Reinhold Claas overleden

Harsewinkel, 9 juni 2022. Reinhold Claas, sinds jaar en dag lid van het Comité van Aandeelhouders en de Raad van Toezicht van de CLAAS Groep, is op 7 juni 2022 op 91-jarige leeftijd overleden. Reinhold Claas was het derde kind van August Claas, de oprichter van het bedrijf, en zijn vrouw Paula Claas. Samen met zijn broer Helmut Claas speelde hij een beslissende rol bij de opbouw van het bedrijf na de Tweede Wereldoorlog. Met hem overlijdt de laatste telg uit de tweede familiegeneratie.

“Iedereen die Reinhold Claas kende, waardeerde hem om zijn vriendelijke en bescheiden manier van doen. Mensen en het welzijn van het familiebedrijf kwamen voor hem altijd op de eerste plaats. Met zijn werk heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan ons huidige succes in belangrijke fasen in de geschiedenis van de onderneming”, aldus Thomas Böck, voorzitter van de Raad van Bestuur van CLAAS.

Reinhold Claas was een afgestudeerd industrieel ingenieur. Hij studeerde af aan de Technische Universiteit van Darmstadt in 1958. Hij was één van de eerste afgestudeerden van deze nieuwe interdisciplinaire studierichting, bestaande uit werktuigbouwkunde en bedrijfskunde. Reinhold Claas trad in juli 1957 officieel in dienst, samen met zijn broer Helmut. Hij hield zich vooral bezig met de ontwikkeling van balenpersen en machines voor het oogsten van voedergewassen. Hij was onder meer verantwoordelijk voor het opzetten van de productie van balenpersen in de nieuw gebouwde fabriek in Metz, Frankrijk. Tot in de jaren zeventig breidde hij de productieplaats uit en ontwikkelde deze tot de huidige omvang.

Reinhold Claas was ook de drijvende kracht achter de overname van de gerenommeerde specialist voor voederoogstmachines, de voormalige Josef Bautz GmbH in Bad Saulgau, die zich in 1969 bij CLAAS aansloot. Gedurende vele jaren heeft hij als directeur de Zwabische dochteronderneming ontwikkeld tot wat later een succesvolle en innovatieve productdivisie zou worden. Reinhold Claas was ook actief als ondernemer buiten het familiebedrijf: in 1958 nam hij twee kogellagerbedrijven over – één in Fribourg, Zwitserland, met 250 werknemers, en een ander in Munderkingen, Zwaben, met 550 werknemers. Hij leidde beide bedrijven tot in de jaren negentig. Tijdens zijn actieve periode vroeg hij octrooien aan voor meer dan 40 uitvindingen.

Zowel in zijn woonplaats Harsewinkel als in de regio was Reinhold Claas maatschappelijk betrokken bij
vele clubs en organisaties, vooral bij voetbal en handbal, wat hem veel erkenning opleverde. Zijn grote
passie in zijn privéleven was jagen.

Reinhold Claas was vele jaren getrouwd met zijn vrouw Doris, voordat zij in december 2005 overleed.
Uit het huwelijk kwamen zonen Volker en Rüdiger Claas voort. De vroege dood van zijn zoon Volker
Claas, die in januari 2022 op 57-jarige leeftijd overleed, trof hem bijzonder hard. Recentelijk heeft
Reinhold Claas nog zitting gehad in de Raad van Commissarissen en in twee adviesraden. In de CLAAS
Group is zijn zoon Rüdiger Claas nu de derde generatie die zijn vader opvolgt.

Het overlijden van Reinhold Claas wordt diep betreurd door zijn familie, de aandeelhouders, de Raad
van Bestuur en de werknemers.