Strategische samenwerking van CLAAS en Trimble voor nieuwe generatie CLAAS stuursystemen 

Dissen/Harsewinkel/München, 11 augustus 2022. CLAAS en Trimble hebben gezamenlijk een nieuwe generatie GPS PILOT-spoorgeleidingssystemen ontwikkeld voor CLAAS tractoren, maaidorsers en veldhakselaars. Een dergelijk systeem is in combinatie met de nieuwe CEMIS 1200 terminal al leverbaar voor de CLAAS TRION. Het spoorgeleidingssysteem wordt nu echter ook voor andere productgroepen en modelseries ingevoerd, zoals de LEXION, ARION, AXION en JAGUAR. 

Voor de ontwikkeling van de jongste generatie door GNSS ondersteunde spoorgeleidingssystemen is CLAAS een strategisch partnerschap aangegaan met Trimble Inc., de wereldleider op dit gebied. De gezamenlijke ontwikkeling gaat zich voornamelijk concentreren op door satellieten ondersteunde besturing, precision farming en de ISOBUS-infrastructuur, inclusief task management. Bovendien gaat Trimble de SAT 900 GNSS ontvanger leveren, die speciaal voor de nieuwe generatie CLAAS GPS PILOT is bedoeld. “Voor ons was Trimble, als uiterst ervaren, innovatieve en wereldwijd opererende fabrikant de eerste keuze voor een strategische samenwerking“, aldus Dr. Carsten Hof, hoofd van CLAAS E-Systems. “De door satellieten ondersteunde stuursystemen van Trimble hebben zich al vele jaren in de meest uiteenlopende gebieden ter wereld bewezen. Naast een uiterst nauwkeurige en zeer betrouwbare spoorgeleiding kenmerken de systemen zich door talrijke functies, waaronder wereldwijd beschikbare satellietsignalen, spooroverdracht en spoorplanning. Daarnaast brengt Trimble, samen met hun dochtermaatschappij Müller-Elektronik, uitstekende kennis en ervaring met zich mee op ISOBUS- en task management-gebied. Deze kennis vormt de ideale aanvulling op onze eigen knowhow en technologieën“. 

Stephan Vormbrock, hoofd Market & Administration bij CLAAS E-Systems, voegt daaraan toe: “Als wereldspeler in landbouwmechanisatie gaan we met Trimble een samenwerkingsverband aan van een technologiepartner die in meer dan 40 landen met eigen vestigingen is vertegenwoordigd en dezelfde denk- en benaderingswijze heeft als CLAAS. Voor onze klanten is het een voordeel van onschatbare waarde om over technologieën te kunnen beschikken die perfect inspelen op de meest uiteenlopende marktomstandigheden”. 

De documentatietak, waaronder CLAAS TELEMATICS, CLAAS connect en het koppelen van 365FarmNet vallen, wordt zonder meer exclusief verder doorontwikkeld door CLAAS. Tot dusver beschikbare interfaces zoals DataConnect en CLAAS API’s voor externe platforms zoals Climate FieldView of OMNIA worden eveneens overgenomen. De door CLAAS en Trimble gezamenlijk ontwikkelde ISOBUS-terminal CEMIS 1200 met een 12-inch touchdisplay voor de nieuwe stuursystemen, gaat de tot dusver leverbare S10-terminal vervangen. Na de introductie van de terminal bij de TRION in de zomer van vorig jaar, wordt het betreffende systeem nu ook ingevoerd voor de ARION en AXION tractoren, LEXION maaidorsers en JAGUAR veldhakselaars van CLAAS. 

Het samen met Trimble ontwikkelde stuursysteem is uitsluitend ontwikkeld voor CLAAS machines en kan niet op zelfrijdende landbouwmachines van andere fabrikanten worden gebruikt. De verkoop en service van het systeem worden exclusief uitgevoerd door het wereldwijde verkoop- en dealernet van CLAAS.