Meer vermogen en een nieuw instapmodel voor compacte TORION agrarische wielladers van CLAAS

Met de TORION 530 met een vermogen van 46 pk introduceert CLAAS een nieuw instapmodel in de klasse met knikbesturing voor de landbouw. Tegelijkertijd krijgen de modellen TORION 535 en TORION 639 meer motorvermogen.

De serie kleine TORION wielladers met knikbesturing omvat vanaf nu drie modellen met een vermogen van 46 tot 74 pk. De TORION 530, het nieuwe instapmodel in de prijslijst, heeft een Yanmar-viercilndermotor met een vermogen van 46 pk en een cilinderinhoud van 2,2 liter. Het hydraulisch systeem beschikt over een opbrengst van 61 l/min bij 2 bar, voor een maximale kieplast van 3000 kg.  Met behulp van het parallel geleide Z-frame van de conische laadarm kan met de laadbak, met een draaipunt van 3,18 m, op een hoogte van 2,82 m worden overgeladen, met een maximale reikwijdte van 1,46 m. Zowel de laadarm als aanbouwwerktuigen kunnen eenvoudig met behulp van een joystick worden bediend. Daarnaast kunnen de twee extra regelcircuits worden bediend met een extra hendel of druk op de knop.

De grotere modellen TORION 535 en TORION 639 zijn beide met een Yanmar-viercilindermotor met een cilinderinhoud van 2,1 liter uitgerust, waarmee een vermogen van 74 pk wordt geleverd. Deze modellen kunnen naar keuze met een standaard Z-frame of een Z-frame als highlift-uitvoering worden uitgerust. In de standaarduitvoering bedraagt de overlaadhoogte bij de TORION 535 2,82 m, terwijl dit bij de TORION 639 2,98 m bedraagt. De maximale reikwijdte varieert daarbij van 1,49 tot 1,71 m. Met een hydraulische opbrengst van respectievelijk 70 en 80 l/min bedraagt de kieplast bij de TORION 535 volledig ingeknikt 3500 kg (highlift: 3300 kg). Bij de TORION 639 is dit 3900 kg (highlift: 3600 kg).

De motoren van deze drie TORION modellen uit de kleine serie voldoen aan emissienorm Stage V, waarvoor wordt gebruikgemaakt van een dieselpartikelfilter (DPF) en dieseloxidatiekatalysator (DOC). Er wordt dus geen selectieve katalytische reductie (SCR) toegepast.

Sneller en comfortabeler

Alle drie de modellen beschikken over een duurzame hydrostatische rijaandrijving met twee snelheidstrajecten die zeer fijngevoelig kunnen worden gedoseerd. Met dit systeem haalt de TORION 530 een maximumsnelheid van 20 km/h. Bij de twee grotere modellen is dit 30 km/h.  De als optie leverbare mastvering van de laadarm voorkomt dat de machine gaat schudden in oneffen terrein en zorgt bovendien voor snelle laadcycli.  Dankzij een stuurhoek van  40° van het knikpendelpunt naar beide zijden kan ook op krappe erven en in stallen soepel worden gemanoeuvreerd. Omdat  zowel de TORION 530 als TORION 535 standaard zijn voorzien van banden 340/80 R18 blijft de doorrijhoogte van beide machines onder 2,50 m. 

De volledig herziene, ruime cabine met vele opbergmogelijkheden en opbergvakken beschikt over uitstekend rondomzicht. De diep naar beneden doorgetrokken, gebogen voorruit zorgt voor uitstekend zicht op de laadarm een aanbouwwerktuigen.  Het glazen instapportier  en de rechte zijruit kunnen  circa 180° worden geopend en vastgezet. Aan het rijcomfort wordt onder andere bijgedragen door de drievoudig verstelbare stuurkolom, de luchtgeveerde chauffeursstoel en het lage geluidsniveau in de cabine. Het display op de rechter A-stijl en het overzichtelijke bedieningspaneel naast de rechter armsteun zorgen voor een intuïtieve en eenvoudige bediening tijdens het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden, ook wanneer er bijvoorbeeld van chauffeurs wordt gewisseld. Het cabinedak kan naar keuze worden voorzien van halogeen werklampen of maximaal acht led-lampen voor 360°-verlichting.