Zeven CLAAS producten in de VS bekroond met AE50 Award
Harsewinkel/Omaha, december 2023. Maar liefst zeven CLAAS productinnovaties zijn dit jaar bekroond met de prestigieuze AE50 Award van de American Society of Agricultural and Biological Engineering (ASABE). De prijzen worden medio februari uitgereikt op de ASABE Agricultural Equipment Technology Conference in Louisville, Kentucky.
Maar liefst zeven van de 50 prestigieuze AE50 Awards zijn dit jaar toegekend aan belangrijke CLAAS productinnovaties.
De American Society of Agricultural and Biological Engineering (ASABE) heeft maar liefst zeven CLAAS productinnovaties met de AE50 Award bekroond. “We zijn heel trots dat tegelijkertijd meerdere nieuwe producten en technologieën van CLAAS door ASABE zijn gehonoreerd, waaronder de XERION 12-serie en de TRION 740”, aldus Eric Raby, Senior Vice President Region Americas en Vice President CoA. “Onze ontwikkelaars zijn continu bezig om het werk van agrariërs nóg productiever, efficiënter, eenvoudiger en duurzamer vorm te geven. We willen ervoor zorgen dat zij de absolute top bereiken op hun percelen. De zeven bekroonde CLAAS innovaties uit de productcategorieën tractoren, maaidorsers, pakpersen en voederwinning vertegenwoordigen stuk voor stuk dit doel.”
Met de AE50 Awards, die door de American Society of Agricultural and Biological Engineers (ASABE) worden toegekend, worden elk jaar 50 van de meest innovatieve, nieuwe producten en productinnovaties toegekend die grote impact hebben op agrarische, levensmiddelen- en biologische systemen. Van de talloze inzendingen dit jaar behoren zeven van de bekroonde producten van CLAAS vanwege hun innovatieve karakter, geavanceerde technische vooruitgang of impact op de markt tot de top 50.
Dit zijn de zeven CLAAS winnaars van de AE50 Award dit jaar
XERION 12-serie
Met de XERION is CLAAS al 25 jaar internationaal de drijfveer achter grote tractoren. Na een periode van zes jaar constructie- en ontwikkelingswerkzaamheden, meer dan 10.000 testuren in vijf landen en honderden interviews met klanten, is de eerder deze zomer geïntroduceerde XERION 12-serie niet alleen toonaangevend in zijn eigen vermogensklasse. De twee modellen kunnen dankzij het lagetoerentallenconcept 2.0 een vermogen leveren van maximaal 653 pk met een maximumkoppel van 3100 Nm bij 1300 t/min. De 15,6-l Mercedes-Benz zescilindermotoren zijn geschikt voor gebruik met ‘Hydrotreated Vegetable Oil’ (HVO). Alle nieuwe modellen worden dan ook af fabriek met deze duurzame, uit afval en restoliën verkregen brandstof gevuld. Uniek voor deze tractorklasse is de traploze CMATIC transmissie voor een topsnelheid van 50 km/h (voor TERRA TRAC bedraagt dit 40 km/h). Eveneens kenmerkend zijn de met lage toerentallen werkende hydraulica met een opbrengst van maximaal 537 l/min, de nieuw ontwikkelde, gedempte driehoeksrupsbanden en het onovertroffen uitzicht rondom vanuit de op vier punten geveerde cabine, die over de meeste ruimte beschikt in het segment premiumtractoren. Ook de extreme belastbaarheid, nauwkeurige besturing dankzij het doorlopende chassis met twee gestuurde assen, de compromisloze vierwielaandrijving met een uitgebalanceerde gewichtsverdeling van 50:50 en de CEMOS chauffeursassistentie- en procesoptimalisatiesystemen zijn onovertroffen.
De nieuwe XERION 12-serie bewijst met een groot aantal argumenten dat vermogen meer is dan alleen de kracht van de motor.
CEMOS voor tractoren
CEMOS is het eerste en enige chauffeursassistentie- en procesoptimalisatiesysteem op de markt dat zowel de tractor als aanbouwwerktuigen optimaliseert en bovendien zelflerend is. Het systeem helpt de chauffeur de ballastering, bandenspanning en het motor-transmissiemanagement te optimaliseren en daarbij de productiviteit en efficiëntie bij werkzaamheden op het perceel en bodembewerking aanzienlijk te verbeteren. Bovendien kunnen de instellingen voor aanbouwwerktuigen stapsgewijs worden geoptimaliseerd en kan het risico van bodemverdichting dankzij het in het systeem opgenomen Terranimo® calculatiemodel worden geanalyseerd en gevisualiseerd. Uit DLG Testrapport 7097 blijkt dat met CEMOS de capaciteit maximaal 16,3% toeneemt, terwijl het brandstofverbruik maximaal 16,8% afneemt. Het zijn vooral beginnende chauffeurs die met behulp van CEMOS een optimale trekkrachtoverbrenging, efficiëntie en kwalitatief hoogstaand werk kunnen bereiken. CEMOS zorgt er echter ook voor dat ervaren chauffeurs duidelijk betere resultaten in deze categorieën behalen.
CEMOS voor tractoren is het enige zelflerende chauffeursassistentie- en procesoptimalisatiesysteem op de markt, leverbaar voor de ARION 500/600 CMATIC, AXION 800 CMATIC, AXION 900/900 TERRA TRAC en XERION.
TRION 740
Met de LEXION maaidorsers heeft CLAAS sinds 1995 nieuwe maatstaven aangelegd met betrekking tot capaciteit en efficiëntie. In 2021 werd de TRION serie geïntroduceerd, waarbij een groot aantal functies en capaciteitsparameters van de LEXION werd overgenomen in het middensegment voor maaidorsers. In Noord-Amerika wordt het uitgebreide LEXION productprogramma gecompleteerd door de TRION 740 met een APS HYBRID systeem en grote rotor.
Net zoals de LEXION is ook de TRION gericht op het leveren van topprestaties bij de meest uiteenlopende oogstomstandigheden en gewassen. De TRION wordt gebouwd met beproefde componenten, met als doel om productiviteit, efficiëntie en betrouwbaarheid te combineren met maximale veelzijdigheid. Naast uitvoeringen met vijf of zes schudders van de series TRION 500 en 600 zijn op een groot aantal markten ook TRION 700 modellen leverbaar met een APS HYBRID systeem en een of twee rotoren. Klanten kunnen daarbij bovendien uit een breed assortiment uitrustingen kiezen, zoals modellen met TERRA TRAC rupsbanden, vijzels, VARIO maaiborden en CONVIO of CONVIO FLEX drapers. Daarnaast zijn modellen leverbaar voor het oogsten van maïs en zonnebloemen, met CEMOS chauffeursassistentiesystemen en verschillende uitvoeringen van de graantank, lospijp en verdeling van graan en kaf. Voor automatisch sturen aan de hand van GPS is CEMIS 1200 leverbaar, waarmee bovendien opbrengstkartering voor precision farming kan worden samengesteld..
In Noord-Amerika complementeert de TRION 740 het assortiment maaidorsers met een compacte en krachtige hybride machine met een APS HYBRID maaidorser en één rotor.
VARIANT netbinding
Het is precies 40 jaar geleden dat de netwikkeltechniek voor rondebalenpersen door CLAAS werd uitgevonden. Dankzij deze decennialange ervaring en de eenvoud van de constructie is netbinding van VARIANT balenpersen volledig uitgerijpt en volkomen betrouwbaar. Om opeenhoping van vuil tijdens het wikkelen te voorkomen, is de netrol aangebracht op een aangedreven rubberen rol. De netrem is heel eenvoudig boven op de rol aangebracht. De netrem is net zo betrouwbaar als dat deze eenvoudig is, en werkt onafhankelijk van de grootte van de rol. De rubberen rol onder de netrol is door een variator regelbaar en zorgt voor de voorstrekking afhankelijk van de. Hoogwaardig balennet van CLAAS zorgt ervoor dat de balen perfect in vorm blijven, met of zonder afdekking van de zijkant.
VARIANT 500 SMART DENSITY
VARIANT rondebalenpersen zorgen voor uiterst compacte balen bij alle gewassen, van vochtig geoogste silage tot droog stro. De persen zijn echter ook in staat om hooibalen met een zachte kern te persen die later moeten uitdrogen. Hierbij stuurt de geïntegreerde SMART DENSITY persdrukregeling beide spanarmen onafhankelijk van elkaar, waardoor de VARIANT bij elk gewas over een optimale riemspanning beschikt en voor een harde ‘schaal’ zorgt, zodat er zo min voedingsstoffen verloren gaan en de baal uitstekend tegen de weersomstandigheden bestand is. Deze eigenschappen zorgen voor een optimale conservering van voedingsstoffen, minder verlies van voedsel en een betere verwerking.
Ook de netbinding en de SMART DENSITY persdrukregeling van de CLAAS VARIANT 500 rondebalenpersen werden bekroond.
Dubbele rolaandrijving voor DISCO 3600 FRC
De dubbele rolaandrijving van de CLAAS DISCO 3600 FRC frontmaaier is een nieuwe en innovatieve aandrijving voor de RC rollenkneuzer, die speciaal voor zware gewassen en gewassen met een hoge opbrengst is ontwikkeld. Een technisch hoogtepunt hiervan is de in een oliebad lopende, massieve schaaraandrijving voor maximale betrouwbaarheid en een optimale gewasstroom. Het systeem zorgt voor zowel een optimale doorvoercapaciteit als voederverwerking. Een schaal aan de zijkant van de maaier geeft voor de chauffeur de daadwerkelijke opening tussen de rollen aan. De veerspanning van de rol kan onafhankelijk van de rolafstand worden ingesteld.
Meer is vrijwel onmogelijk. De DISCO 3600 F RC en DISCO 9700 RC AUTO SWATHER zorgen dankzij een dubbele rolaandrijving en krachtig samenvoegen van zwaden tot opbrengstniveaus van 60 t/h. Hiermee zijn zij de absolute specialisten voor het oogsten van biomassa en wintervoer.
DISCO 9700 RC AUTO SWATHER
De DISCO 9700 RC AUTO SWATHER van CLAAS legt nieuwe maatstaven aan als het om capaciteit gaat. Opvallende kenmerken zoals de robuuste dubbele rolaandrijving voor de RC rollenkeuzer en het intelligent samenvoegen van zwaden met behulp van 1100 mm brede zwadbanden maken van deze brede maaier voor grote oppervlakken de ideale machine voor zwaar en desalniettemin kwetsbaar oogstmateriaal zoals gehele planten, sorghum, wintervoer of luzerne. De DISCO 9700 RC AUTO SWATHER heeft dan ook geen enkele moeite met opbrengsten tot 60 t/ha. De ACTIVE FLOAT oplegdruk en de non-stop-botsbeveiliging maken deel uit van de standaarduitrusting. Dankzij de uitschuifbare armen kan de werkbreedte traploos worden ingesteld van 8,80 naar 9,50 m.
De American Society of Agricultural and Biological Engineering (ASABE) is een internationale wetenschappelijke en educatieve organisatie die zich richt op de doorontwikkeling van techniek voor agrarische, levensmiddelen- en biologische systemen. Inzendingen vanuit de hele wereld voor de AE50 Awards worden door een commissie van internationale experts beoordeeld, die daaruit vervolgens de meest innovatieve en invloedrijkste 50 producten selecteren. Hierbij worden zowel de toename in efficiëntie en productiviteit alsook verbetering van de veiligheid voor gebruikers gewogen. De prijzen worden op 11 – 14 februari uitgereikt op de ASABE Agricultural Equipment Technology Conference in Louisville, Kentucky (VS).