Dubbele viering: Farm Machine Awards voor CLAAS XERION 12-serie en 3A ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY

Harsewinkel, november 2023. Een internationale vakjury heeft op de Agritechnica zowel de nieuwe XERION 12-serie van CLAAS als de autonomie samenwerking 3A – ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY bekroond met de Farm Machine 2024 Award. Slechts een paar dagen eerder werd de XERION 12.650 TERRA TRAC uitgeroepen tot Tractor of the Year 2024.

De nieuwe XERION 12-serie was één van de onbetwiste hoogtepunten op ’s werelds toonaangevende beurs voor landbouwtechnologie in Hannover. De krachtige tractor van Harsewinkel heeft nu zijn tweede internationale onderscheiding op rij ontvangen. Na de onderscheiding Tractor of the Year 2024 is het krachtige en efficiënte vlaggenschip van het CLAAS tractorenprogramma nu ook geëerd met de onderscheiding Farm Machine 2024 in de categorie grote tractoren. “We zijn overweldigd dat na 25 jaar XERION op de markt, de visie van Helmut Claas ook deze prestigieuze onderscheiding heeft gekregen,” legt Dr. Martin Hoyningen-Huene, Chief Technology Officer CLAAS Group en verantwoordelijk voor de divisie Tractoren en Werktuigen, uit. “Deze prijs en de Tractor of the Year 2024 behoren toe aan het hele productteam rond ontwikkeling, marketing en verkoop. Na vele uiterst positieve opmerkingen van klanten bij de markintroductie, bevestigen beide prijzen op indrukwekkende wijze de innovatieve aanpak van de tractor en zijn ze een verder bewijs van zijn talrijke onbetwistbare technische en economische argumenten.” 

Met de XERION is CLAAS al 25 jaar één van de technologische drijfveren in de internationale grote tractoren bouw. Met zijn lage motortoerentalconcept 2.0 is de XERION 12-serie uniek in deze tractorklasse dankzij de CMATIC continu variabele transmissie met een maximumsnelheid tot 50 km/u (TERRA TRAC tot 40 km/u), de lage motortoerental werkhydrauliek met doorstroomsnelheden tot 537 l/min en de nieuw ontwikkelde en schokabsorberende TERRA TRAC driehoekige rupsbanden. Daarnaast heeft hij ongeëvenaard zicht rondom vanuit de vierpuntsgeveerde cabine, die de grootste is van alle tractoren in deze klasse. Het extreme laadvermogen en de nauwkeurige besturing dankzij het doorlopende frame met twee stuurassen, het compromisloze vierwielaandrijvingsconcept met uitgebalanceerde 50/50 gewichtsverdeling en het CEMOS bestuurdersassistentie- en procesoptimalisatiesysteem zijn ook ongeëvenaard. “Tractie efficiëntie is altijd stevig verankerd geweest in het DNA van onze tractoren,” voegt Dr. Johannes Weisbrodt, Senior Vice President Product Unit System Tractors en verantwoordelijk voor de XERION, toe. “Met de XERION 12-serie hebben we de bekende sterke punten genomen die door XERION klanten over de hele wereld worden gewaardeerd, verder ontwikkeld en gecombineerd met meer dan 25 jaar TERRA TRAC ontwikkelings- en productie-ervaring in een sterk, overtuigend totaalconcept.” 

3A wint in de categorie “Smart Farming & Robotics

CLAAS was verheugd opnieuw een prijs in ontvangst te mogen nemen met zijn 3A-oprichtingspartners AgXeed en Amazone. In de categorie “Smart Farming & Robotic” won ‘s werelds eerste samenwerking voor hoge automatisering en autonomie van twee concurrerende inzendingen en ontving daarmee de tweede award op de Agritechnica na de zilveren Innovation Award. “Geavanceerde procesautomatisering en autonomie zijn een van de toekomstige megatrends in de wereldwijde landbouw,” aldus de oprichters van 3A. “Dankzij 3A – ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY als open netwerk, is het de bedoeling dat zelfs kleinere bedrijven met minder ontwikkelingsmiddelen kunnen deelnemen aan de voortschrijdende automatisering in veldbeheer. In de toekomst zullen boeren en loonwerkers toegang hebben tot een grote verscheidenheid aan oplossingen van fabrikanten en zullen ze de optimale technologie voor hun werkzaamheden en behoeften kunnen kiezen. Bovenal zullen technologieën en oplossingen sneller tot marktrijpheid worden ontwikkeld door het bundelen van competenties en zal de standaardisatie worden versneld.”De fabrikantonafhankelijke, open benadering van 3A – ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY wekt veel interesse op bij nationale en internationale fabrikanten van landbouwtechnologie. 
Kracht is meer dan vermogen: De XERION 12-serie staat voor meer dan trekkrachtefficiëntie, meer rendement en meer comfort – maar ook voor meer assistentie dankzij CEBIS, CEMOS en connectiviteit.

Kracht is meer dan vermogen: De XERION 12-serie staat voor meer dan trekkrachtefficiëntie, meer rendement en meer comfort – maar ook voor meer assistentie dankzij CEBIS, CEMOS en connectiviteit.
Feeststemming bij CLAAS (van links naar rechts): Laudator Alexander Brockmann (dlv/traction) Thomas Spiering, Lukas Große-Wienker, Jan Wieckhorst, Johannes Weisbrodt and Dr. Martin von Hoyningen-Huene vieren de Farm Machine 2024 in de categorie grote tractoren tijdens de uitreikingsbijeenkomst georganiseerd door de Duitse landbouwuitgevers (dlv) op de Agritechnica.
In de categorie Smart Farming & Robotics beloonde de jury 3A – ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY. Na de Agritechnica Innovation Award was dit de tweede prijs op de Agritechnica voor de autonomie samenwerking.
Vertegenwoordigers van de 3A-oprichtingspartners: CLAAS, AgXeed en Amazone zijn blij met de tweede award op de Agritechnica 2023.