Nieuwe VOLTO schudders met werkbreedtes van 13,0 en 15,10 m en innovatief onderstel 

Nieuwe high performance-schudder van CLAAS met Y-subframe 

CLAAS breidt het productassortiment voor schudders met vier nieuwe modellen uit voor het hogere segment, en introduceert daarbij een groot aantal innovatieve oplossingen. Een bijzonder highlight hierbij is de voor beide werkbreedtes leverbare TS uitvoering met naloopbesturing in de werkstand. 

Tot dusver bestond bij CLAAS het assortiment schudders uit modellen met een werkbreedte van 4,50 tot 13 m. De VOLTO serie wordt nu echter uitgebreid met vier nieuwe topmodellen. Naast de VOLTO 1300 T wordt het assortiment gecompleteerd door de VOLTO 1500 T met een werkbreedte van 15,10 m. Kenmerkend voor deze nieuwe high performance-schudders zijn het nieuwe frame en onderstel voor optimale aanpassing aan en bescherming van de bodem. Bovendien kunnen de nieuwe modellen uiterst eenvoudig worden bediend en beschikken zij over in- en uitklapkinematica. Verdere kenmerken zijn de geoptimaliseerde rotorgeleiding dankzij de multifunctionele XXL-wielen en tastwielen met een diameter van 1050 mm, alsmede de volledig nieuw ontwikkelde, nog krachtigere PERMALINK aandrijving. De kleine MAX SPREAD rotoren waarborgen een uitstekende opname van het gewas en zorgen eveneens voor een gelijkmatige verdeling over de breedte. Beide werkbreedtes kunnen dankzij het nieuwe en uitgekiende frame ook als TS uitvoering worden geleverd met  innovatieve naloopbesturing van het onderstel op het perceel.  

Grote werkbreedtes en MAX SPREAD rotoren met een kleine diameter. De nieuwe VOLTO 1300 T/TS en 1500 T/TS zorgen voor hoge slagvaardigheid en eersteklas werkkwaliteit. 

Een uitgekiend ontwerp. Stevig en soepel wendbaar. Met hoge bodemvrijheid. 

Het slanke centrale frame met Y-subframe en onafhankelijke wielophanging brengt meerdere voordelen met zich mee. De lange arm naar het rotorframe zorgt voor onovertroffen bodemvrijheid bij het opheffen. Desalniettemin ligt het zwaartepunt van het rotorframe heel dicht bij de assen, wat voor maximale stabiliteit zorgt, niet alleen op de kopakker maar ook op een oneven ondergrond. De brede as en grote wielen minimaliseren mogelijke schommelbewegingen van de machine wanneer de rotorarmen zijn opgeheven en zorgen bovendien voor een rustige en veilige wegligging. De compacte afmetingen met betrekking tot de lengte en hoogte zorgen voor beter overzicht en maken het draaien in nauwe bochten en manoeuvreren op het erf, in de schuur en op het perceel eenvoudiger. 

Bij de TS uitvoering zijn de VOLTO 1300 en VOLTO 1500 uitgerust met een uitgekiende naloopbesturing van het onderstel. Hiermee kan door nauwe bochten worden gereden en op de kopakker worden gemanoeuvreerd zonder dat de rotoren hoeven te worden opgeheven. Bovendien worden hiermee spanningen tussen het frame van het onderstel en de rotoren voorkomen, en wordt mogelijke schade aan de graszode voorkomen. Zodra het rotorframe wordt opgeheven, draaien de wielen van het onderstel automatisch recht naar de rijrichting. 

De banden, standaard 15/70-18 en als optie 500/55-20 met een diameter van 1055 mm zorgen er niet alleen voor dat de bodem wordt ontzien tijdens het rijden en draaien op graslanden, maar zorgen ook voor veilig wegtransport, zelfs wanneer er met hogere snelheden wordt gereden.  Met deze eigenschappen vormen de VOLTO modellen eveneens de perfecte mechaniseringsoplossing voor bedrijven die op vochtige en kwetsbare graslanden opereren. De wielen van het onderstel functioneren gelijktijdig als tastwielen en dragen actief bij aan de bodembescherming door effectief te voorkomen dat de tanden in de graszode blijven steken. 

De grote wielen van het onderstel zorgen ervoor dat de schudder de bodem ontziet en de machine licht wordt voortgetrokken. Bij de TS uitvoering zorgt de naloopbesturing voor nog meer wendbaarheid en bescherming van de graszode. 

MAX SPREAD rotoren met nieuwe PERMALINK aandrijving. Beproefde onderdelen opnieuw verbeterd. 

Ook bij de nieuwe high performance-schudders wordt voor de rotoren gebruikgemaakt van de wereldwijd beproefde en voor de meest uiteenlopende doeleinden geschikte MAX SPREAD  technologie met onder een hoek van 29,3° nalopende strooiarmen. Deze zorgen voor hoge capaciteit en een optimaal strooibeeld, ook wanneer met zware, natte gewassen wordt gewerkt. De VOLTO 1300 T/TS  is uitgerust met twaalf rotoren met een diameter van 1,50 m en zes strooiarmen, terwijl de VOLTO 1500 T/TS over veertien dezelfde rotoren beschikt. Dankzij de kleine diameter van de rotoren en de dubbele scharnieren van het rotorframe wordt het oogstmateriaal ook op oneffen terrein uitstekend opgenomen. De strooihoek van de rotoren kan zonder gereedschap worden versteld tussen 12 en 16 graden; de harkhoogte wordt centraal ingesteld met behulp van een slinger aan de linkerzijde van het frame. Ter oriëntatie is hiervoor aan de drager van de hefcilinder een schaalverdeling aangebracht. Voor randstrooien is als optie een hydraulisch bediend randstrooidoek leverbaar. 

Om ervoor te zorgen dat er continu topprestaties kunnen worden geleverd met een werkbreedte van 13 tot 15,10 m is de PERMALINK aandrijving nieuw ontworpen. Bij de ontwikkeling stond, naast maximale betrouwbaarheid, primair klanttevredenheid centraal, waarvoor de machines niet alleen op testbanken maar ook duizenden uren in de praktijk werden getest. Het resultaat daarvan zijn onder andere de volledig nieuw ontwikkelde PERMALINK HD vingerkoppeling en de modulaire, met olie gevulde  rotoraandrijvingen. Het toerental van de aandrijflijn is met 50 % verhoogd om het koppel op de aandrijfassen te verminderen. Ook zijn de vingerkoppelingen verstevigd en voorzien van nieuwe, grote lagers. Zoals vanouds kunnen hiermee de rotorarmen tot 180 graden worden uitgeklapt. Tot slot zijn ook de rotoren voorzien van nieuwe, gesloten tandwielkasten met een lange onderhoudsinterval. 

Slim in- en uitklappen. Snel overschakelen naar wegtransport. 

Voor de bediening van beide VOLTO schudders voor grote oppervlakken is geen terminal vereist. Een enkelvoudig werkend regelventiel op de tractor stuurt de hefcilinder aan, terwijl een dubbelwerkend regelventiel het in- en uitklappen van het rotorframe aanstuurt. Daarbij hoeven geen onhandige kabels of stangen te worden gebruikt. Ook het hydraulisch systeem hoeft niet te worden omgeschakeld. Wanneer de VOLTO 1300 T/TS en VOLTO 1500 T/TS zijn ingeklapt, blijven zij binnen een breedte van 3 m. In transportstand liggen de rotoren, met een uiterst laag zwaartepunt, op het frame van het onderstel, met een hoogte van slechts 3,29 m. En dankzij het brede spoor en de grote wielen kan veilig en soepel worden overgeschakeld naar wegtransport. 

De belangrijkste argumenten van de VOLTO 1300 T/TS en 1500 T/TS in één oogopslag: 

 • Vier nieuwe modellen met een werkbreedte van 13 en 15,10 m. 
 • Innovatief onderstelframe met Y-subframe: slank ontwerp, laag zwaartepunt van het rotorframe en maximale bodemvrijheid bij opgeheven rotoren. 
 • TS uitvoering met naloopbesturing in werkstand: geen spanning tussen onderstel- en rotorframe, geen schade aan graszode als gevolg van ronddraaiende rotorwielen, automatisch rechtzetten van wielen wanneer rotorframe is opgeheven. 
 • Grote banden 500/55-20 met 1055 mm diameter met dubbele functie als tastwielen. Ontzien de bodem en zorgen voor veilig transport.  
 • 12 (VOLTO 1300 T/TS) of 14 (VOLTO 1500 T/TS) rotoren met 1,50 m diameter met elk zes tandarmen.. 
 • Rotorframe met dubbele scharnieren voor perfecte bodemaanpassing, ook op oneffen terrein. 
 • MAX SPREAD gewasstroom met nalopende strooiarmen voor pure harkwerkzaamheden en optimaal strooibeeld. 
 • Stevige ,gelijkbenige tanden met vijf windingen en veilige bescherming tegen verlies. 
 • Centrale instelling harkhoogte met behulp van slinger, strooihoek (12/16 graden) instellen zonder gereedschap. 
 • Volledig nieuw ontwikkelde PERMALINK aandrijving: meer vermogen met lager koppel, verstevigde vingerkoppelingen met grote lagers en nieuwe, dichte, met olie gevulde tandwielkasten voor rotoren. 
 • Compact transport: transporthoogte 3,29 m, transportbreedte <3,0 m en korte transportlengte voor uitstekend overzicht en soepel manoeuvreren. 
 • Uiterst eenvoudige bediening en in- en uitklapkinematica: slechts één enkelvoudig werkend (rotoren opheffen) en één dubbelwerkend (omzetten transport-/werkstand) hydraulisch regelventiel vereist: plus 1x enkelvoudig werkend regelventiel voor als optie leverbare randstrooidoek.