Nieuwe CLAAS VARIANT 500. Veelzijdiger, meer uitrusting en meer performance

Harsewinkel/Metz-Woippy, 11 augustus 2022. Voor het seizoen 2023 introduceert CLAAS nieuwe VARIANT 500 rondebalenpersen met een variabele perskamer. De nieuwe modellen kenmerken zich niet alleen door een voortdurende doorontwikkeling maar ook door meer opties voor verschillende banden, vereenvoudigd onderhoud en een nieuw ontwerp. 

CLAAS is een van de baanbrekers in de ontwikkeling en constructie van rondebalenpersen en is wereldwijd een van de marktleiders voor dit productsegment. De VARIANT 500 serie kenmerkt zich door een verbeterde persdichtheid, duidelijk meer bedieningscomfort, en is bovendien onderhoudsvriendelijk. Ook de netbinding is verder verbeterd. Tot slot wordt met een ruimere keuze aan banden om de bodemstructuur te kunnen ontzien, tegemoetgekomen aan eisen uit de dagelijkse praktijk.  

Meer messen voor VARIANT 565 RC en 585 RC
De VARIANT 500 serie bestaat vooralsnog uit zes modellen. De VARIANT 560 en 565 kunnen balen persen met een diameter van 0,90 tot 1,60 m. Bij de VARIANT 580 en 585 bedraagt dit 1,80 m. De VARIANT 560 RF en 580 RF zijn hiervoor uitgerust met een spiraalvormige ROTO FEED transportrotor. De vier VARIANT modellen 560, 565, 580 en 585 in RC-uitvoering daarentegen zijn uitgerust met een spiraalvormige ROTO CUT  snijrotor met vier rotorsterren voor kleine voedselpakketten, voor uitstekende voedselkwaliteit en compact geperste balen.  

Voor professionele bedrijven die zwaar belast worden zijn de VARIANT 565 RC en 585 RC met HD-aandrijvingscomponenten zoals verstevigde aandrijfkettingen, een krachtige snijrotor met rotorsterren met dubbele tanden van 8 mm en uitgebreide beveiliging van de messen bij uitstek geschikt. In tegenstelling tot de twee andere VARIANT RC modellen met het beproefde systeem met 14 messen met een theoretische haksellengte van 70 mm, zijn de VARIANT 565 RC en 585 RC modellen nu met een systeem met 17 messen uitgerust, met een theoretische haksellengte van 60 mm. De standaard PRO snijbodem kan met een druk op de knop vanuit de cabine hydraulisch worden neergelaten om verstoppingen te verwijderen. Hierbij wordt de druk op de messen automatisch uitgeschakeld. Om echter verstoppingen van tevoren te voorkomen, kan de snijbodem 30 mm worden neergelaten en vervolgens weer naar de oorspronkelijke stand terugkeren, om zodoende te compenseren voor ongelijkmatige zwaden. Voordat er een verstopping optreedt, wordt de chauffeur echter al gewaarschuwd door middel van een akoestisch signaal,  zodat er voldoende tijd overblijft om de rijsnelheid te verminderen. 

Geoptimaliseerde SMART DENSITY persdrukregeling met zachte kern 
Eén van de hoofdpunten voor de ingenieurs in Metz-Woippy bij de ontwikkeling van de nieuwe VARIANT modellen was de nieuwe persdrukregeling. Dit systeem bestaat nu uit een nieuw hydraulisch  stuurblok met onafhankelijke leidingen voor beide spanarmen. Hierdoor kunnen zowel de  meting, stand en persdruk van beide armen onafhankelijk worden uitgevoerd. Met behulp van nieuw ontwikkelde aansturingssoftware is het persen zelf verder verbeterd, waardoor ook onder zware omstandigheden in grassilage perfect gevormde balen de perskamer verlaten. Door de nieuwe regeling wordt bovendien een hogere persdichtheid aan de buitenzijde van de balen – de zogenaamde balenmantel – gerealiseerd, waardoor deze beter beschermd worden tegen weersinvloeden. Indien gewenst kan nu ook bij het persen van hooi de zachte kern van de baal nog nauwkeuriger worden ingesteld. De afmetingen en persdruk van de zachte kern kunnen onafhankelijk van elkaar voor alle omstandigheden worden aangepast.

Binden met afdekken van de zijkanten nu standaard 
Met betrekking tot het binden valt direct op dat de netrol 25 cm lager is aangebracht dan bij eerdere modellen, waardoor de rollen sneller en eenvoudiger kunnen worden verwisseld. De nieuwe, van de diameter van de rol onafhankelijke netrem zorgt voor een constante netspanning. Samen met de verder verbeterde toevoerplaat en de nieuwe ontgrendeling van de messen wordt een betrouwbaar en storingsvrij bindingsproces onder alle omstandigheden gewaarborgd.  

Bij de VARIANT 500 is het  beproefde, volautomatische  bindingsproces overgenomen van de vorige generatie persen. Hetzelfde geldt voor de COVERED WX binding met een 1,30 m breed bindnet en afdekking van de zijkanten, die nu echter wel deel uitmaakt van de standaarduitrusting. Dankzij het eenvoudige bindproces,  de hoge omloopsnelheid van de band van 3 m/sec. en de vlotte uitworp wordt stilstand tot een minimum gereduceerd. Als optie kunnen alle modellen als vanouds worden uitgerust met  touwbinding. 

Banden waarmee de bodemstructuur wordt ontzien 
Voor agrariërs en loonbedrijven is het ontzien van de bodemstructuur steeds belangrijker aan het worden, vooral wanneer er werkzaamheden moeten worden uitgevoerd op fragiele plekken die weinig bodemdruk kunnen verdragen. Om hieraan tegemoet te komen, kunnen de VARIANT 500 modellen worden uitgerust met banden tot maat 560/45 22.5, oftewel een buitendiameter van meer dan 1,05 m. Dit is onder andere mogelijk dankzij het nieuwe ontwerp van het chassis. Tot slot kunnen de VARIANT 500 modellen als optie worden uitgerust met een luchtdrukreminstallatie. 

Dagelijks gebruik en onderhoud vereenvoudigd 
Alle VARIANT 500 modellen worden standaard af fabriek voorzien van Kennfixx-koppelingen, die dankzij hun kleuraanduiding eenvoudig en snel kunnen worden toegewezen. Verder zorgen nieuwe inline-filters ervoor dat verontreinigingen in de hydraulische olie worden afgescheiden. Dankzij de herziene aansluitingen op de dissel kan de pers nu beter op de tractor worden afgestemd en wordt er bovendien voor gezorgd dat de VARIANT met alle mogelijke bandmaten absoluut horizontaal wordt voortgetrokken tijdens de werkzaamheden. Daarnaast zijn ook de aansluitingen voor de tastwielen van de pick-up herzien om ervoor te zorgen dat de machine eenvoudiger en nauwkeuriger kan worden afgestemd op de uit te voeren werkzaamheden.  

De centrale smering werkt zowel met een nieuw oliereservoir als een nieuwe, mechanisch aangedreven oliepomp, waarbij de standen van de borstels zijn gewijzigd voor een betere smering bij een desalniettemin laag olieverbruik. Hierdoor wordt het milieu ontzien en worden bovendien dankzij de langere levensduur van de aandrijfkettingen de bedrijfskosten verlaagd. De aan beide zijden van de machine aangebrachte, uitgebreide smeeradviezen, de centrale smeerlijst en smeerpunten met aangegeven smeerintervallen vereenvoudigen het dagelijks onderhoud, waardoor kostbare tijd wordt bespaard. 

CEMIS 700 vervangt  OPERATOR en COMMUNICATOR II 
Na de introductie van de DISCO maaiers voor grote oppervlakken, de QUADRANT grootpakpersen en ROLLANT vastekamerpersen in de zomer van 2020, worden nu ook de VARIANT 500 rondebalenpersen voorzien van de in zwart uitgevoerde, ergonomische CEMIS 700 ISOBUS-terminal  met gladde, eenvoudig te reinigen oppervlakken. Voor de bediening staat, naast de tien backlit ISOBUS-hardkeys, een druk-/draaiknop ter beschikking. Het 7-inch kleurendisplay met hoog contrast schakelt automatisch om van dag- naar nachtweergave. Via de camera-ingang kunnen live beelden van maximaal twee camera’s worden weergegeven, waartussen met een enkele druk op de knop kan worden gewisseld. 

Aux-O en Aux-N, UT1- en UT2-functies, alsmede compatibiliteit conform ISO 11783 zijn gecertificeerd door de Agricultural Industry Electronics Foundation (AEF). CEMIS 700 voldoet bovendien aan beschermingsklasse IP  65. De bediening kan eveneens worden uitgevoerd met behulp van andere universele ISOBUS-terminals of via de ISOBUS-terminal van de tractor. 

Alle noviteiten in één oogopslag: 

  • Zes nieuwe VARIANT 500 rondebalenpersen met variabele perskamer voor balen met een diameter van 0,90 – 1,60/1,80 m. 
  • Standaard systeem met 17 messen en 60 mm haksellengte, snijbodem  PRO eveneens standaard voor VARIANT 565 RC en VARIANT 585 RC. 
  • Nieuwe persdrukregeling met drukmeting en stand van beide armen voor de harde baalmantel, geoptimaliseerde balendichtheid en nauwkeurige instelling van de zachte kern. 
  • Verbeterde netbinding met lagere stand van de rol voor eenvoudiger wisselen van de rol, nieuwe netrem en nieuwe ontgrendeling van de messen. 
  • Grotere bandenmaat tot 560/45 22.5 om de bodemstructuur beter te ontzien. 
  • Nieuwe oliesmering met individuele instelling van de hoeveelheid voor elke ketting. 
  • Geoptimaliseerde instelling van de dissel en tastwielen van de pick-up; hydraulische slangen voorzien van Kennfixx-koppelingen. 
  • Bediening met in 2020 geïntroduceerde CEMIS 700 ISOBUS-Terminal. 
  • Modern uiterlijk met Y-ontwerp (bekend van de LEXION, TRION en NEXOS). 

VARIANT 500 serie in één oogopslag: 

VARIANT Baaldiameter Pick-up Snijsysteem Overig 
560 RF 0,90 – 1,60 m 2,10  
of  
2,35 m 
– Overwegend hooi/stro 
560 RC 14 messen, 70 mm Silage/hooi/stro 
565 RC 17 messen, 60 mm HD-uitvoering, PRO snijbodem standaard 
580 RF 0,90 – 1,80 m 2,10 m – Overwegend hooi/stro 
580 RC 2,10  
of  
2,35 m 
14 messen, 70 mm Silage/hooi/stro 
585 RC 17 messen, 60 mm HD-uitvoering, PRO snijbodem standaard 

RF = transportrotor; RC = snijrotor