Meer vermogen en comfort voor CLAAS SCORPION

Harsewinkel, 11 augustus 2022. Voor modeljaar 2023 wordt voor de SCORPION telescoopladers een uitgebreide modelwijziging uitgevoerd. Naast optimalisaties van het bedieningscomfort worden de kleinere modellen uitgerust met nieuwe motoren met een hoger vermogen. 

Al sinds 1994 zijn telescoopladers in het productassortiment van CLAAS opgenomen. Deze machines worden vanaf 2019 in nauwe samenwerking met LIEBHERR ontwikkeld en geproduceerd. Op dit moment bestaat het programma uit zes modellen met een vermogen van 143 en 156 pk, bedrijfsgewicht variërend van 7,5 tot 11,7 t, stapelhoogte van 7 tot krap 9 m en hefvermogen van 3200 tot 6000 kg. 

Meer performance dankzij hoger motorvermogen en VARIPOWER 2 
De gehele SCORPION modelserie van CLAAS is uitgerust met efficiënte en krachtige motoren van Deutz. Voor modeljaar 2023 is de Stage V-motor met een cilinderinhoud van 3,6 l van de modellen SCORPION 732, 736, 741 en 746 samen met LIEBHERR herzien om meer efficiëntie en vermogen te kunnen leveren.  

Hierdoor beschikken de modellen SCORPION 732, 736, 741 en 746 nu over 50 Nm meer koppel, terwijl het vermogen is verhoogd tot 142 pk. Zoals gewoonlijk kenmerken deze compacte motoren zich door zuinigheid en hoeft er weinig onderhoud te worden uitgevoerd.

De modellen SCORPION 732, 736 en 741 werken sinds 2021 met de uit de CLAAS JAGUAR afkomstige hydrostatische VARIPOWER 2 rijaandrijving. Deze compacte aandrijving met een uiterst efficiënte tweelingmotor met hoog koppel kenmerkt zich door een lange levensduur, verder verbeterde efficiëntie van de aandrijving en een laag geluidsniveau tijdens transport. De chauffeur kan daarbij met zijn duim kiezen uit drie verschillende snelheidsbereiken, van 0 tot 20, 30 of 40 km/h. De maximumsnelheid van 40 km/h is standaard maar kan als optie worden begrensd op 30 of 20 km/h. De maximumsnelheid wordt echter altijd met een laag motortoerental bereikt, waarbij brandstof wordt bespaard. Dankzij het gebruik van nieuwe componenten, zoals remkleppen en rempedaal, alsmede nieuwe software,  is het remgedrag van alle SCORPION modellen opnieuw verder verbeterd. Een automatische parkeerrem maakt nu deel uit van de standaarduitrusting, evenals een remassistent voor hellingen, waarmee voorkomen wordt dat de machine weg rolt. 

Fijngevoelig, snel en comfortabel laden met SMART LOADING 
CLAAS SCORPION telescoopladers staan bekend om de fijngevoelige werkhydrauliek van de telescooparm en werktuigen, wat toegeschreven kan worden aan de standaard demping van de eindstand van de telescooparm. Om laadcycli echter nog sneller en eenvoudiger uit te kunnen voeren, wordt nu bij de grotere modellen van de SCORPION 746 – 960 de telescooparm automatisch ingetrokken bij het dalen. In combinatie met het als optie leverbare geautomatiseerd terugstellen van de bak, worden laadcycli hierdoor kinderspel voor de chauffeur. Alle modellen van de SCORPION zijn vanaf nu uitgerust met een regeneratieve werkhydrauliek. Het zonder belasting laten dalen van de telescooparm, het onbelast dalen is losgekoppeld van het motortoerental en de snelheidsregeling, zorgt daarbij voor een verdere afname van het geluidsniveau en brandstofverbruik. 

Bij het wisselen van werktuigen profiteren chauffeurs van een geoptimaliseerde drukontlasting, waardoor er veilig en snel kan worden gewisseld.  

Herziene cabine met nieuwe airconditioning  
Ook de chauffeursplaats van de SCORPION modellen is verder doorontwikkeld. Een nieuwe airconditioning met een hoger luchtvolume zorgt vooral op hete werkdagen voor duidelijk meer comfort. De nieuwe, in hoogte en hoek verstelbare stuurkolom met automatisch terugkerende richtingaanwijzers zorgt niet alleen voor een verdere ergonomische verbetering maar maakt ook ritten op straat veiliger. Tot slot is ook de omschakeling van de besturingsmogelijkheden geoptimaliseerd, zodat deze nog nauwkeuriger kunnen worden ingesteld. 

 

Alle noviteiten in één oogopslag: 

  • Nieuwe, efficiënte viercilindermotoren van LIEBHERR met 6 pk hoger vermogen voor de modellen SCORPION 732, 736, 741 en 746. 
  • Geoptimaliseerd remgedrag en remassistent voor alle SCORPION modelseries. 
  • Automatisch intrekken van telescooparm bij modellen SCORPION 746 – 960. 
  • Regeneratieve werkhydrauliek voor snellere laadcycli, maximale brandstofbesparing en een lager geluidsniveau. 
  • Cabine met nieuwe, krachtige airconditioning en ergonomische stuurkolom met automatisch terugstellen van de richtingaanwijzers.