Eén platform. Heel veel mogelijkheden. In 2024 wordt het nieuwe CLAAS connect één digitaal gekoppeld ecosysteem

CLAAS koppelt machine- en farmmanagement

Harsewinkel/Herzebrock/Dissen/Berlijn, november 2023. Van de productconfigurator tot precisie landbouw – het wordt allemaal volledig digitaal. Met het nieuwe CLAAS connect koppelt CLAAS digitaal machinemanagement, onderhoudsplanning en licentiemanagement aan één platform in de cloud. Bij deze ‘next step in farming‘ staan nog meer connectiviteit, gebruiksvriendelijkheid en een nauwere band met een nog efficiëntere communicatie tussen klanten, dealers en partners in het middelpunt.

Eén platform voor alles. Geavanceerde connectiviteit voor uiterst eenvoudig machine- en bedrijfsmanagement op één platform
Adviesgesprekken, koopcontracten, leveringen van machines, alsmede smeeradviezen, koppelingen met de CLAAS Parts Shop, precisie landbouw en optimalisatietools voor het machinepark zoals CEMOS Advisor worden allemaal ondergebracht in het nieuwe CLAAS connect. Dankzij licenties zoals Machine connect, Farm connect, Field connect en Fleet connect kunnen alle digitale oplossingen in één uniforme CLAAS productwereld worden opgenomen. Hierdoor worden niet alleen de uitvoering van heel veel plannings- en documentatiewerkzaamheden vereenvoudigd en versneld, maar wordt ook de band tussen agrariërs en dealers verder versterkt. Daarvoor worden beproefde elementen en functies van de huidige generatie van CLAAS connect overgenomen, verder verbeterd en uitgebreid met nieuwe tools en functionaliteit. Een digitale koppeling van platform en machine wordt op dit moment al gewaarborgd met behulp van Machine connect (TELEMATICS).

Meer dan 25 jaar ervaring in digital farming. Tijd voor de volgende stap

Dit jaar kan CLAAS terugblikken op meer dan 25 jaar ervaring op het gebied van digitale informatietechnologie voor de landbouw, en dan vooral met betrekking tot precisie landbouw, online documentatie en connectiviteit. Voor de branche kenmerkende mijlpalen waren daarbij onder andere de vanaf 1995 voor de LEXION ingevoerde opbrengstkartering, de oprichting van AGROCOM in 1994 (met farmmanagementsoftware vanaf 1997) en de opbouw van CLAAS E-Systems in Dissen. En uiteraard de introductie van 365FarmNet in 2013. Al deze ervaring en kennis wordt nu gebundeld in de volgende generatie van CLAAS connect, waarbij alle oplossingen overzichtelijk en gebruiksvriendelijk op een platform in de cloud zijn samengevoegd.

  • Alle informatie samengevoegd op één platform met één CLAAS-ID: merkonafhankelijk machine- en machineparkmanagement, licentiebeheer, documentatie en precisie landbouw-applicaties onder één dak, met uniforme bediening.
  • Volledige connectiviteit met betrekking tot machinebeheer. Van adviesgesprek tot koopproces, alsmede beheer van alle machinegegevens, onderhoudsplanning, smeermiddeladviezen en bestellen van onderdelen. Daarbij eveneens inbegrepen verdere servicefuncties ter ondersteuning zoals digitale handleidingen.
  • Voor het eerst een volledig overzicht van alle licenties: correctiesignalen voor automatisch sturen met behulp van GPS PILOT, telemetrie, ISOBUS-vrijschakelingen en nog veel meer.
  • Brede integratie van agronomische functionaliteit als opbrengstkartering, task management, potentieel- en applicatiekaarten, alsmede verdere documentatie.
  • Altijd en overal toegang tot actuele gegevens, met een smartphone, tablet of pc

“Het grote potentieel voor de landbouw van de toekomst ligt in het gebruik van alle technische mogelijkheden die zich voordoen rondom het productieproces. De meerwaarde daarvan is niet meer verankerd in afzonderlijke systemen maar door deze systemen aan elkaar te koppelen. CLAAS waarborgt met het nieuwe CLAAS connect alle aangeboden oplossingen voor de klant”, aldus Wolf-Christian von Wendorff, Senior Vice President Digital Business. “Bij de doorontwikkeling van dit systeem stonden dan ook eenvoud en gebruiksvriendelijkheid centraal. Ook moest het nieuwe CLAAS connect heel overzichtelijk zijn, waarbij alle relevante portalen, shops en functies op één platform zijn ondergebracht en toegankelijk zijn met slechts één ID. Deze eisen zijn nu in CLAAS connect verwezenlijkt, waarbij tegelijkertijd de veelvuldig gebruikte functies van het huidige digitale platform zijn overgenomen”.
Het nieuwe CLAAS connect wordt in alle verkoopregio’s ingevoerd waar CLAAS connect nu al beschikbaar is. Op dit moment is deze introductie voor meer dan 30 landen gepland, ook voor landen buiten de EU, zoals Oekraïne, Australië, Nieuw-Zeeland en Argentinië. Andere regio’s, zoals Noord-Amerika en Azië, zullen eveneens spoedig volgen. “Daarmee wordt CLAAS connect een wereldwijd gebruikt systeem. Dankzij de technologie die daaraan ten grondslag ligt kunnen met het CLAAS connect partnerprogramma nog meer externe aanbieders en platforms in CLAAS connect worden opgenomen”, vult Georg Larscheid, Vice President Digital Business aan. “Op deze manier kunnen klanten van CLAAS altijd profiteren van alle voordelen van digitaal machinebeheer in CLAAS connect, waarbij het niet uitmaakt of dit uitsluitend op ons eigen digitale platform is met bijbehorende licenties of op aangesloten systemen van andere aanbieders die heel eenvoudig met de Connection Manager kunnen worden geactiveerd”.

CLAAS connect koppelt alles aan elkaar, zoals machine- en machineparkmanagement, Parts Doc, Parts Shop, licentiemanagement en plannen van onderhoud. Precisie landbouw met task management, opbrengstkartering en applicatiekaarten zijn eveneens daarin opgenomen.

Af fabriek volledig gekoppeld. Machine en cloud-platform vormen één ecosysteem

Met het nieuwe CLAAS connect worden de machine en het digitale machineparkmanagement één geheel, en niet langer als afzonderlijke entiteiten beschouwd. Dat begint al bij het adviesgesprek en de offerte voor een nieuwe CLAAS machine. Wanneer een klant zich al bij CLAAS connect heeft aangemeld, heeft hij met een CLAAS ID direct toegang tot de CLAAS configurator om de gewenste machine samen te stellen en vervolgens een offerte of een demonstratie daarvoor aan te vragen. De betreffende dealer zorgt dan voor een passende offerte of regelt een machine voor een demonstratie. Zodra een overeenkomst is afgesloten, wordt de machine in de CLAAS connect portal opgenomen. De klant heeft vanaf dat moment direct toegang tot digitale handleidingen, terwijl ook inzicht in de juiste smeermiddelen automatisch ter beschikking staat. Met de af fabriek vijf jaar geldende licentie Machine connect worden ook alle onderhoudsintervallen in de portal opgenomen. Hierdoor kunnen agrariërs en eigenaren van loonbedrijven heel eenvoudig een overzicht bekijken van toekomstige onderhoudswerkzaamheden, terwijl CLAAS dealers van tevoren afspraken en capaciteit kunnen inplannen. “Met CLAAS connect zorgen we er bovendien voor dat de communicatie tussen lokale CLAAS dealers en klanten door het gebruik van ultramoderne communicatiemiddelen nóg efficiënter wordt“, aldus Georg Larscheid.
In CLAAS connect kunnen capaciteitsgegevens van machines, net als voorheen in TELEMATICS, verzameld, geanalyseerd en gedocumenteerd worden. Bij gemengde machineparken kunnen gegevens van andere machinefabrikanten met behulp van een Fleet connect licentie heel eenvoudig via de DataConnect interface met CLAAS connect worden verbonden om gegevens over de locatie en toestand van de machine, of het huidige brandstof- en AdBlue-peil, weer te geven. Bovendien kunnen gegevens via een interface aan partnerondernemingen worden overgedragen.
CEMOS Advisor is eveneens een integraal bestanddeel van CLAAS connect. Dit is een platformuitbreiding van CEMOS, het vooraanstaande assistentie- en procesoptimalisatiesysteem dat nu op talrijke CLAAS tractoren, maaidorsers en veldhakselaars wordt benut. In CEMOS Advisor kunnen de performancegegevens en instellingen van alle in het platform opgenomen CLAAS machines worden bekeken en met elkaar worden vergeleken om aan de hand van aanpassingen het maximum uit het machinepark te kunnen halen
Met behulp van het licentiemanagement hebben klanten steeds een volledig overzicht van de omvang en looptijd van licenties. Ook kunnen licenties hier verlengd of gekocht worden bij dealers.

Eenvoudige integratie van precisie landbouw en documentatie met één licentie

Met de tweede basislicentie Farm connect en de add-on-licenties Field connect en Fleet connect beschikken agrariërs en eigenaren van loonbedrijven over uitgebreide mogelijkheden voor precisie landbouw -toepassingen. In Field connect is een groot aantal functies van 365FarmNet terug te vinden, zoals het samenstellen van potentieel- en applicatiekaarten aan de hand van geogegevens zoals satellietbeelden of bodemanalyses. Perceelgrenzen en andere basisgegevens kunnen als SHAPE- of ISO-XML-bestanden eenvoudig en snel worden geïmporteerd. Net zoals in het kaartgedeelte van 365FarmNet, kunnen ook in Field connect de opbrengstkaarten van verschillende machines en fabrikanten eenvoudig en snel worden samengesteld.
De documentatie van werkopdrachten op percelen, ongeacht of dit om opbrengsten, inhoudsstoffen of toedieningshoeveelheden gaat, wordt met Fleet connect automatisch samengesteld. Daarbij kunnen de status en voortgang van de van tevoren geplande opdrachten vrijwel in realtime op een smartphone, tablet of pc worden gevolgd. Ook kunnen in Fleet connect aan de hand van perceelgrenzen referentielijnen worden aangemaakt en rijsporen gepland. Dit kan echter ook op een CEMIS 1200 terminal worden uitgevoerd wanneer een dergelijk systeem aanwezig is.
Wanneer echter een ander, compatibel farmmanagementsysteem wordt gebruikt, kan dit met behulp van de Connection Manager op CLAAS connect worden aangesloten. Bovendien zal het op termijn mogelijk zijn om in CLAAS connect met behulp van data sharing gegevens tussen twee verschillende CLAAS IDs uit te wisselen. Hierdoor zou dan bijvoorbeeld het plannen, afwikkelen en documenteren van opdrachten tussen een agrariër en eigenaar van een loonbedrijf worden vereenvoudigd, met inbegrip van de afrekening.
Er zijn nu al heel veel klanten van CLAAS die van de voordelen van het bestaande CLAAS connect op hun pc of als app op hun smartphone en tablet profiteren. Het nieuwe CLAAS connect met duidelijk uitgebreide functionaliteit is vanaf lente 2024 beschikbaar voor de eerste klanten. Vanaf herfst 2024 is het systeem eveneens beschikbaar in West-, Midden- en Oost-Europa, Noord-Amerika en Oceanië. 365FarmNet en CLAAS connect zullen naast elkaar blijven voorbestaan. CLAAS connect zal echter in de nabije toekomst 365FarmNet als farmmanagementsysteem gaan aflossen.

Het nieuwe CLAAS connect in één oogopslag:

  • CLAAS connect is een platform in de cloud voor uiteenlopende zaken, variërend van machinebeheer tot precisie landbouw.
  • Toegang tot alle functionaliteit en licenties met slechts één CLAAS ID.
  • Nieuwe CLAAS machines worden bij levering automatisch in het systeem opgenomen en aan de juiste handleidingen, Parts Doc en CLAAS Parts Shop gekoppeld. Hetzelfde geldt voor adviezen voor de smering en onderhoudsintervallen voor de betreffende machine. De CLAAS dealer zorgt daarbij zelf voor de levering van onderdelen, onderhoud en advies.
  • Machine connect als basislicentie voor elke CLAAS machine, met een telemetrielicentie voor vijf jaar en onderhoud op afstand voor nieuwe CLAAS machines .
  • Farm connect als basislicentie voor precisie landbouw en instap in digitaal farmmanagement. Online opdrachtmanagement met statusrapporten met kaartweergave, inzicht in de locatie en status van de betreffende machine en eenvoudige online gegevensoverdracht. Fleet connect en Farm connect als add-on-licenties.
  • Fleet connect. Automatische, op het perceel betrokken documentatie van machine- en procesgegevens, ongeacht de fabrikant, en alarmmeldingen voor de betreffende machine.
  • Field connect. Digitale bibliotheek en werkbank voor opbrengstkaarten met een hoge resolutie, geogegevens zoals satellietbeelden en bodemkaarten, alsmede samenstellen van potentieel- en applicatiekaarten aan de hand van vegetatiemonitoring voor toediening van hoeveelheden op bepaalde delen van een perceel. Routeplanning en referentielijnen maken eveneens inbegrepen.
  • Aansluiting van externe aanbieders en platforms via het CLAAS partnerprogramma.