor de DISCO 9700 en alle overige frontmaaiers. Dankzij hen wordt niet alleen de hoeveelheid ruwe as verminderd en de hergroei bevorderd, door een nog betere bescherming van de graszode, maar worden ook de benodigde trekkracht en het dieselverbruik verlaagd. De kappen en messen van de tegen de klok in draaiende maaischijven zijn rood gespoten. Daardoor kunnen messen direct aan de juiste maaischijven en draairichting worden toegekend. De verwijderbare en draagbare messenbox is opgedeeld in drie vakken voor rode en zwarte reservemessen, alsmede gebruikte messen.

Het innovatieve frame met schuine draagarmen zorgt voor een optimale verdeling van het zwaartepunt op de kopakker en bij het rijden op de weg, waardoor niet alleen de bodem beter wordt ontzien tijdens het maaien maar ook voor meer veiligheid in het verkeer wordt gezorgd.

De twee uitvoeringen met AUTO SWATHER zwadaflegging zijn voorzien van een verstevigde aanbouwbok. De hydraulische slangen met Kennfixx-koppelingen en elektrische aansluitingen worden opgeborgen in een nieuwe houder wanneer de maaier is afgekoppeld. Voor de beide AUTO SWATHER modellen is in bepaalde landen een centraal smeersysteem leverbaar waarmee alle smeerpunten, met uitzondering van de aftakassen, kunnen worden onderhouden.

Het CLAAS maaierprogramma voor grote oppervlakken wordt uitgebreid met vijf nieuwe DISCO 9700 modellen. Een highlight daarbij vormt de DISCO 9700 RC AUTO SWATHER als slagvaardige maaier voor biomassa met zwadaflegging.

Verschuivende maaiarmen met hellingsregeling als optie

Bij alle DISCO 9700 modellen kunnen de maaiarmen 300 mm naar buiten worden verschoven en 50 mm worden ingetrokken (maximale verschuiving 700 mm) om overlap bij het rijden door bochten en bij werkzaamheden dwars op hellingen aan te passen om strepen te voorkomen. De maaiarmen kunnen traploos tussen 8,80 en 9,50 m vanuit de cabine worden verschoven. Aan het begin van de maaiwerkzaamheden en op hellingen kan de overlap aan beide zijde tot 50 cm worden vergroot om ook dan zonder strepen te kunnen maaien. Wanneer de maaiarmen worden opgeklapt in de transportstand, blijven deze automatisch onder een doorrijhoogte van 4 meter.

Tijdens het verschuiven wordt de aanpassing aan de bodem dankzij de brede middenopname en een speciale, dubbele geleiding van de maai-units niet beïnvloed. En dankzij ACTIVE FLOAT wordt met behulp van een regelmatige en automatische vergelijking van de daadwerkelijke en gewenste instellingen de oplegdruk steeds aangepast. Een hellingsregeling is als optie leverbaar, die met behulp van een hellingshoeksensor zowel het verschuiven als de oplegdruk van de ACTIVE FLOAT regeling afzonderlijk voor de linker en rechter maaiarm kan aanpassen. Daardoor wordt afglijden op hellingen tegengegaan, waardoor niet alleen de graszode wordt ontzien maar de chauffeur ook werk uit handen wordt genomen.

De armen zijn afzonderlijk voorzien van een non-stop-botsbeveiliging met een schuin draaipunt. Wanneer tegen een obstakel wordt gereden, wijkt de arm gelijktijdig naar achter en naar boven uit om zo buiten de gevarenzone te blijven.

Robuuste, onderhoudsarme aandrijving

De maai-units worden met behulp van door Walterscheid ontwikkelde, grote P-Line drievoudige, telescopische aftakassen van speciaal gehard staal aangedreven. De nieuwe K-90 wrijfkoppeling is daarbij direct aan de vork van de kruiskoppeling aangebracht om indien nodig eenvoudig en snel te kunnen worden verwisseld.

Voor de RC modellen is een dubbele rollenaandrijving met een speciaal schaarmechanisme ontwikkeld om ook bij hoge oogstopbrengsten maximale doorvoer te kunnen waarborgen. Deze nieuwe aandrijving is als optie leverbaar voor RC frontmaaiers en de  DISCO 9700 RC BUSINESS; de DISCO 9700 RC AUTO SWATHER is standaard hiermee uitgerust.

Nieuwe, door Walterscheid ontwikkelde P-Line drievoudige telescopische aftakassen, verschuifbare maaiarmen tot een werkbreedte van 9,50 m, AUTO CONTOUR en non-stop-botsbeveiliging behoren tot de standaarduitrusting. Voor de dubbele rollenaandrijving van de RC rollenkneuzer werd een nieuw schaarmechanisme ontwikkeld.

AUTO SWATHER voor topcapaciteit bij zwadaflegging

Met de DISCO 9700 C AUTO SWATHER en DISCO 9700 RC AUTO SWATHER introduceert CLAAS de krachtigste bandmaaiers op de markt voor tractoren tot 500 pk. Bij de ontwikkeling lag de nadruk, naast de klassieke oogst van gras, vooral op het oogsten van grote hoeveelheden luzerne, gehele plant silage en wintervoer. Het oogstmateriaal wordt door twee tegen elkaar in draaiende kneuzers behoedzaam en zonder verlies verwerkt. De kneuzer neemt daarbij de gehele breedte van de maaibalk in om zo verstoppingen te voorkomen.

Voor percelen met een zeer hoge opbrengst beschikt de DISCO 9700 RC AUTO SWATHER over nieuwe features zoals de gewijzigde, innovatieve doorvoer naar de met kevlar verstevigde transportband en aansluitende zwadaflegging. Dankzij de twee verschillende schuine standen wordt niet alleen de transportband gelijkmatig gevuld, maar wordt ook heel veel oogstmateriaal als optimale zwaden afgelegd die door de achteropkomende oogstmachine kunnen worden opgepakt en verwerkt.

Voor werkzaamheden zonder zwadaflegging of wanneer conform de ’19 naar 12‘-methode met een werkbreedte van 19 naar 12 m, en daaropvolgend met een zwadhark met vier rotoren van 12,7 m wordt gewerkt, kunnen de bandunits aan beide zijden of afzonderlijk naar boven worden gedraaid.

Deze functie komt ook uitstekend van pas bij laag gewas of wanneer de verwelking onvoldoende is. De eenvoudige spiegeling met een druk op de knop zorgt ervoor dat er comfortabel kan worden gewisseld tussen de linker- en rechterzijde met een actieve AUTO SWATHER bandunit.

ISOBUS-bediening standaard

Zowel de COMFORT als BUSINESS uitvoeringen van de DISCO 9700 zijn volledig ISOBUS-compatibel. Het heffen en dalen van de maaiarmen wordt bij de DISCO 9700 COMFORT uitgevoerd met behulp van een voorkeuze en aansluitende activering van het hydraulische regelventiel of als alternatief met het kopakkermanagement van de tractor. Functies zoals het verschuiven van de maaiarmen, opklappen van de beschermingsdoek en ACTIVE FLOAT worden met behulp van de load-sensing-hydrauliek aangestuurd. Bij de BUSINESS modellen met uitgebreide hydraulische load-sensing wordt de bediening uitgevoerd met behulp van soft en hard keys op de tractor of universele ISOBUS-terminal, bijvoorbeeld CEBIS, CEMIS 700 of CEMIS 1200.  F-toetsen kunnen eveneens via AUX-O of AUX-N  worden toegekend, bijvoorbeeld op de CMOTION multifunctionele hendel.

Compromisloze snijkwaliteit, maximaal bedieningscomfort en hoge efficiëntie zijn kenmerkend voor alle DISCO 9700 modellen. De twee modellen met AUTO SWATHER zwadaflegging waarborgen bovendien perfecte zwaden en hoge flexibiliteit.

De belangrijkste features van de DISCO 9700 modellen in één oogopsag:

 • Vier BUSINESS modellen met een tanden- of rollenkneuzer, waarvan twee modellen met AUTO SWATHER zwadaflegging en één COMFORT model
 • DISCO 9700 RC AUTO SWATHER met nieuw ontworpen gewasstroom, uiterst zwaar belastbaar schaarmechanisme en een 1100 mm brede transportband met twee schuine standen als nieuwe specialist voor het oogsten van enorme hoeveelheden.
 • Werkbreedte kan traploos worden ingesteld van 8,80 tot 9,50 m met behulp van verschuifbare maaiarmen
 • Hydraulische non-stop-botsbeveiliging voor DISCO 9700 BUSINESS, mechanisch voor DISCO 9700 COMFORT
 • ACTIVE FLOAT oplegdrukregeling voor alle  DISCO 9700 modellen
 • MAX CUT maaibalk met rood gemarkeerde messen en kappen voor eenvoudig wisselen van messen
 • Glijsloffen voor 15 mm hogere snijhoogte voor lager ruweasgehalte in voer en snellere hergroei na het maaien
 • Nieuwe, door Walterscheid ontwikkelde P-Line drievoudige telescopische aftakassen met speciaal geharde profielen en nieuwe K-90-wrijfkoppeling
 • Dubbele rollenaandrijving met schaarmechanisme voor RC modellen waarborgt maximale doorvoer en robuuste inzet
 • Hellingsregeling voor zijdelingse verschuiving, oplagedruk en bandsnelheid optie
 • COMFORT en BUSINESS modellen volledig ISOBUS-compatibel
 • COMFORT: load-sensing voor ACTIVE FLOAT oplegdrukregeling, verschuiven van maaiarmen en opklappen van beschermingsdoek; voorkeuzes voor heffen en dalen van maaiarmen of integratie in kopakkermanagement van tractor
 • BUSINESS: volledig hydraulisch load-sensing systeem met directe bediening op ISOBUS-terminal of integratie in kopakkermanagement van tractor
 • Centrale smering en oliekoeler optie voor bepaalde markten

Dit is een internationaal persbericht. Om die reden kunnen bepaalde producten of uitrustingen afwijken in bepaalde landen. Bij twijfel kunt u altijd contact opnemen met uw CLAAS dealer of neemt rechtstreeks contact op met Kamps de Wild.