Introductie CEMOS voor XERION tractoren van CLAAS
Harsewinkel/Paderborn, 18 juli 2023. Tegelijkertijd met de introductie van de XERION 12-serie is het wereldwijd leidende chauffeursassistentie- en procesoptimalisatiesysteem CEMOS nu ook voor de hoogste vermogensklasse met meer dan 650 pk leverbaar.
Ondersteuning voor iedere chauffeur
CEMOS, voor het eerst geïntroduceerd op de Agritechnica in 2017 en daarbij met een zilveren medaille bekroond door de noviteitencommissie, was tot nu uitsluitend beschikbaar voor CLAAS standaardtractoren met een traploze CMATIC transmissie. Voor modeljaar 2024 is het op dialogen gebaseerde en zelflerende chauffeursassistentie- en procesoptimalisatiesysteem nu ook voor de grote en systeemtractoren XERION 4200, 4500, 5000, 12.590 en 12.650 leverbaar. Voor machines die reeds in gebruik zijn kan het systeem als software-update worden geïnstalleerd.
CEMOS voor tractoren ondersteunt de chauffeur bij het optimaliseren van de ballastering, bandenspanning en afstemming van de motor en transmissie. Ook kunnen de instellingen voor aanbouwwerktuigen worden geoptimaliseerd om zo efficiënt en productief mogelijk werkzaamheden op het perceel met zo hoog mogelijke kwaliteit uit te voeren. Tijdens de werkzaamheden, waarbij zich vooral bij de bewerking randvoorwaarden zoals de trekweerstand van de bodem, het reliëf of de krachtcoëfficiënt vaak wijzigen, vergelijkt CEMOS steeds de waargenomen, daadwerkelijke waarden met haalbare optimale waarden. Vervolgens geeft het systeem de chauffeur suggesties om de efficiëntie en productiviteit te verbeteren. Vanwege het lagere brandstofverbruik wordt de CO2-uitstoot eveneens significant verlaagd. Een ander positief effect is dat de bodem verder wordt ontzien omdat de aangepaste ballastering, bandenspanning en geïntegreerde Terranimo®-app de druk van het contactvlak verminderen en daarmee bovenmatig, inefficiënt en schade veroorzakend doorslippen van de wielen voorkomen.
CEMOS is vanaf nu zowel voor de XERION 12-serie als voor de XERION 5000, 4500 en 4200 leverbaar. Voor reeds in gebruik zijnde machines is een software-update leverbaar.
Optimalisatiepotentieel erkend door DLG
Bij een in 2020 uitgevoerde test van DLG (DLG-testrapport 7096) met twee AXION 870 CMATIC modellen met cultivators werd met CEMOS voor tractoren een besparingspotentieel tot 16,8 procent brandstof en een capaciteitstoename van 16,3 procent per hectare bevestigd. Daaruit bleek bovendien dat CEMOS aan de hand van een permanente vergelijking van sensorgegevens van de daadwerkelijke rijsnelheid, trekkracht, wielslip, brandstofverbruik, motortoerental, transmissieoverbrenging en verdere waarden, dit systeem ook voor ervaren chauffeurs waardevolle ondersteuning biedt. Met andere woorden, ook de prestaties van de beste chauffeurs konden nog verder worden verbeterd. Alleen door continu deze gegevens te vergelijken is het mogelijk om optimale bedrijfstoestanden tijdens dynamisch gebruik op het perceel te identificeren en kwantificeren, om deze vervolgens door de chauffeur te laten optimaliseren. Hiermee onderscheidt CEMOS zich ook van andere, puur statisch werkende systemen zonder zelflerend vermogen.
Dankzij de op dialogen gebaseerde werkwijze wordt de chauffeur actief bij alle optimalisatiemaatregelen betrokken en leert daar zelf ook van. Daarmee wordt CEMOS terloops ook een onboard-trainingsprogramma voor zowel ervaren als minder ervaren of minder gekwalificeerde chauffeurs.
Het derde punt van CEMOS: de bodem ontzien
Sinds zomer 2022 maakt de Terranimo®-functie standaard deel uit van de CEMOS voor tractoren, waarmee in nog sterkere mate de instelling van de tractor en aanbouwwerktuigen op het ontzien van de bodem kan worden gericht. Terranimo® is een door de Berner Fachhochschule (BFH-HAFL) in samenwerking met het onderzoeksinstituut Agroscope Reckenholz, Aarhus University in Denemarken en de Zweedse University of Agricultural Sciences (SLU) ontwikkeld simulatiemodel om schadelijke verdichting van de bodem te berekenen en te visualiseren. De algoritmes zijn het resultaat van vakkennis die decennia lang is vergaard. Deze algoritmes worden met de door de chauffeur in CEMOS ingevoerde parameters zoals de soort en toestand van de bodem, bewerkingsdiepte, toestand van het perceel (vlak of juist diep bewerkt), soort aanbouwwerktuig, bandentype, ballastering en verdere gegevens vergeleken.
Aan de hand van deze informatie en de door CEMOS berekende mechanische gegevens, zoals de statische en dynamische aslast, berekent Terranimo® het risico op verdichting voor drie afzonderlijke bodemlagen en geeft deze grafisch op de CEBIS terminal weer. Vanuit deze grondslag kan CEMOS verdere aanbevelingen doen aan de chauffeur met betrekking tot de ballastering en optimalisatie van de bandenspanning voor een rijstijl waarbij de bodem wordt ontzien.
Dit is een internationaal persbericht. Om die reden kunnen bepaalde producten of uitrustingen afwijken in bepaalde landen. Bij twijfel kunt u altijd contact opnemen met uw CLAAS dealer of neemt rechtstreeks contact op met Kamps de Wild.