Een uitgebreide productroadmap. Innovatie vereist een nieuwe werkstructuur in de CLAAS vestiging in Bad Saulgau  

Project ForageGO! staat voor de operatie waarbij de vestiging in Bad Saulgau al twee jaar continu wordt geherstructureerd en verder uitgebreid. Daarvoor is tot 2025 een bedrag van meer dan 50 miljoen euro in de infrastructuur en productiefaciliteiten van de fabriek geïnvesteerd. Op dit moment wordt er bovendien aan een nieuw logistiek centrum gebouwd met een totaal oppervlak van 9500 m2

CLAAS stelt als een van de leiders wereldwijd op het gebied van voederwinning extreem hoge eisen aan de kwaliteit en efficiëntie van de productie. Om de productiecapaciteit van de vestiging Bad Saulgau, het kenniscentrum voor de voederoogst in de CLAAS groep, en werkgever voor circa 800 medewerkers, verder te kunnen uitbreiden, investeert CLAAS 50 miljoen euro in een nieuw logistiek centrum voor de productie en extra productielijnen.  

Als een van de eerste onderdelen van het project werden de productielijnen voor de VOLTO schudders en JAGUAR gewasstroom ondergebracht in een extra montagehal op het fabrieksterrein en vervolgens gemoderniseerd. “In Bad Saulgau zijn we heel trots op de hoge klanttevredenheid van onze producten”, aldus Uli Nickol, vestigingsleider en directeur van CLAAS Saulgau GmbH. “Het verheugt ons dan ook dat we met de tot nu toe grootste investering in een vestiging en de in dat kader uitgevoerde modernisering de basis hebben weten te leggen voor verdere groei”.  

Geoptimaliseerde doorstroom van materialen, aangepaste lay-out van productielijnen en duurzaam energiemanagement 

Het productportfolio in Bad Saulgau wordt continu doorontwikkeld. De betreffende producten worden echter steeds complexer, groter en intelligenter. De daaruit voortvloeiende eisen aan de productie worden nu echter nog consequenter toegepast en afgestemd op de bestaande structuren. Het doel is niet alleen om efficiënter te kunnen werken maar ook om de productie te kunnen verhogen en meer flexibiliteit te kunnen inbouwen als basis voor een verdere toename van de productieaantallen en machines te leveren die overal ter wereld optimaal afgestemd zijn op de oogstperiodes. De op doorstroming geoptimaliseerde en in hoge mate gestandaardiseerde productielijnen en eveneens geoptimaliseerde logistieke processen als orderpicking en voorraadbeheersing vormen daarvoor de basis. Aan het einde van de zomer volgend jaar zullen alle werkzaamheden voltooid zijn en de nieuwe, op doorstroming geoptimaliseerde productielijnen zijn geïnstalleerd. 

Het nieuwe logistieke centrum wordt conform energie-efficiëntieklasse KFW 40 gebouwd. Ook wordt het volledige dakoppervlak voorzien van zonnepanelen met een opbrengst van 950 kWp. 

Partner voor de outbound logistiek investeert eveneens in Bad Saulgau 

Direct na de productie worden de kant-en-klare producten door expeditiebedrijf Grieshaber overgenomen. Deze worden dan tijdelijk in een opslag ondergebracht om vervolgens conform de betreffende orders bij klanten over de hele wereld te worden afgeleverd. Hiervoor worden machines direct met vrachtwagens naar CLAAS verkooppartners gebracht, maar ook over zee in containers vervoerd. Als gevolg van de gestegen productie is de capaciteit van de CLAAS vestiging inmiddels ontoereikend. Vanwege het langdurige en succesvolle partnerschap met CLAAS heeft Grieshaber dan ook besloten om eveneens in Bad Saulgau een nieuwe vestiging te bouwen met een oppervlak van 70.000 m2 om aan de vereiste capaciteit te voldoen.