Vijf nieuwe maaiers voor grote percelen van CLAAS, met of zonder kneuzer

Wereldwijd leggen de DISCO maaiers voor grote percelen al 25 jaar nieuwe maatstaven aan als het om capaciteit, levensduur en efficiëntie gaat. In dit jubileumjaar introduceert CLAAS vier nieuwe kneuzer-maaiercombinaties: de DISCO 8500 C TREND, DISCO 8500 RC TREND, DISCO 9300 C COMFORT en DISCO 9300 RC COMFORT. Aansluitend op de DISCO 3600 frontmaaier wordt bovendien in bepaalde landen het productassortiment verder uitgebreid met de DISCO 1100 COMFORT, de nieuwe XXL-maaier voor grote percelen. 

De DISCO maaiers voor grote percelen van CLAAS hebben al 25 jaar hun stempel gedrukt op  professionele groenvoerwinning van grote landbouwbedrijven en loonbedrijven. Op dit moment bestaat het CLAAS productassortiment uit meer dan 15 triple-maaicombinaties met werkbreedtes variërend van 8,30 tot 10,70 m. Met vijf nieuwe modellen kan CLAAS veeleisende bedrijven niet alleen nog meer performance bieden, maar ook een nog betere bescherming tegen slijtage en nog hoger bedieningscomfort. 

De nieuwe DISCO 8500 C TREND is speciaal ontwikkeld voor tractoren uit het lagere middensegment met een geoptimaliseerde aandrijving en zwaartepunt.  

DISCO 8500 C/RC TREND.  Licht voortgetrokken maaier met geoptimaliseerd zwaartepunt 

Met de twee nieuwe modellen DISCO 8500 C TREND en DISCO 8500 RC TREND introduceert CLAAS beproefde kenmerken van de grotere modellen bij de uitvoeringen met kleinere werkbreedtes. Hierbij wordt veelvuldig met tractoren uit het lagere middensegment  met een korte wielbasis en een motorvermogen vanaf 160 pk gewerkt, wat speciale eisen aan de maaitechniek stelt. Bij de ontwikkeling van de nieuwe DISCO 8500 TREND werd dan ook, naast een stevige constructie en licht gewicht, primair aandacht besteed aan een dicht bij de tractor liggend zwaartepunt, geringe behoefte aan vermogen en lichte trekkracht.  

Vanuit dit standpunt bezien behoren beproefde onderdelen zoals de uiterst stevige armen met geoptimaliseerd zwaartepunt, vanuit de cabine verstelbare ACTIVE FLOAT oplegdruk en snel reagerende non-stop-botsbeveiliging met een schuin draaipunt om effectief obstakels te kunnen ontwijken, tot de basisuitrusting. Omdat de MAX CUT maaibalk bovendien met  een laag toerental van 850 t/min werkt, gebruikt de tractor brandstof uiterst efficiënt. Tot slot wordt gebruikgemaakt van ultramoderne aandrijftechnologieën waarbij elke maai-unit afzonderlijk is beveiligd en voorzien is van schroefbare Walterscheid-overbelastingskoppelingen. 

De twee maaiers voor grote percelen met C-tanden of een RC rollenkneuzer zijn door de CLAAS ontwikkelaars tot stand gekomen door nauw samen te werken met belanghebbenden in de praktijk. Dit geldt vooral voor de versteviging met hardox van de kneuzer, waardoor deze nog beter bestand is tegen slijtage en steenslag, terwijl tegelijkertijd gewicht wordt bespaard. Omdat er geen gebruik werd gemaakt van hydraulische LS-blokken en hydraulische botsbeveiligingen, leverde dit niet alleen een gewichtsbesparing op maar konden ook de aanschafkosten duidelijk worden gereduceerd. De maaier beschikt echter wel over een efficiënte aandrijflijn die aan beide zijden is beveiligd.  

Als optie kan de DISCO 8500 RC TREND met rollenkneuzer met de in 2023 bij de DISCO 9700 RC AUTO SWATHER dubbele rollenaandrijving met een innovatieve schaaraandrijving worden uitgerust. Deze voorziening zorgt voor een maximale doorvoer en lange levensduur, ook bij voortdurende belasting in bestanden met hoog tot zeer hoog opgroeiend gewas. 

Zowel de bediening als het afzonderlijk opheffen van de units wordt heel comfortabel uitgevoerd met behulp van twee regelventielen op de tractor. De bediening wordt echter nog eenvoudiger wanneer dit in het reeds aanwezige kopakkermanagement wordt geïntegreerd.  

De nieuwe DISCO 9300 C/RC COMFORT beschikt over hoog bedieningscomfort, vooral wat de hydraulische functies betreft. De RC uitvoering kan als optie worden uitgerust met de innovatieve rollenaandrijving met schaaraandrijving.  

DISCO 9300 C COMFORT en RC COMFORT. Met weinig kracht hoge prestaties leveren 

De DISCO 9300 C COMFORT en 9300 RC COMFORT worden door CLAAS boven de DISCO 8500 serie gepositioneerd. Dankzij het frame met geoptimaliseerd zwaartepunt, de schuin naar achteren lopende armen en het gereduceerde werktoerental van 850 t/min, kunnen deze maaiers ook door lichtere viercilindertractoren met een vermogen vanaf 180 pk slagvaardig en efficiënt worden gebruikt tijdens het oogsten. De stalen V-tanden van de DISCO 9300 C COMFORT zorgen daarbij voor nog hogere doorvoer met een laag brandstofverbruik. 

De nieuwe DISCO 9300 C COMFORT beschikt eveneens over met hardox verstevigde kneusborden voor een bijzonder lange levensduur. De kneusintensiteit en aflegbreedte kunnen eenvoudig en snel worden ingesteld. 

Voor het oogsten van luzerne of andere bladgewassen zoals gierst beschikt de nieuwe DISCO 9300 RC COMFORT over een uiterst efficiënte rollenkneuzer. Als optie kan deze maaier, net zoals de DISCO 8500 RC TREND, met de in 2023 geïntroduceerde dubbele rollenaandrijving met innovatieve schaaraandrijving worden uitgerust. Om het oogstmateriaal op een zo smal mogelijk zwad af te kunnen leggen, zijn bovendien langere zwadborden leverbaar. Compacte zwaden zijn vooral  een vereiste van bedrijven in de markt die luzernehooi van hoogwaardige kwaliteit produceren.  Een belangrijk kwaliteitskenmerk daarbij is, naast zo min mogelijk verlies tijdens het oogsten, dat de groene kleur van het oogstmateriaal behouden blijft. 

Een beslissend voordeel van de COMFORT uitrusting is de als optie leverbare automatische regeling van het ACTIVE FLOAT systeem. De voor de voederkwaliteit, bescherming van de graszode, behoefte aan vermogen en veiligheid op hellingen van primair belang zijnde opleg- en bodemdruk wordt bij werkzaamheden op hellingen met de als optie leverbare hellingcompensatie afzonderlijk en verschillend aangepast voor elke zijde. Dankzij dit comfortfeature wordt niet alleen de chauffeur ontlast maar wordt ook gelijkblijvende, hoge werkkwaliteit gewaarborgd. Verdere functies die door ISOBUS kunnen worden aangestuurd zijn het afzonderlijk opheffen van de maaiarmen en het als optie leverbare opklappen van de beschermingsdoeken. 

De DISCO 1100 COMFORT met een werkbreedte van 10,80 m vormt in bepaalde landen een uitbreiding op het DISCO programma. 

DISCO 1100 COMFORT. Meer werkbreedte en ISOBUS-bedieningscomfort 

Bij de DISCO 1100 COMFORT is op vernuftige wijze een grote werkbreedte gecombineerd met compacte transportafmetingen. Dankzij een 10 cm langere verstelling van de armen bedraagt de maximale werkbreedte nu 10,80 m. De werkbreedte kan bovendien hydraulisch en traploos worden gereduceerd tot 9,60 m. Hierbij kunnen beide armen onafhankelijk van elkaar of synchroon worden versteld, waardoor in combinatie met de DISCO 3600 frontmaaier steeds optimale overlap ontstaat in nauwe bochten of bij werkzaamheden op hellingen. Ondanks de breedte van beide maai-units van 3,80 m bedraagt de hoogte van de maaier tijdens transport minder dan 4 m.  

Dankzij de van de DISCO 9700 en 1010 bekende COMFORT hydraulische aansturing is bediening van de maaier op het perceel eenvoudiger dan ooit tevoren en is geen eigen bedieningseenheid vereist. Heffen en dalen van de armen wordt net zoals het instellen van de werkbreedte direct hydraulisch aangestuurd of geautomatiseerd uitgevoerd met behulp van het kopakkermanagement. Hydraulisch opklappen van de zijdelingse beschermingsdoeken en regelen van de ACTIVE FLOAT oplegdruk kan naar keuze worden uitgevoerd met de programmeerbare F-toetsen op de CMOTION rijhendel of met ISOBUS. Hellingcompensatie is als optie leverbaar om de ACTIVE FLOAT oplegdruk te regelen en de standen van de armen comfortabel aan te passen en te spiegelen.  

MAX CUT. Uitstekende maaikwaliteit en heavy duty-bescherming tegen slijtage 

De beproefde MAX CUT maaibalk met snelle verwisseling van messen en ACTIVE FLOAT ontlasting zijn, zoals bij alle DISCO maaiers, verantwoordelijk voor de snede. Beide features zorgen al jarenlang en bij tienduizenden DISCO maaiers voor schoon voer, optimale bescherming van de graszode en hoge slagvaardigheid. En dankzij de hoge maaifrequentie kan uiterst efficiënt worden gewerkt met lage toerentallen van de aftakas.  

Op de doorstroom afgestemde slijtsloffen voor een maaihoogte van 7 tot 9 cm  verminderen het aandeel ruwe as en bevorderen hergroei. De lichte DISCO maaiers vereisen tot slot weinig vermogen, waardoor het verbruik van diesel nog verder afneemt. 

MAX CUT staat echter niet alleen voor uiterste betrouwbaarheid en een lange levensduur. Alle maaischotels zijn bijvoorbeeld standaard van vier slijtagebestendige klinknagels voorzien voor een dubbel zo lange levensduur. Alle messenhouders zijn aan de onderzijde voorzien van een wolfraamcarbide-coating, die eigenlijk alleen bekend is van werktuigen die voor bodembewerking worden ingezet. De in de maaibalk aanwezige olie is voldoende voor de gehele levensduur, waardoor minder onderhoud hoeft te worden gepleegd en de onderhoudskosten worden gereduceerd.  

De belangrijkste noviteiten en features in één oogopslag: 

 • Nieuw ontwerp met donkergrijze beschermingsdoeken en lichtgroene accenten.  
 • Smeerpunten met stickers in verschillende kleuren en intervalaanduidingen.  
 • Beproefde MAX CUT messenbalk werkt met lage toerentallen, voor uitstekende maaikwaliteit met weinig vereist vermogen. 
 • HD-aandrijvingen met aan beide zijden voor elke maai-unit aangebrachte overbelastingskoppelingen
 • RC modellen kunnen als optie worden uitgerust met een dubbele rollenaandrijving met schaaraandrijving. 

DISCO 8500 C/RC TREND: 

 • Twee nieuwe instapmodellen met 8,30 m werkbreedte (2 x 7 tegen elkaar indraaiende maaischotels). 
 • Armen met geoptimaliseerd zwaartepunt. 
 • ACTIVE FLOAT oplegdruk vanuit de cabine instelbaar. 
 • Snel reagerende, mechanische NON-STOP-botsbeveiliging met schuin draaipunt om in drie dimensies te kunnen uitwijken bij contact met obstakels 
 • Met hardox verstevigde kneuzers voor meer weerstand en langere levensduur. 
 • Voor RC uitvoeringen dubbele rollenaandrijving met schaaraandrijving als optie leverbaar. 
 • Walterscheid-koppelingsas met geschroefde 1500 Nm overbelastingskoppeling. 
 • Directe hydraulische aansturing, als optie uitgebreid met PLUS bediening met CEMIS 10 voorkeuzeterminal. 

DISCO 9300 C / RC COMFORT: 

 • Twee nieuwe modellen met kneuzer en 9,10 m werkbreedte (2 x 8 tegen elkaar indraaiende maaischotels). 
 • Armen met geoptimaliseerd zwaartepunt. 
 • Met hardox verstevigde kneuzers voor meer weerstand en langere levensduur.  
 • Snel reagerende, hydraulische NON-STOP-botsbeveiliging met schuin draaipunt om in drie dimensies te kunnen uitwijken bij contact met obstakels. 
 • Voor RC modellen zijn langere zwadborden voor heel smalle zwaden leverbaar. 
 • COMFORT hydraulisch systeem met directe aansturing van de armen en loadsensing-bediening voor de ACTIVE FLOAT oplegdrukregeling, afzonderlijk opheffen van armen en opklapbare beschermingsdoeken als optie.  

DISCO 1100 COMFORT: 

 • Daadwerkelijke werkbreedte van 10,80 m (2 x 9 tegen elkaar indraaiende maaischotels) voor 3,40 m frontmaaier.  
 • Lange, hydraulisch verstelbare armen voor optimale overlap in nauwe bochten of op hellingen.  
 • COMFORT hydraulisch systeem met directe aansturing van de armen en loadsensing-bediening voor de ACTIVE FLOAT oplegdrukregeling.